Φυσικό αέριο: Τι ειπώθηκε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της ΕΕ – Οι ενστάσεις από Ελλάδα κι άλλες 9 χώρες

Το μπλόκο της Ρωσίας σε Πολωνία και Βουλγαρία έχει θορυβήσει τα ευρωπαϊκά κράτη

Γκρίνιες και ενστάσεις, με αποδέκτη την Κομισιόν, φαίνεται ότι διατυπώνει μια σειρά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα-, οι οποίες ζητούν πιο σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες για το πώς να διαχειριστούν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλι (και όχι σε ευρώ).  

Το κλίμα δυσαρέσκειας αποτυπώθηκε εντονότερα στη χθεσινή κεκλεισμένων θυρών συνεδρίαση των πρεσβευτών των κρατών – μελών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg, μια ομάδα διπλωματών διαμαρτυρήθηκε για την απουσία συγκεκριμένων λύσεων και αξίωσε περισσότερη σαφήνεια από τις Βρυξέλλες. 

Το όλο ζήτημα ανέκυψε μετά την απόφαση της Μόσχας να κόψει τις ροές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες αμφότερες αρνήθηκαν να πληρώσουν τα συμβόλαια αγοράς σε ρούβλι, όπως έχει επανειλημμένως απαιτήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν από τις «μη φιλικές -προς τη Ρωσία- χώρες». 

Την ίδια ώρα, τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες φέρεται να ετοιμάζονται να ικανοποιήσουν την επιθυμία του Κρεμλίνου, ανοίγοντας λογαριασμό σε ρωσική τράπεζα για να πληρώσουν το φυσικό αέριο σε ρούβλι. Πληροφορίες των Financial Times, μάλιστα, αναφέρουν ότι ανάμεσα σ’ αυτές συγκαταλέγεται η αυστριακή OMV, ενώ το ίδιο προτίθεται να πράξει και η ιταλική ENI. 

Ποιες χώρες «παραπονέθηκαν» 

Η ομάδα χωρών που εξέφρασε παράπονα προς τις Βρυξέλες συγκροτήθηκε γύρω από τις Πολωνία και Βουλγαρία, οι οποίες αποτέλεσαν τα πρώτα «θύματα» του Πούτιν σ’ αυτόν τον ενεργειακό πόλεμο – νεύρων. Ελλάδα, Σλοβακία, Δανία, Λετονία, Βέλγιο, Αυστρία, Ουγγαρία και Φινλανδία συντάχθηκαν μαζί τους και κατηγόρησαν την Ε.Ε. για έλλειψη σαφήνειας και οδηγιών. 

Πάντως, Βαρσοβία και Σόφια έχουν ήδη κάνει τα «κουμάντα» τους, εξασφαλίζοντας εγκαίρως εναλλακτικές πηγές προμήθειας αερίου, κάτι που επί της ουσίας τις θωρακίζει έναντι της διακοπής του ρωσικού αερίου. Μάλιστα, Γερμανία και Ελλάδα φέρεται να δήλωσαν πρόθυμες να στείλουν επιπλέον ενεργειακές ποσότητες στις δύο χώρες.  

Το ζήτημα των πληρωμών σε ρούβλια, σε κάθε περίπτωση, θα συζητηθεί ενδελεχώς την προσεχή Δευτέρα, όταν είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. Η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι η ρωσική απαίτηση συνιστά παραβίαση των συμφωνηθέντων, καθώς οι συμβάσεις αγοραπωλησίας φυσικού αερίου μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και της Μόσχας προβλέπουν πληρωμές σε ευρώ. Επομένως, θεωρεί την πληρωμή σε ρούβλι ως μονομερή αλλαγή της συμφωνίας. 

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σήμερα στο «ΣΚΑΪ», διαβεβαίωσε ότι θα θέσει το ζήτημα στη σύσκεψη της 2ης Μαΐου, ενώ εξήγησε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει τη Gazprom με έναν τρόπο, ο οποίος δεν θα παραβιάζει τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας.

Η επόμενη προγραμματισμένη πληρωμή είναι στις 20 Μαΐου και αφορά τα φορτία που παραλήφθηκαν τον Μάρτιο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιο νόμισμα θα γίνει η πληρωμή και κατά πόσο η πληρωμή σε ρούβλι συνιστά παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, κάτι που δίνει παράταση στην αβεβαιότητα.

Αξιωματούχος ΕΕ σττο Reuters: Δεν θα γίνουν πληρωμές σε ρούβλια

Ολες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφωνούν ότι δεν θα πληρώσουν την Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσαν υψηλόβαθμοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνοντας ότι οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαΐου.

«Αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση επ΄αυτού μεταξύ όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει» σε ρούβλια, δήλωσε ο ένας αξιωματούχος κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων και προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank.

Λύση «βλέπουν» οι αγορές

Μέσα σ΄ αυτό το κλίμα, ωστόσο, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη διαγράφει πτωτική πορεία, υποχωρώντας -5,4% και τα 101,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα, βάζοντας «φρένο» στο διήμερο ανοδικό ράλι. «Η αγορά δείχνει να πιστεύει ότι οι παραδόσεις θα συνεχίσουν να ρέουν από τη Ρωσία και ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση» σχολιάζει στο Bloomberg o Όλε Χάνσεν, αναλυτής της Saxo Bank. «Η Ρωσία χρειάζεται τα χρήματα και η Ευρώπη χρειάζεται το αέριο» πρόσθεσε, με νόημα. 

πηγή: newmoney.gr