FT: O Ντέισελμπλουμ πιέζει για οριστική συμφωνία με Κύπρο

 


 

Διαβάστε επίσης, “Ρωσία σε Κύπρο: Δίνουμε βοήθεια, δώστε πληροφορίες!” και “Στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Αναστασιάδης”.


 

Πολλοί συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις ωστόσο προειδοποιούν ότι βαθιές διαφωνίες παραμένουν μεταξύ των υποστηρικτών της διάσωσης στα πρότυπα προηγούμενων στην ευρωζώνη και αυτών που πιέζουν για μια πιο ριζοσπαστική λύση.

«Η Κύπρος είναι υπόθεση σε εξέλιξη και έχουμε σημειώσει πρόοδο τις τελευταίες 3-4 μέρες, δηλώνει στην εφημερίδα κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ που εμπλέκεται στις συζητήσεις. «Αλλά νομίζω ότι κάθε ένα σημαντικό ζήτημα πολιτικής θα πρέπει ή μπορεί να διευθετηθεί μόνο ως μέρος ενός συνολικότερου πακέτου», προσθέτει η ίδια πηγή.

Η εφημερίδα εξηγεί ότι το βασικό ζήτημα  είναι το πόσο γρήγορα γη Κύπρος μπορεί να ρίξει το χρέος της σε βιώσιμα επίπεδα: Οι οπαδοί του πιο ριζοσπαστικού σχεδίου θέλουν μείωση του χρέους στο 100% έως το 2016, ενώ οι υπόλοιποι θέλουν μια πιο σταδιακή μείωση στο 100% του ΑΕΠ έως το 2020. Πιο αυστηρή στάση τηρεί το ΔΝΤ και οι χώρες του βορρά των οποίων ηγείται η Γερμανία.

Αξιωματούχος από το γερμανικό στρατόπεδο αναρωτιέται ποια θα ήταν η αξιοπιστία του προγράμματος χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, με έναν άλλον να προσθέτει ότι το Ταμείο πρέπει να συμμετέχει υπό οποιαδήποτε περίσταση.

Επαναλαμβάνεται ότι έχει τεθεί ζήτημα κουρέματος των καταθέσεων, που αποκλείει η κυπριακή πλευρά και η Κομισιόν. «Ακόμα και οι υποστηρικτές του σχεδίου παραδέχονται ότι χάνουν τον αγώνα των επιχειρημάτων, αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί με τις εναλλακτικές επιλογές που παρουσιάζει η Κομισιόν, οι οποίες περιλαμβάνουν αύξηση του φόρου κεφαλαιακών κερδών επί των τόκων από μεγάλες καταθέσεις ή, δυνητικά, εφάπαξ φόρο επί όλων των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Οι επικριτές αυτού του μέτρου λένε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω φυγή κεφαλαίων, ενώ η Λευκωσία επίσης το απορρίπτει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει επίσης σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα τη συρρίκνωση των δανειακών αναγκών ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ της κυπριακής κυβέρνησης μέσα από την υποχρέωση τραπεζών και συνταξιοδοτικών ταμείων να αγοράσουν κρατικό χρέος. Θεωρείται ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να μειώσει τις κρατικές ανάγκες κατά περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν και η Λευκωσία αντιμετωπίζει «θερμά» την ιδέα, αξιωματούχοι λένε ότι το ΔΝΤ πιστεύει πως το μέτρο αυτό είναι ένα λογιστικό τέχνασμα με σκοπό την καθυστέρηση σκληρών αποφάσεων για το κυπριακό χρέος. «Δείχνουν ότι ‘χώνουν’ το χρέος στους εγχώριους εμπλεκομένους. Αυτό θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα σήμερα, αλλά τα θεμελιώδη δεδομένα δε θα αλλάξουν», σχολιάζει διαπραγματευτής που τάσσεται υπέρ της στάσης του ΔΝΤ.

Πηγή ΚΥΠΕ