Γ. Ομήρου: “Άλυτο το πρόβλημα με μονόπλευρη λιτότητα”

 

Τη θέση ότι ούτε η ΕΕ, αλλά ούτε και οι χώρες της Νότιας Ευρώπης που επηρεάστηκαν περισσότερο από την οικονομική κρίση, «έχουν εξέλθει από την ύφεση και τη στασιμότητα με μέτρα μονόπλευρης λιτότητας και αυστηρής ή σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας», εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή για την οικονομία και κληθείς να τοποθετηθεί επί της ουσίας σε σχέση με τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα, ο κ. Ομήρου, αφού εξήγησε ότι ασφαλώς και η δημοσιονομική εξυγίανση είναι αναγκαία, τόνισε ότι «χωρίς πολιτικές για την ανάπτυξη, χωρίς διαφύλαξη του κοινωνικού ιστού και της κοινωνικής συνοχής και χωρίς πολιτικές που να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, η ύφεση θα βαθαίνει», όπως έχει βαθύνει, όπως πρόσθεσε «τα τελευταία 3-4 χρόνια και στην ΕΕ, και στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες».

Αναφερόμενος στο ρόλο που θα διαδραματίσει η Βουλή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν με την Τρόικα, ο κ. Ομήρου είπε ότι η Βουλή ασφαλώς έχει να διαδραματίσει ένα κρίσιμο και καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη συμφωνία που θα υπάρξει μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ για τη δανειακή στήριξη που έχει ζητηθεί.

Υπέδειξε πως είναι σημαντικό να υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων προκειμένου, όπως δήλωσε, να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση και συναίνεση. Διαβεβαίωσε ότι ως Πρόεδρος της Βουλής θα ανταποκριθεί στο καθήκον του να συνεισφέρει θετικά στη διαμόρφωση αυτού του κλίματος εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης.

«Είναι αυτονόητο, είναι αυτόδηλο, είναι κοινό τοις πάσι ότι στο πολιτειακό μας σύστημα χρειάζεται η συγκατάθεση της Βουλής» ανέφερε.

Πρόσθεσε πως για εκείνες τις αποφάσεις ή πρόνοιες της συμφωνίας αυτής, για τις οποίες θα χρειαστούν οι λεγόμενοι εφαρμοστικοί νόμοι, θα πρέπει απαραίτητα να υπάρξει είτε ομοφωνία είτε η συγκατάθεση της πλειοψηφίας της Βουλής.

Ερωτηθείς κατά πόσο τα μέτρα θα έρθουν ως μέρος του προϋπολογισμού ή θα υπάρξει ξεχωριστή συζήτηση, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι δεν μπορεί να το γνωρίζει αυτό καθώς, όπως είπε, ούτε μέτρα έχουν αποφασιστεί ακόμα αλλά ούτε και γνώση έχει ο ίδιος πέραν των πληροφοριών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

«Αλλά μπορεί και στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό να περιλαμβάνονται τα μέτρα αλλά και σε ξεχωριστά νομοθετήματα», διευκρίνισε.

Σε ερώτηση αν ζήτησε, μετά και τη διαρροή του εγγράφου της Τρόικας στον Τύπο, όπως του σταλεί το έγγραφο, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε αρνητικά, υποδεικνύοντας ότι υπάρχει μια δήλωση από πλευράς της Κυβέρνησης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκαλέσει σύσκεψη των Αρχηγών.

Ερωτηθείς αν στη χθεσινή συνάντηση του με τον Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Σιαρλή τον ενημέρωσε για τα επόμενα βήματα που προτίθεται να ακολουθήσει η Κυβέρνηση σε σχέση με τα μέτρα που προτείνει η Τρόικα, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο Υπουργός Οικονομικών τον επισκέφτηκε με την ευκαιρία της έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου και για να τον παρακαλέσει όπως υπάρξει συναίνεση στην προώθηση των όποιων κυβερνητικών νομοσχεδίων που θα σχετίζονται με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Πρόσθεσε πως η δική του η θέση βεβαίως είναι διαχρονική και πάγια ότι ασφαλώς θα διαδραματίσει το ρόλο του ως Πρόεδρος της Βουλής για να υπάρξουν οι μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις γύρω από αυτά τα θέματα.

Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνομαι ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση, όπως με έχει πληροφορήσει ο Υπουργός, δεν υπάρχει τίποτε τελεσίδικο, θα υπάρξει διαπραγμάτευση προκειμένου να συμφωνηθεί αυτό το κείμενο των μέχρι τώρα προτάσεων και να πάρει τη μορφή μια διμερούς συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, της ΕΕ και του ΔΝΤ, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν ο Υπουργός Οικονομικών τού ανέφερε κατά πόσο ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2013 θα κατατεθεί ως είθισται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι ο Υπουργός Οικονομικών τον διαβεβαίωσε ότι θα κατατεθεί εμπρόθεσμα χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση.

Ανέφερε, τέλος, ότι αυτή η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει αναδείξει και ένα πρόσθετο στοιχείο που έχει να κάνει με τον κίνδυνο της Ευρώπης των δυο ταχυτήτων, ο οποίος, κατά την έκφραση του, «εξελίσσεται σήμερα μπροστά στα μάτια μας».

«Μια Ευρώπη των δυο ταχυτήτων, είναι δυνατό να οδηγήσει και σε διατάραξη της συνοχής της ΕΕ» είπε, προσθέτοντας πως «ως εκ τούτου δεν είναι μόνο ζήτημα επιβαλλόμενων πολιτικών για την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά ότι οι πολιτικές που υιοθετούνται σήμερα στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη και την ανάγκη διατήρησης της συνοχής της ΕΕ».

 

Πηγή ΚΥΠΕ