G20: Ραντεβού το Σεπτέμβριο στην Αγία Πετρούπολη

Η Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ομάδας των G20 θα πραγματοποιηθεί στις 5 – 6 Σεπτεμβρίου στην Αγία Πετρούπολη υπό την προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η ομάδα των G20 αποτελείται από τις χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη αλλά και από τις χώρες με τις αναδυόμενες οικονομίες στον κόσμο. Εχει συνολικά 20 μέλη. Αποτελείται από 19 χώρες μέλη και την ΕΕ.

Τα κράτη μέλη είναι η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Δημοκρατία της Κορέας, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Όλα τα μέλη αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 80% του παγκόσμιου εμπορίου και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η ομάδα των G20 θεωρείται ως το κορυφαίο forum για την παγκόσμια οικονομική συνεργασία.

Η ΕΕ θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι.

Σημειώνεται ότι στις 23 Ιουλίου 2013, με κοινή επιστολή προς τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, οι Πρόεδροι Μπαρόζο και Ρομπέι καθόρισαν τα βασικά θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση κατά τη σύνοδο κορυφής των G20.

Στην επιστολή τους, καλούν τους ηγέτες των χωρών της ομάδας των G20 να προβούν σε βήματα μια παγκόσμια ανάκαμψη της ανάπτυξης.

Σημειώνουν επίσης ότι η ανάπτυξη και η απασχόληση πρέπει να είναι στην κορυφή της ατζέντας των G20, η οικονομική μεταρρύθμιση πρέπει να ολοκληρωθεί και πρέπει να προωθηθούν οι εργασίες προς την κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής και να γίνουν  βήματα προόδου στον τομέα της ανάπτυξης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και της ενέργειας.

Η G20 δημιουργήθηκε το 1999 με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων που έκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Ενας άλλος λόγος δημιουργίας της ομάδας αυτής ήταν η αυξανόμενη επιρροή των αναδυόμενων οικονομιών στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και η δυσανάλογα μικρή συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Οι ηγέτες της G20 συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2008 στην Ουάσιγκτον.

Στα σημαντικότερα επιτεύγματα της G20 περιλαμβάνεται η ενίσχυση του ρόλου των αναδυόμενων οικονομιών, η μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η βελτίωση της πειθαρχίας και η ενίσχυση της εποπτείας των εθνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των ρυθμιστικών αρχών, η βελτίωση της ποιότητας των δημοσιονομικών κανονισμών στις οικονομίες των οποίων ρυθμιστικά προβλήματα οδήγησαν στην κρίση και η δημιουργία οικονομικών και οργανωτικών διχτύων ασφαλείας για αποφυγή σοβαρών οικονομικών υφέσεων στο μέλλον.

Πηγή: KYΠΕ