Φύση και τεχνολογία οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την ασφαλιστική βιομηχανία

Η Παγκυπριακή Ασφαλιστική και η Hellenic Life, μέλη του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, στο 14ο Nicosia Economic Congress

Οι μεγάλες προκλήσεις της οικονομίας και το μέλλον του κυπριακού επιχειρείν απασχόλησαν κατά τη διάρκεια του 14ου Nicosia Economic Congress που πραγματοποιήθηκε στις 9 Απριλίου με κύριους χορηγούς την Παγκυπριακή Ασφαλιστική και την Hellenic Life. Οι παρευρισκόμενοι είχαν και φέτος την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να αναλύσουν τάσεις και προοπτικές για την κυπριακή οικονομία.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο CEO της HB Insurance Holding  Χρίστος Πατσαλίδης υπογράμμισε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί αναμφίβολα τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία αλλά και ως ασφαλιστική βιομηχανία. «Μπορεί ως Κύπρος να μην ζήσαμε κάποιο φυσικό καταστροφικό φαινόμενο τις τελευταίες δεκαετίες, όμως φαινόμενα που έχουν συμβεί σε άλλες χώρες επηρεάζουν και εμάς σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι φωτιές σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, το καταστροφικό χαλάζι στην Ιταλία, οι πλημμύρες στη Γερμανία, Ελλάδα και Σλοβενία αλλά και ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία, όλα κατά τη διάρκεια του 2023 είχαν έμμεσο αντίκτυπο στην Κυπριακή Ασφαλιστική βιομηχανία. Το κόστος αντασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών αυξήθηκε σημαντικά για ακόμη μια χρονιά και η εξασφάλιση αντασφαλιστικής κάλυψης έναντι καταστροφικών κινδύνων ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Σε κάποιες χώρες η αύξηση έφτασε μέχρι και το 500%. Αργά ή γρήγορα το αυξημένο κόστος θα μετακυλήσει στον καταναλωτή», υπογράμμισε.

Όπως είπε, δυστυχώς η ασφαλιστική βιομηχανία δεν μπορεί να ελέγξει το τι προκαλεί ζημιές είτε από ατυχήματα, είτε από φυσικά φαινόμενα, είτε από βιολογικά φαινόμενα. «Έτσι, εστιάζουμε την προσοχή μας στην ορθή αξιολόγηση κινδύνου, στην ορθή τιμολόγηση με βάση το είδος και μέγεθος του κινδύνου που ασφαλίζουμε, και στην παροχή υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών μας», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ως κοινωνία αλλά και ως επιχειρηματικός κόσμος οφείλουμε να αφουγκραστούμε τι μας λέει η φύση για το μέλλον των παιδιών μας αλλά και για το μακροπρόθεσμο καλό της οικονομίας μας. Η υλοποίηση των στρατηγικών του European Green Deal είναι μονόδρομος», τόνισε.

Αναφερόμενος στην τεχνολογική μεταμόρφωση των ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας επεσήμανε ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια υλοποιήθηκαν περισσότερα έργα από όλα όσα υλοποιήθηκαν τις δυο προηγούμενες δεκαετίες. «Βελτιώνουμε και αλλάζουμε τα πάντα με στόχο την ταχύτερη διεκπεραίωση των εργασιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη. Οι ασφαλιστικές μας εταιρείες με συνολικά 30% λιγότερο προσωπικό σε σχέση με δυο χρόνια πριν λόγω του σχεδίου εθελουσίας αποχώρησης διαχειρίζονται περίπου 15% μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο σε πολύ καλύτερους χρόνους από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Μπορεί να έχουμε αρκετό δρόμο ακόμη μπροστά μας, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο σωστός ψηφιακός μετασχηματισμός, σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο λειτουργείας και εταιρικής κουλτούρας μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά», κατέληξε χαρακτηριστικά.