Φουκουσίμα: Δείτε φωτογραφίες 2,5 χρόνια μετά την καταστροφή

Στις 11 Μαρτίου του 2011 συντελέστηκε μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην Παγκόσμια Ιστορία. 

25 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ(26 Απριλίου 1986) η ανθρωπότητα δεν έμαθε το μάθημα της. Λόγω της ανάγκης για περισσότερο κέρδος προτίμησε τους πυρηνικούς αντιδραστήρες οι όποιοι έχουν λιγότερα έξοδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τοποθέτηση πυρηνικού αντιδραστήρα σε μια σεισμογενή περιοχή όπως η Ιαπωνία ήταν ένα μοιραίο λάθος κάτι που η ανθρωπότητα θα το πληρώσει τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Όπως και στην περίπτωση του Τσερνομπίλ οι αρχές διέταξαν την εκκένωση της περιοχής γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιό της Φουκουσίμα θεωρώντας ότι έτσι θα ελαχιστοποιήσει τα θύματα.

Ο φωτογράφος Damir Sagolj βρέθηκε στην περιοχή πρόσφατα και μέσα από τον φακό της φωτογραφικής του μηχανής παρουσιάζει την κατάσταση όπως είναι 2,5 χρόνια μετά την καταστροφή.

Η πόλη Ναμή στην περιοχή της Φουκουσίμα. Μπορεί σήμερα να είναι μια πόλη-φάντασμα αλλά πριν την καταστροφή είχε περισσότερους από 20,000 κατοίκους. Το μόνο που παραπέμπει σε πόλη είναι τα φώτα που παραμένουν ανοικτά.

Μια βάρκα όπως την ξέβρασε η θάλασσα. Σε αυτή την σκηνή φαίνονται οι σουρεαλιστικές σκηνές εγκατάλειψης της περιοχής.

 

Σκηνές εγκατάλειψης

Η καταστρεμμένη προτομή ενός Βούδα αφημένη μέσα στο γρασίδι. Μια ανθρώπινη καταστροφή πιο δυνατή και από τους θεούς. Τελικά ποίος είναι ο υπαίτιος των καταστροφών.

Η φύση άρχισε να κυριαρχεί στους δρόμους της εγκαταλειμμένης πόλης Φουτάβα στην Φουκουσίμα.

Όπως αναφέρει ο φωτογράφος Damir Sagolj δεκαετίες πριν οι κάτοικοι αυτής της πόλης πανηγύριζαν επειδή στην περιοχή τους θα χτιζόταν πυρηνικό εργοστάσιο. Νόμιζαν όπως λέει ότι με αυτό τον τρόπο η πόλη τους θα γινόταν σπουδαία. Μάλιστα σε μια πινακίδα (που πλέον δεν υπάρχει) στην πόλη αναφερόταν ότι η ατομική ενέργεια έκανε την πόλη τους ευημερούσα. Ο φωτογράφος αναρωτιέται τι να σκέφτονται τώρα οι πολίτες της Φουτάβα που είναι διασκορπισμένοι στην Ιαπωνία χωρίς κανένα σημάδι για το πότε θα επιστρέψουν.

Ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης της Coca Cola εγκαταλειμμένο σε μια πεδιάδα ρυζιού.

 

Στο πορτρέτο είναι η φωτογραφία του Fumio Okubo. Όπως αναφέρει η κόρη του ο Fumio ήταν 102 χρονών όταν έγινε το πυρηνικό δυστύχημα. Όταν οι αρχές του ζήτησαν να εγκαταλείψει την περιοχή αυτός προτίμησε να αυτοκτονήσει παρά να εγκαταλείψει το σπίτι του. 

 

Η εφημερίδα της Φουκουσίμα με πρωτοσέλιδο «Σεισμός 8,8 Ρίχτερ- Ο μεγαλύτερος σεισμός της χώρας». Μέρα έκδοσης 12 Μαρτίου 2011. Οι εφημερίδες δεν έφτασαν ποτέ στους παραλήπτες της.

Οι φωτογραφίες είναι από το Reuters.