Γ. Λιλλήκας: “Πολιτικό ολίσθημα Κυβέρνησης”

 

Ο κ. Λιλλήκας αναφερόμενος στην πρόσληψη πτυχιούχων από παράνομα πανεπιστήμια  ανάφέρει τα εξής σε γραπτή του δήλωση, «Με λύπη  παρατηρώ ότι η Κυβέρνηση αδυνατεί να κατανοήσει το σοβαρό πολιτικό ολίσθημα στο οποίο υπέπεσε, προσφέροντας έμμεση αναγνώριση σε πανεπιστήμιο του ψευδοκράτους με την πρόσληψη Τουρκοκύπριου απόφοιτου του στο Υπουργείο Εξωτερικών. 

Μετά την αποκάλυψη του θέματος από την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», προσδοκούσα ότι η Κυβέρνηση θα επανόρθωνε ή τουλάχιστον θα αναγνώριζε το λάθος της και δεν θα προσπαθούσε να συγκαλύψει την υπόθεση, όπως δυστυχώς έπραξε. 

Ξεκαθαρίζω ότι, κατανοώ πως μπορεί να υπάρχουν πολιτικοί λόγοι εργοδότησης και Τουρκοκυπρίων κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτοί οι λόγοι, όμως, δεν μπορεί να είναι υπεράνω των νόμων της Δημοκρατίας, ούτε να αντιστρατεύονται τη διαχρονική μας πολιτική για αποτροπή της αναβάθμισης του ψευδοκράτους μέσα από τη λειτουργία των παράνομων πανεπιστημίων στα Κατεχόμενα. 

Επίσης, η πρόσληψη του εν λόγω προσώπου με συνοπτικές διαδικασίες προκαλεί το δημόσιο αίσθημα και ιδιαίτερα προκαλεί τους χιλιάδες άνεργους νέους, οι οποίοι υπομονετικά αναζητούν μια θέση εργασίας, έστω και περιορισμένης διάρκειας, σε ένα πολύ δύσκολο οικονομικό περιβάλλον. Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να τηρεί διαφανείς διαδικασίες και αξιοκρατικά κριτήρια στις προσλήψεις στις οποίες προβαίνει.  

Θα ανέμενα δε ότι η Κυβέρνηση θα επιδείκνυε, έστω και εκ των υστέρων, περισσότερη ευαισθησία σε θέματα που αφορούν τη μεγάλη ανεργία των νέων και την προστασία των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Καταληκτικά, επιθυμώ να εκφράσω την ολόθερμη στήριξη μου προς τους λειτουργούς του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι καθημερινά δίδουν τη μάχη για αποφυγή αναβάθμισης και αναγνώρισης του ψευδοκράτους μέσω ενεργειών που προβαίνουν τα παράνομα πανεπιστήμια για συνεργασία τους με ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού. Τα όσα, όμως, με επίπονες προσπάθειες πέτυχαν να αποσοβήσουν υπάρχει, δυστυχώς, ο κίνδυνος να αναιρεθούν από την ίδια την Κυβέρνηση.»