Φωτίου: Οι καλές προθέσεις να δώσουν τη θέση τους σε ενέργειες που θα διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις

Οι επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις περί καλών προθέσεων θα πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε αποφάσεις και ενέργειες που θα διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, δίνοντας σε αυτές νέα ώθηση και δυναμική, ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε ομιλία του στην κηδεία των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 1974 Αντώνη Παπά και Ιωσήφ Παπά στην Εκκλησία Αγίου Γεωργίου Κορμακίτη.

Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να επιτευχθεί με τοποθετήσεις που δυσχεραίνουν αντί να βελτιώνουν και να ενισχύουν το καλό κλίμα των συνομιλιών. Παράλληλα ανέφερε ότι «επιμένουμε όμως στις προσπάθειες μας έχοντας την πεποίθηση πως είναι δυνατή η επίτευξη περαιτέρω ουσιαστικής προόδου στο σύντομο προσεχές διάστημα».

«Έχουμε τις δυνατότητες και μπορούμε να φέρουμε την επόμενη μέρα στην Κύπρο, με περισσότερες προοπτικές για τις νεότερες γενιές που προσβλέπουν σε μας με την ελπίδα να μην τους απογοητεύσουμε. Αν ενωμένοι προχωρήσουμε μπροστά, χωρίς οι εμμονές και τα προσωπικά πάθη να επηρεάζουν την πορεία μας τότε ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε έχοντας σαν ασπίδα τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», σημείωσε.

Αλλά, πρόσθεσε, θα πρέπει δίχως άλλο να πάρουν και οι δυο πλευρές τις αποφάσεις τους, αφού δεν αρκεί η καλή βούληση και η ειλικρινής διάθεση της μιας μόνο πλευράς να εργαστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για επίτευξη της λύσης. Είναι απαραίτητο, τόνισε, να πάρει τις αποφάσεις της και η άλλη πλευρά.

«Η Κύπρος μπορεί να μας αγκαλιάσει σίγουρα με την ίδια θέρμη όλους», ανέφερε ο κ. Φωτίου, προσθέτοντας ότι μέσα στο νέο σκηνικό που δημιουργείται με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με την αναβάθμιση της γεωπολιτικής και γεωστρατηγικής θέσης της Κύπρου και τις μεγάλες προοπτικές από την εκμετάλλευση του ενεργειακού της πλούτου και τις συμμαχίες με τις γειτονικές χώρες,«μπορούμε πράγματι να τα καταφέρουμε, και σε αυτό προσβλέπουμε με αισιοδοξία και πίστη στις δυνατότητες μας για το συμφέρον όλων ανεξαίρετα των Κυπρίων».

Αποχαιρετώντας τον Αντώνη Παπά και τον Ιωσήφ Παπά, «τους δυο ήρωες και μάρτυρες της Μαρωνιτικής κοινότητας», ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι είναι δύσκολο να αποχαιρετάς μαζί πατέρα και γιό.
Ο Ιωσήφ και ο Αντώνης Παπάς διέμεναν στον Κορμακίτη μέχρι το πόλεμο του 1974. Το πρωί στις 20 Ιουλίου είχαν μεταβεί στη Λευκωσία για οικογενειακούς λόγους. Και λίγη ώρα μετά, την ίδια μέρα, πήραν απόφαση για επιστροφή στον Κορμακίτη.
Φθάνοντας στο χωριό Κοντεμένος ενώθηκαν με φάλαγγα οχημάτων της Εθνικής Φρουράς η οποία κινείτο προς την Κερύνεια. Ξαφνικά τουρκικά αεροσκάφη άρχισαν να ρίχνουν βόμβες και να μυδραλιοβολούν τη φάλαγγα των οχημάτων. Από τα τουρκικά πυρά κτυπήθηκε και το αυτοκίνητο που μετέφερε τον πατέρα και τον γιό με αποτέλεσμα να χάσουν και οι δυο τη ζωή τους.

Εκτός από αυτούς σκοτώθηκαν και άλλοι πολίτες, όπως και στρατιώτες. Μετά την απομάκρυνση των αεροπλάνων, κάτοικοι του Κοντεμένου έθαψαν όλους τους νεκρούς σε τρία σημεία, σε κρατήρες που είχαν σχηματιστεί από τις βόμβες. Έκτοτε οι πληροφορίες υπήρχαν αλλά τα συνεργεία εκταφών δεν μπορούσαν να πλησιάσουν για το λόγο ότι τα σημεία ταφής βρίσκονταν μέσα σε λεγόμενες στρατιωτικές ζώνες.
Τελικά, το 2013 επετράπη η εκσκαφή του ενός σημείου ταφής, όπου εντοπίστηκαν τα λείψανα του Ιωσήφ και του Αντώνη Παπά. Ακολούθησαν ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA και η παράδοση τους στους οικείους τους για την κηδεία και ταφή τους.

Ο κ. Φωτίου αναφέρεθηκε στο στόχο της Κυβέρνησης να τεθεί τέρμα στο ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων που εξακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια να πονάει πολύ κόσμο, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ειδικά τους συγγενείς οι οποίοι έχουν την απαίτηση και το δικαίωμα να πάρουν απαντήσεις για την τύχη των αγαπημένων τους και να μπορέσουν να τελέσουν τις κηδείες τους, σύμφωνα με τη θρησκεία και τις ιερές τους παραδόσεις.

«Το έργο που επιτελείται είναι πολύμοχθο και επίπονο και σίγουρα δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Θα πρέπει όμως να εργαστούμε με περισσότερη αποφασιστικότητα καθώς ο όγκος της εργασίας που απομένει είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το ζήτημα επείγει, μάλιστα, καθώς ολοκληρώνεται ο κύκλος της ζωής όλο και περισσότερων γονέων καθώς και άλλων συγγενών που πεθαίνουν συνεχίζοντας να είναι πληγωμένοι από τον μη εντοπισμό των αγαπημένων τους», ανέφερε.

Ο Επίτροπος ανέφερε επίσης ότι ο πόλεμος άφησε ιδιαίτερες πληγές και στους Μαρωνίτες που ελπίζουν πάντα στην ελεύθερη και ασφαλή επιστροφή τους στα κατεχόμενα χωριά τους, τον Κορμακίτη, τον Ασώματο, την Αγία Μαρίνα και τα Καρπάσια, επιστροφή που είναι απαραίτητη για την επιβίωση τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ