Αντιναρκωτικό Συμβούλιο: Η χρήση ναρκωτικών αυξάνεται σε περιόδους κρίσης

 

Φρένο στην συστημική εξάπλωση της χρήσης ουσιών εξάρτησης από τους νέους αποφάσισαν όπως θέσουν οι Υπουργοί Αμυνας Φώτης Φωτίου, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος και ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Χρύσανθος Γεωργίου που συζήτησαν σήμερα το θέμα στο ΥΠΑΜ.

Δυστυχώς, είπε ο Υπουργός Αμυνας μετά από συνάντηση, τα ναρκωτικά αποτελούν σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίζεται με συλλογική προσπάθεια.

Απαιτεί, σημείωσε, ασφαλώς εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας, της ίδιας της κοινωνίας αλλά πάντοτε σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.

“Σήμερα γίναμε κοινωνοί της εθνικής στρατηγικής για τα ναρκωτικά με στόχο ασφαλώς πάνω απ΄ όλα κι αυτό είναι και σημαντικό την πρόληψη και την καταστολή τους. Είναι καιρός – κι αυτό έχουμε αποφασίσει σήμερα – να βάλουμε φρένο στην συστημική εξάπλωση του φαινομένου αυτού το οποίο δυστυχώς αφορά τον καθένα από εμάς την κάθε οικογένεια”, πρόσθεσε.

Ενας τομέας, ανέφερε που έχουμε συζητήσει και νομίζω συμφωνούμε όλοι μαζί και το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο είναι ότι θα ασχοληθούμε πιο ενεργά όσον αφορά την πρόληψη και μέσα σε αυτά τα πλαίσια, σε αυτή την εθνική στρατηγική, έχουμε συζητήσει συγκεκριμένους τρόπους-μέτρα που θα υλοποιηθούν άμεσα.

Ο ΥΠΑΜ ευχαρίστησε το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο για την βοήθεια και στήριξη που δίνει σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε και τα τρία Υπουργεία.

Εμείς, συνέχισε, ως Υπουργείο Αμυνας αγγίζουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία το πρόβλημα των ναρκωτικών στα στρατόπεδα και εδώ και καιρό προσπαθούμε μέσα από συγκεκριμένη στρατηγική να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό στην ρίζα του.

Το πρόβλημα ασφαλώς, ανέφερε, έχει να κάμει και με την ίδια την στρατιωτική θητεία, έχει να κάμει και με τον ελεύθερο χρόνο των εθνοφρουρών μας κατά την διάρκεια της θητείας τους, έχει να κάμει ασφαλώς και με την κοινωνία την ίδια, έχει να κάμει με την οικονομική κρίση και όλα αυτά μας έχουν απασχολήσει σήμερα.

“Επιδίωξη μας είναι όπως η πολιτικοί και κοινωνικοί θεσμοί του τόπου σε συνεργασία πάντοτε με τους επαγγελματίες, εθελοντές πολίτες, γονείς, εκπαιδευτικούς αλλά και τους στρατιωτικούς να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα αντίστασης σε κάθε μορφής εξάρτηση”, συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος είπε πως η συνέργεια και η συνεργασία των δύο Υπουργείων και όλων των υπηρεσιακών που συναποτελούν  τους ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν τεχνοκρατικά στην αντιμετώπιση αυτού του πολύ μεγάλου προβλήματος είναι ότι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους και στην κοινωνία.

“Είναι μια πολύ καλή συνάντηση με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο που βοήθησε πάρα πολύ. Εχουμε ορίσει επόμενες συναντήσεις και παρακολούθηση και συνέχεια όλων όσων συζητήσαμε σήμερα και λέχθηκαν για να δούμε διεξοδικά και με ουσιαστικό τρόπο με πρακτικούς τρόπους πώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα υπό την εξής έννοια – να το καταστείλουμε να το αντιμετωπίσουμε”, σημείωσε.

Είπε πως εκεί όπου το πρόβλημα επεκτείνεται πρέπει να αντιμετωπιστεί, όπου δεν υπάρχει να συνεχίσουμε να το αντιμετωπίζουμε για να μην δημιουργηθεί.

“Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε μπροστά μας ουσιαστικά εργαλεία τα οποία μας βοηθούν να κάνουμε την δουλειά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης είπε πως το Υπουργείο του “θα είναι σταθερό, θα είναι συνεργάτης με το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο – οι σχέσεις μεταξύ τους είναι δεδομένες. Θα υποστηρίξουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα μας δοθεί από το Συμβούλιο για να βάλουμε πράγματι ένα φραγμό στην χρήση των ουσιών”.

Ο Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου ευχαρίστησε τους Υπουργούς για την έγνοια και την ανησυχία τους στο πρόβλημα των ουσιών που έχουμε.

Είναι δεδομένο, σημείωσε, ότι σε συνθήκες οικονομικής χρήσης είναι παρατηρημένο, επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η χρήση αυξάνεται εξού και η ανησυχία των Υπουργών να μην έρθουμε δεύτεροι αλλά να προλάβουμε το πρόβλημα.

“Απλά δρούμε προληπτικά, έχουμε ήδη ένα μνημόνιο συνεργασίας και την εθνική στρατηγική που είναι το συμβόλαιο όλων μας και απλά ενισχύουμε αυτή την δράση μας με περαιτέρω δράσεις”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ