Φωτίου: Εξακολουθούν να αγνοούνται 846 συμπατριώτες μας

Έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους εξακολουθούν να αγνοούνται 846 συμπατριώτες μας, οι περισσότεροι δηλαδή από όσους αρχικά καταχωρήθηκαν στον κατάλογο της Επιτροπής για την εξιχνίαση της τύχης τους, δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου.

Σε ομιλία του στην κηδεία του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή του 1974, Κυριάκου Πόλα, ο κ. Φωτίου είπε ότι το κλειδί για την επίτευξη προόδου βρίσκεται στα χέρια της κατοχικής δύναμης, προσθέτοντας ότι η Τουρκία επιβάλλεται να επιδείξει επιτέλους έμπρακτα την αναγκαία πολιτική και ανθρωπιστική βούληση, ώστε να τερματιστεί ο πόνος και η αγωνία όλων των συγγενών.

“Τη στιγμή που υπάρχει δραματική μείωση στον αριθμό λειψάνων που εντοπίζονται στις κατεχόμενες περιοχές, είναι επάναγκες όπως η κατοχική δύναμη υποδείξει, χωρίς τακτικισμούς, τους μαζικούς χώρους ταφής που δημιούργησαν τα στρατεύματά της από τις περισυλλογές των νεκρών από τα πεδία των μαχών”, συνέχισε ο κ. Φωτίου.

Πρόσθεσε ότι είναι επίσης επάναγκες η πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του τουρκικού στρατού, η πληροφόρηση για τους χώρους επαναταφής των λειψάνων που σκόπιμα μετακινήθηκαν από τους πρωτογενείς χώρους ταφής και η άρση των περιορισμών και προσκομμάτων για τις ανάγκες των ερευνών και εκταφών στις ούτω καλούμενες στρατιωτικές περιοχές.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι “παρά τις δυσκολίες και τα προσκόμματα, θα συνεχίσουμε μαζί με τις οικογένειες των αγνοουμένων μας τον δύσκολο μα συνάμα ιερό αγώνα για διευκρίνιση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου μας”.

Επανέλαβε ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από διάλογο και κοινές προσπάθειες, με σεβασμό της κάθε πλευράς στα δικαιώματα της άλλης.

Αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή, είπε ότι το “ένα τρίτο του πληθυσμού εκδιώχθηκε με τη βία των όπλων από τα σπίτια και τις περιουσίες του, τα ιερά και τα όσια μας βεβηλώθηκαν. Χιλιάδες μαζί οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, οι πρόσφυγες και οι άλλοι παθόντες της εισβολής. Ήταν τότε που πολλοί συμπατριώτες μας, όπως ο Κυριάκος Πόλας, χάθηκαν μέσα στη δίνη του πολέμου και περιελήφθησαν έκτοτε στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων και πεσόντων”.

Ο Κυριάκος Πόλας, ανέφερε, ήταν μεταξύ των άγρια δολοφονηθέντων, τον σκότωσαν στην πλατεία του χωριού, κοντά στο καφενείο και τα οστά του εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο μέσα στο χωριό.

Το Νέο Χωρίο Κυθρέας, συμπλήρωσε ο κ. Φωτίου, πλήρωσε ιδιαίτερα βαρύ φόρο αίματος κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, καθώς στο μαρτυρολόγιο της μεγάλης προσφοράς της κοινότητας καταγράφονται 74 περιπτώσεις πεσόντων, εκτελεσθέντων εν ψυχρώ κατοίκων του χωριού και αγνοουμένων.

“Η κοινότητα, ίσως, μάλιστα, να κατέχει το θλιβερό προνόμιο να έχει θρηνήσει τα περισσότερα θύματα σε σύγκριση με άλλες κοινότητες. Στη μνήμη όλων κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ και εκφράζουμε προς τις οικογένειές τους τη βαθειά μας ευγνωμοσύνη για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ