Η Νο1 ενέργεια, αλλά και άλλες κρίσιμες συμβουλές για αλλαγές που μπορούν να αποδειχθούν κομβικές
Η υγεία του εντέρου είναι το θεμέλιο της καλής γενικής υγείας και της ευεξίας, και οι γαστρεντερολόγοι συμφωνούν ότι υπάρχουν καθημερινές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρησή της.
Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων υποφέρουν από διάφορα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Σε κάποιες καταστάσεις μπορεί να απαιτείται φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να συμβάλουν σημαντικά, βελτιώνοντας το πρόβλημα.
Γαστρεντερολόγοι, που μίλησαν στο Time, παρουσίασαν την κορυφαία ενέργεια που πρέπει να κάνουμε για την υγεία του εντέρου, αλλά και άλλες κρίσιμες συμβουλές για αλλαγές στην καθημερινότητά μας, οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν κομβικές.
Νούμερο 1: Τρώτε τις σωστές τροφές τη σωστή ώρα
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η κατάλληλη διατροφή είναι η σημαντικότερη ενέργεια που πρέπει να κάνουμε για να ενισχύσουμε την υγεία του γαστρεντερικού μας. Ο dr. Harpreet Pall εξηγεί ότι το έντερο περιέχει δισεκατομμύρια βακτήρια, κάποια από αυτά είναι ωφέλιμα για την υγεία του εντέρου και κάποια άλλα όχι.
Μια ισορροπημένη διατροφή βοηθά στην ανάπτυξη της σωστής μικροβιακής χλωρίδας, που προάγει την καλή εντερική λειτουργία.
- Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες: Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για το έντερο, ενώ οι υπερβολικές ποσότητες κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφών μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Για τις ενήλικες γυναίκες συνίσταται -κατά μέσο όρο- να λαμβάνουν 22 έως 28 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως, ενώ οι ενήλικες άνδρες 28 έως 34 γραμμάρια. Σε γενικές γραμμές, συνιστάται η πρόσληψη 14 γραμμαρίων φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες.
- Ισορροπία γευμάτων και αποφυγή υπερφαγίας: Η κατανάλωση μικρότερων γευμάτων σε τακτά διαστήματα μέσα στην ημέρα, αντί για τρία μεγάλα γεύματα, μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της παλινδρόμησης.
- Κατάλληλος χρόνος φαγητού και ύπνου: Η απόσταση τουλάχιστον δύο ωρών ανάμεσα στο βραδινό γεύμα και τον ύπνο βοηθά στη μείωση των νυχτερινών συμπτωμάτων παλινδρόμησης.
Παρακολουθήστε τις αλλαγές στο έντερό σας
Ο dr. Justin Field επισημαίνει ότι οι αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου είναι κρίσιμος δείκτης της γενικής υγείας. Οι περιστασιακές διαταραχές είναι φυσιολογικές, ωστόσο, άλλα συμπτώματα, όπως η διάρροια, το αίμα στα κόπρανα ή οι νυχτερινές αφυπνίσεις λόγω του εντέρου και η ξαφανική απώλεια βάρους απαιτούν άμεση ιατρική αξιολόγηση. Επίσης, ο τακτικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου συνιστάται μετά τα 45, ειδικά για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό ή άλλους παράγοντες κινδύνου.
Καθημερινή άσκηση
Η άσκηση συμβάλλει ουσιαστικά στην υγεία του εντέρου, ιδιαίτερα σε όσους υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Η dr. Reezwana Chowdhury αναφέρει ότι η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο προωθεί την εντερική κινητικότητα, αλλά βελτιώνει και τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου.
- Συνιστώμενη άσκηση: Μισή ώρα έντονης σωματικής δραστηριότητας τρεις φορές την εβδομάδα ή καθημερινό περπάτημα για 30 λεπτά μπορεί να κάνει θαύματα για το έντερο.
- Ζωή με κίνηση: Η συχνή κινητικότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας ενισχύει την εντερική λειτουργία και μειώνει τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Όσο περισσότερο κινείστε, τόσο περισσότερο κινείται το έντερό σας.
Η άσκηση είναι ευεργετική, επειδή βοηθά στην καλύτερη διέλευση στο παχύ έντερο, επιταχύνοντας την κίνηση των τροφών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα και τη λιπώδη νόσο του ήπατος, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου και να παράγει περισσότερα από τα βακτήρια του εντέρου που είναι ευεργετικά για την υγεία μας. Οπότε η δύναμη της κίνησης δεν θα πρέπει να υποτιμάται.
Καταναλώστε επαρκή ποσότητα νερού και αποφύγετε τεχνητά γλυκαντικά
Η καλή ενυδάτωση βοηθά στη σωστή πέψη και τη διατήρηση υγιούς μικροβιώματος. Η dr. Rachel Schiesser συνιστά την κατανάλωση περίπου 8 ποτηριών νερού την ημέρα. Επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, καλό είναι να αποφεύγονται τα τεχνητά γλυκαντικά. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το μικροβίωμα του εντέρου, γι’ αυτό είναι καλύτερο να προτιμάτε φυσικά γλυκαντικά, όπως το μέλι ή τη στέβια.
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ΜΣΑΦ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ) έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο γαστρεντερικό σύστημα. Ο dr. Benjamin Lebwohl εξηγεί ότι τα ΜΣΑΦ και το αλκοόλ μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και βλάβες στο στομάχι και το έντερο. Οι επιπτώσεις του αλκοόλ είναι σχετικά γνωστές, ωστόσο, οι παρενέργειες των ΜΣΑΦ συχνά αγνοούνται. Παρότι τα εν λόγω φάρμακα είναι ευρέως διαθέσιμα και χωρίς συνταγή, η υπερβολική χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα, όπως γαστρίτιδα και έλκη.
Απλές -αλλά σωτήριες- καθημερινές συνήθειες
Η υγεία του εντέρου παίζει καθοριστικό ρόλο στη γενική υγεία κι ευεξία. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι απλές, καθημερινές συνήθειες, όπως η σωστή διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, η επαρκής κατανάλωση νερού και ο περιορισμός του αλκοόλ και των φαρμάκων ΜΣΑΦ μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά. Παρατηρώντας τις αλλαγές στο έντερό σας και ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείτε να συμβάλετε ουσιαστικά στην πρόληψη γαστρεντερικών προβλημάτων και στη βελτίωση της συνολικής υγείας σας.
πηγή: newsbeast.gr