Το Υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι η εκεχειρία στη Γάζα θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 7 το πρωί.
Συγκεκριμένα το Κατάρ, το οποίο μεσολαβεί μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, μόλις ανακοίνωσε ότι η προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα θα ξεκινήσει την Παρασκευή το πρωί.
Η πρώτη ομάδα ομήρων θα απελευθερωθεί στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής 24/11.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ έχει δώσει κάποιες λεπτομέρειες για τη συμφωνία βάσει της οποίας ορισμένοι όμηροι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα μια τετραήμερη παύση.
«Μια λίστα με τους αμάχους που θα απελευθερωθούν από τη Γάζα έχει ληφθεί και η πρώτη ομάδα πολιτών θα απελευθερωθεί στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής,», είπε.
Είπε ότι τα κριτήρια για το ποιος θα αποφυλακιστεί ήταν «καθαρά ανθρωπιστικά, να βγουν οι γυναίκες και τα παιδιά από το κακό το συντομότερο δυνατό».
Δεκατρείς όμηροι θα απελευθερωθούν την Παρασκευή
Δεκατρείς όμηροι που συνελήφθησαν από τη Χαμάς θα απελευθερωθούν την Παρασκευή, δήλωσε ο Ματζίντ αλ-Ανσαρί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ. Αναφέροντας ότι «στόχος του Κατάρ είναι αυτή η συμφωνία να τελειώσει με μια διαρκή εκεχειρία».
Επιπρόσθετα ανέφερε ότι «κάποιες από αυτές είναι ηλικιωμένες γυναίκες, άλλες είναι παιδιά».
Θα παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό και η ιδέα είναι να γίνει η μεταφορά όσο το δυνατόν πιο ασφαλής για όλα τα μέρη, είπε.
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη», πρόσθεσε.
Ο Ματζίντ αλ-Ανσαρί λέει ότι «το χρονοδιάγραμμα που έδωσε, για την έναρξη της εκεχειρίας στις 7 το πρωί και την απελευθέρωση των ομήρων στις 4 το απόγευμα, είναι μόνο η ώρα για την πρώτη ημέρα της τετραήμερης διακοπής των μαχών».
Είπε ότι «οι 13 όμηροι θα απελευθερωθούν αύριο, αλλά πρόσθεσε ότι ο αριθμός αυτός ισχύει μόνο για την Παρασκευή».
Σύμφωνα με τη συμφωνία, 50 όμηροι πρόκειται να απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια μιας τετραήμερης παύσης των μαχών.
Η Χαμάς επιβεβαιώνει την ανακωχή από τις 7 το πρωί της Παρασκευής
Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, επιβεβαίωσε μέσω δελτίου Τύπου την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ για ανακωχή που ξεκινά στις 7 το πρωί της Παρασκευής.
«Θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες» και «περιλαμβάνει πλήρη παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων», υπογραμμίζουν. Κατά τη διάρκεια της ανακωχής, «50 σιωνιστές αιχμάλωτοι (σ.σ. όπως αποκαλεί τους ομήρους), γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, θα απελευθερωθούν», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, όπου υπενθυμίζεται πως για κάθε όμηρο θα αποφυλακίζονται «τρεις παλαιστίνιοι κρατούμενοι», (επίσης) γυναίκες και παιδιά.
Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι “παρέλαβε έναν πρώτο κατάλογο” με ονόματα ομήρων, βρίσκεται “σε επαφή με όλες τις οικογένειες”
Το γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει στη διάθεσή του έναν «πρώτο κατάλογο ονομάτων» ομήρων και βρίσκεται σε επαφή με τις οικογένειές τους, την ώρα που η κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς και το πρώτο κύμα απελευθέρωσης θα ξεκινήσουν αύριο.
«Το Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι παρέλαβε μια πρώτη λίστα ονομάτων. Οι υπεύθυνοι επαληθεύουν τις λεπτομέρειες του καταλόγου και βρίσκονται σε επαφή με όλες τις οικογένειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Δεν διευκρινίζεται εάν μιλάει για όλους τους ομήρους, για όλα τα πρόσωπα που θα απελευθερωθούν ή για τους πρώτους ομήρους που θα απελευθερωθούν αύριο.
BREAKING: A four-day humanitarian pause in Gaza will take effect at 7:00 am local time tomorrow, Friday, according to a statement by the Qatari Ministry of Foreign Affairs.
According to the statement, a prisoner exchange of 50 Israeli women held by the resistance in Gaza in… pic.twitter.com/9KPUKRCDRD
— Quds News Network (@QudsNen) November 23, 2023
Πηγή: BBC news












