“Φούσκα” η επένδυση Κύπρου- Κατάρ

Παρόλα αυτά οι Καταρινοί δεν έκλεισαν την πόρτα στην Κύπρο αλλά την άφησαν μισάνοικτη για μια άλλου είδους μορφής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα «Φ» ο επικεφαλής της κυπριακής τριμελούς επιτροπής κ. Χρίστος Μαυρέλλης, στην τελευταία συνάντηση
που πραγματοποιήθηκε, οι Καταρινοί εισηγήθηκαν την κάθοδο στο Κατάρ κυπρια-κών εταιρειών προκειμένου να αναλάβουν την υλοποίηση έργων.

Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού κάποιες κυπριακές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν κάλο όνομα.

Επιπρόσθετα οι Καταρινοί εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να βοηθήσουν ώστε να αναλάβουν έργα κυπριακές εταιρείες και στη Λιβύη αλλά και στην Τυνησία.
Μετά από τον εμφύλιο στη Λιβύη οι υποδομές της χώρας αλλά και πολλά κτήρια υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές.

Το θέμα λοιπόν θα το εξετάσει η κυπριακή κυβέρνηση σε συνεργασία φυσικά με την κυβέρνηση του Κατάρ και τις εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα.
Οπόταν ο χρόνος θα δείξει αν πράγματι υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον.

Επιπλέον σήμερα θα συνεδριάζει η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και παρών αναμένεται να είναι και ο υπουργός Οικονομικών, Βάσος Σαρλή, ο οποίος θα πληροφορήσει τους βουλευτές σχετικά με την εξαγγελθείσα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ματαιωθείσα κοινή επένδυση Κύπρου-Κατάρ έναντι του ξενοδοχείου Χίλτον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών δεν ήταν ενήμερος και έτσι του δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος έτσι ώστε ενημερωθεί και να ενημερώσει με τη σειρά του τη Βουλή.

Ο κ. Σιαρλή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών, αναφέρθηκε ακροθιγώς σε ενδιαφέρον που έδειξαν κατά καιρούς οι Καταρινοί για συνεργασία με την Κύπρο.
Πάντως, μέχρι χθες η τριμελής επιτροπή η οποία θα εκπροσωπούσε την κυβέρνηση στην κοινοπραξία Κύπρου-Κατάρ δεν είχε ενημερωθεί για τυχόν εξελίξεις στο θέμα.

Ωστόσο, ο κ. Μαυρέλης δήλωσε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά αντίληψης μεταξύ των δύο πλευρών ως προς το τι μπορεί να αποφέρει η επένδυση.

Μετά το πέρας της σημερινής 12/6 συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία ενημερώθηκε από την Τριμελή Επιτροπή Κοινοπραξίας Κύπρου- Κατάρ για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, Βουλευτές έκαναν λόγο για «φούσκα», αποδίδοντας την αποτυχία των συζητήσεων σε λανθασμένους χειρισμούς από πλευράς Κυβέρνησης και στις διαφορετικές εκτιμήσεις των δύο πλευρών αναφορικά με την αξία του τεμαχίου γης απέναντι από το ξενοδοχείο Χίλτον.

Από πλευράς ΑΚΕΛ εκφράστηκε η εκτίμηση ότι αποδείχτηκε πως η Κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα με γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου.

Τέθηκε η ταφόπλακα στην πολυδιαφημιζόμενη επένδυση του Κατάρ στο κέντρο της Λευκωσίας δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, σήμερα τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν ότι οι Καταρινοί πριν από μία εβδομάδα έστειλαν επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών και ζητούν επαναξιολόγηση της συμφωνίας και μείωση της αξίας του ακινήτου στα 32 εκατομμύρια. Ανέφερε ότι υπό το φως αυτής της εξέλιξης, δεν υπάρχει πιθανότητα η Κυπριακή Δημοκρατία να σώσει αυτή την επένδυση εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η αρχική συμφωνία μιλούσε για περίπου 60 εκατομμύρια, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για καταρχάς συζήτηση και δεν είχε υπογραφεί οτιδήποτε.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι η επένδυση θεωρείται πλέον παρελθόν , αναφέροντας ότι εξ όσων γνωρίζει η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής.

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα, υπενθύμισε ότι είχε γίνει και τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας στον περί ακινήτων νόμο και πρέπει η Κυβέρνηση να αποφασίσει κατά πόσο θα καταργηθεί με πρόταση νόμου η δυνατότητα που είχε δοθεί για αξιοποίηση του ακινήτου ή αν θα προχωρήσει σε διεθνείς προσφορές για αξιοποίηση του τεμαχίου.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, η Βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως παρά τα όσα έχουν ακουστεί και έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αποδείχτηκε στο τέλος ότι η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε το θέμα με μόνο γνώμονα το συμφέρον του κυπριακού λαού.

Σύμφωνα με την πληροφόρηση την οποία είχαμε, είπε η κ. Χαραλαμπίδου, ο Eμίρης του Κατάρ έχει εισηγηθεί όπως ανατεθούν έργα σε Κύπριους, ακόμη και χωρίς προσφορές, σε χώρες όπου το Κατάρ έχει ιδιαίτερη επιρροή.

Το σημαντικό είναι ότι παραμένει η επιθυμία για συνεργασία στο τραπέζι, κατέληξε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου είπε πως «η πολυδιαφημιζόμενη επένδυση του Κατάρ με τη χλιδάτη μακέτα ήταν φούσκα από πλευράς των Καταρινών» και εξέφρασε την προσωπική εκτίμηση πως οι Καταρινοί, κρίνοντας ότι η επένδυση θα ήταν ασύμφορη γι’ αυτούς, ζητούσαν το «φιλέτο» απέναντι από το Χίλτον να τους δοθεί σε «εξευτελιστική τιμή».

«Ό, τι και να γίνει πλέον το έργο αυτό τελείωσε», ανέφερε.  

«Ακόμα ένα όνειρο για ξένες επενδύσεις στην Κύπρο, φαίνεται να μην πραγματοποιείται» δήλωσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας, κάνοντας λόγο για λανθασμένους χειρισμούς από την αρχή, με λανθασμένη βάση συζήτησης μεταξύ Κύπρου και Κατάρ, με αποτέλεσμα να προκύψουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την αξία της γης.

«Από πλευράς Κυβέρνησης πρέπει να γίνεται μια σωστή προεργασία και προσυμφωνία με τους υποψήφιους επενδυτές, ώστε με κάποια ξεκάθαρα δεδομένα να πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις και να προχωρούμε σε μια τελική κατάληξη ώστε το όραμα για επενδύσεις στην Κύπρο να γίνεται πραγματικότητα» ανέφερε.

Έντονες επικρίσεις εναντίον της Κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στο θέμα του Κατάρ διατύπωσε ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Ανέφερε ότι το 2010 όταν ο ίδιος είχε εγγράψει σχετικό θέμα στη Βουλή πολλοί τότε είχαν σπεύσει να τον χαρακτηρίσουν Κασσάνδρα και μάντη κακών και τώρα, πρόσθεσε, επιβεβαιώθηκε.

Ευτυχώς, είπε, αποφύγαμε το οικονομικό σκάνδαλο, αυτή η φούσκα επικοινωνιακού χαρακτήρα ξεφούσκωσε πριν εκραγεί και κατέληξε σε πρόωρο Βατερλώ.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι κάποιοι μιλούσαν για προπαγανδιστικές φανφάρες, έκαναν δηλώσεις και διασκέψεις Τύπου και παρουσίαζαν μακέτες και αναφέρονταν σε επένδυση των 300 εκατομμυρίων που κατέληξε στα 33 εκ.

Είπε ότι κανένας δεν μπορούσε να φτάσει σε τέτοια ξεφτίλα, κατά την έκφρασή του, και να ξεπουληθεί ένα τόσο σημαντικό τεμάχιο γης στο κέντρο της Λευκωσίας σε αυτή την εξευτελιστική τιμή, λέγοντας ότι εκτιμά το γεγονός ότι «δεν έδωσαν μούχτι τη γη αυτή για να επιβεβαιώσουν ότι είναι ανίκανοι και ανάξιοι».