Φούλε: Η βία κατά των παιδιών στην Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία

«Η βία κατά των παιδιών και οι πρόωροι γάμοι εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία», αναφέρει ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, απαντώντας σε ερωτήματα που υπέβαλε προς την Κομισιόν, η Ευρωβουλευτής (ΔΗΚΟ, Σ&Δ), Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

Η Ευρωβουλευτής είχε επικαλεστεί δημοσιεύματα της τουρκικής εφημερίδας, Hurriyet Daily News, σύμφωνα με τα οποία οι περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών και σεξουαλικής παρενόχλησης έχουν αυξηθεί σημαντικά μεταξύ 2008 και 2012 στην Τουρκία. Η περιοχή του Μαρμαρά κατέχει την πρώτη θέση όσον αφορά την κακοποίηση παιδιών, με  29,1% των υποθέσεων για τις οποίες κινήθηκε διαδικασία το 2012, ενώ η Κεντρική Ανατολία έρχεται δεύτερη με 16.7%. Η περιοχή του Μαρμαρά ήταν επίσης η περιοχή με τις περισσότερες αγωγές για σεξουαλική παρενόχληση το 2012 (32.1 %), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η περιοχή του Αιγαίου (18.3%). Όσον αφορά τις ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως, η περιοχή του Μαρμαρά ήταν και πάλι η πρώτη στη λίστα, αριθμώντας περίπου 3.405 υποθέσεις το 2012, ενώ η Νότια Ανατολία ήρθε δεύτερη με 2.764 υποθέσεις.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Φούλε αναφέρει πως οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει και σχεδιάζουν να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων. Όπως σημειώνει, ο Υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών της Τουρκίας, έχει αναλάβει την ολοκλήρωση μιας εθνικής στρατηγικής για τη βία κατά των παιδιών, η οποία θα συμπληρώνει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και της βίας στα σχολεία, της κακοποίησης, της εκμετάλλευσης και της παραμέλησης.

Ο Κοινοτικός Επίτροπος, επισημαίνει παράλληλα πως: «η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα στην πορεία προς την προσχώρησή της στην ΕΕ, οφείλει να ενισχύσει τις προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση και να εξασφαλίσει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί και όσα πρόκειται να ληφθούν θα έχουν βιώσιμα αποτελέσματα».

Πηγή: KYΠΕ