Φυσικό αέριο: Νέα εκτίναξη μετά τις αμφιλεγόμενες εξελίξεις για την Ουκρανία

Οι τιμές του καυσίμου στην Ευρώπη πήραν ξανά την ανιούσα μετά τις προειδοποιήσεις Μπάιντεν που δεν πείθεται από τις διαβεβαιώσεις του Πούτιν- Σε διαρκές «εκκρεμές» οι διεθνείς αγορές – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες – Εκφράζονται φόβοι ακόμα και για γενικευμένη σύρραξη

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν μετά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για πιθανή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, παρόλο που η Μόσχα δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πρότεινε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την επόμενη εβδομάδα, πυροδοτώντας την αισιοδοξία για διπλωματική επίλυση της κρίσης για την Ουκρανία.

Οι τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο, όπως αναφέρει το Bloomberg, έκλεισαν 7,3% υψηλότερα, μετά από δύο ημέρες πτώσης, καθώς ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ξανά για «πολύ υψηλή» πιθανότητα εισβολής στην Ουκρανία. Η Ρωσία δήλωσε προς τις ΗΠΑ στην επίσημη απάντησή της ότι δεν έχει σχέδια να επιτεθεί, ωστόσο αυτό δεν κρίθηκε αρκετό από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Στο μεταξύ, η Ουκρανία και οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς αλληλοκατηγορήθηκαν για βομβαρδισμούς κατά παράβαση της εκεχειρίας χθες Πέμπτη.

«Εκκρεμές» στις διεθνείς αγορές

Οι διεθνείς αγορές ταλαντεύονται όλη αυτή την εβδομάδα με κάθε ανατροπή στην αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, επηρεάζοντας τα πάντα, από τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων μέχρι τις μετοχές και τα νομίσματα. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν τις εντάσεις για την Ουκρανία σε έκτακτη σύνοδο κορυφής και οι υπουργοί Εξωτερικών της G 7 θα συναντηθούν στο Μόναχο το Σάββατο.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να εγκρίνουν ένα πακέτο πιθανών κυρώσεων εάν η κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας κλιμακωθεί, όπως δήλωσε ο Josep Borrell.

«Η γεωπολιτική παραμένει μια διαρκώς αναπτυσσόμενη δύναμη στις αγορές φυσικού αερίου», δήλωσε σε έκθεσή του ο Christopher Louney, στρατηγικός αναλυτής εμπορευμάτων της RBC Capital Markets. «Οι ανησυχίες και οι κίνδυνοι για την κατάσταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα», όπως είπε.

Νέα εκτόξευση για το αέριο

Έτσι, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν και πάλι μετά τον σκεπτικισμό των ΗΠΑ σχετικά με τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων

Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς αυξήθηκαν έως και 8,9% πριν κλείσουν στα 74,914 ευρώ την μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 7,6%.

Οι έμποροι και τα κέντρα αποφάσεων στην Ευρώπη παρακολουθούν επίσης στενά τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου. Οι προμήθειες που εισέρχονται στη Σλοβακία μέσω μιας βασικής διαδρομής που διασχίζει την Ουκρανία παρέμειναν κάτω από τα κανονικά επίπεδα την Πέμπτη μετά την πρόσφατη πτώση. Οι ροές μέσω του αγωγού Yamal-Europe προς τη Γερμανία έχουν σταματήσει για περισσότερες από οκτώ εβδομάδες.

Ωστόσο, οι ημερήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου της Ρωσίας ανέκαμψαν αυτόν τον μήνα, αφού υποχώρησαν σε χαμηλό επτά ετών τον Ιανουάριο, με την ευρωπαϊκή ζήτηση να ενισχύεται δυνητικά από την πτώση των τιμών, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg με βάση στοιχεία της Gazprom PJSC.

Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας αναμένεται να είναι περιορισμένη καθώς τις επόμενες δύο ημέρες αναμένονται καταιγίδες με υψηλή ταχύτητα ανέμου σε περιοχές της Ευρώπης.

Η Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε προειδοποίηση για τον καιρό σε ολόκληρη τη χώρα. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας εξέδωσε μια σπάνια κόκκινη προειδοποίηση για τις καιρικές συνθήκες για περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, λέγοντας ότι ριπές ισχύος τυφώνων 90 μιλίων (145 χιλιομέτρων) την ώρα πρόκειται να πλήξουν τη χώρα σήμερα Παρασκευή.

πηγή: newmoney.gr