ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ/ΚΥΠΡΟΣ: Τα επόμενα 4-5 χρόνια, αναμένονται τρεις έως πέντε τελικές επενδυτικές αποφάσεις

Μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια τα κοιτάσματα που έχουν σημασία θα πάρουν την πορεία τους, σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) Διογένης Αγγελίδης, μιλώντας στο 11ο Ενεργειακό Συμπόσιο με τίτλο Κύπρος: Ώρα έργων για την ενέργεια.

Οι όποιες δυσκολίες, διαβεβαίωσε, δεν πρόκειται να τους σταματήσουν και όπως ανέφερε με λίγη υπομονή και καλές πρακτικές θα μπορέσουν να αναπτύξουν τα κοιτάσματα όπως πρέπει.

Όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, σημείωσε τις σημαντικές ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της αξιολόγησης, έτοιμες για περαιτέρω ανάπτυξη. Δήλωσε ότι τα επόμενα τέσσερα έως πέντε χρόνια, αναμένονται τρεις έως πέντε τελικές επενδυτικές αποφάσεις, οι οποίες θα ανοίξουν πόρτες για την επίσπευση των στόχων για το φυσικό αέριο.

Υπογράμμισε την τεράστια οικονομική δέσμευση που συνδέεται με αυτά τα έργα, με επενδύσεις που κυμαίνονται από ένα έως δέκα δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη ενός και μόνο τεμαχίου. Ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι η προσέγγιση αυτών των έργων θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη, δεδομένου του εκτεταμένου κύκλου ζωής τους, που εκτείνεται από δύο έως και πάνω από τριάντα χρόνια.

Σημείωσε ότι το απρόβλεπτο της αγοράς ενέργειας απαιτεί μια ανθεκτικότητα στις αποφάσεις για να γίνονται προβλέψεις αποτελεσματικά. Περιέγραψε αρκετούς παράγοντες κρίσιμης σημασία όπως η μεγιστοποίηση της ανάκτησης των φυσικών πόρων, διασφαλίζοντας ότι το κεφάλαιο κατανέμεται αποτελεσματικά με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε κοιτάσματος.

Ένας άλλος βασικός παράγοντας, όπως είπε, είναι η έγκαιρη ανάπτυξη και παραγωγή. Η διατήρηση της ευθύνης των αδειούχων εταιρειών για τις δεσμεύσεις τους και η διασφάλιση ότι οι υποσχέσεις εκπληρώνονται εντός των καθορισμένων χρονικών πλαισίων είναι το κλειδί για την επιτυχία του έργου, όπως είπε.

Ο κ. Αγγελίδης τόνισε επίσης τη σημασία της παροχής οφέλους στην εγχώρια οικονομία, όπως η εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, η καλλιέργεια υποδομών και η μείωση του κόστους διαβίωσης για τους κατοίκους του νησιού. Τόνισε επίσης τη σημασία επίτευξη δίκαιης κατανομής εσόδων μεταξύ της Δημοκρατίας και των επενδυτών, μαζί με μια δίκαιη κατανομή του κόστους, των κινδύνων και του οφέλους.

Όσον αφορά την είσοδο στην αγορά, ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι η επιτυχία του έργου εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς. Εξέφρασε αισιοδοξία ότι μελλοντικά έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου θα ανταποκριθούν στη ζήτηση εντός ενός κρίσιμου χρονικού πλαισίου.

Ο κ. Αγγελίδης αναγνώρισε την πολυπλοκότητα του ενεργειακού περιβάλλοντας, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχουν δημιουργικές λύσεις». Αυτές οι επιλογές, όπως είπε, περιλαμβάνουν εξαγωγές στην Αίγυπτο και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών FLNG και των επιλογών αγωγών. Οι συνέργειες και οι συνεργασίες, όπως είπε, είναι κρίσιμα στοιχεία επιτυχίας.