Γενετικά τροποποιημένος ιός δοκιμάστηκε κατά του καρκίνου


Διαβάστε επίσης και δείτε videos για το ατύχημα στην Ινδία με 36 νεκρούς από συνωστισμό και με τη δολοφονία από λάθος στο Google Maps. 


Ένας γενετικά τροποποιημένος ιός δοκιμάστηκε σε τριάντα άρρωστους ασθενείς με καρκίνο του ήπατος σε τελικό στάδιο παρατείνοντας σημαντικά τη ζωή τους, καθώς σκοτώνει όγκους και αναστέλλει την ανάπτυξη νέων.

Οι δέκα έξι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε υψηλή δόση της θεραπείας κατάφεραν να επιβιώσουν για 14,1 μήνες κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με 6,7 μήνες σε δέκα τέσσερις ασθενείς που πήραν χαμηλή δόση.

“Για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής καταδεικνύεται ότι ένα γενετικά τροποποιημένος ιός μπορεί να βελτιώσει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο” ανέφερε ο συγγραφέας της μελέτης Ντέιβιντ Κερν o οποίος εργάζεται στην εταιρεία Jennerex με έδρα την Καλιφόρνια. 

Η θεραπεία τεσσάρων εβδομάδων με το εμβόλιο Pexa-Vec ή JX-594, όπως αναφέρεται στο περιοδικό Nature Medicine, αφήνει υποσχέσεις για τη θεραπεία προχωρημένων συμπαγών όγκων.

“Παρά τις προόδους στη θεραπεία του καρκίνου κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών με χημειοθεραπεία ή βιολογική θεραπεία η πλειονότητα των συμπαγών όγκων παραμένει ανίατη τη στιγμή που είναι μεταστατική (έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα)” αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης. Έτσι υπήρχε ανάγκη για την ανάπτυξη μιας «πιο ισχυρής ενεργούς ανοσοθεραπείας», σημειώνουν. 

Το εμβόλιο Pexa-Vec «έχει σχεδιαστεί για να πολλαπλασιάζεται και στη συνέχεια να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ την ίδια στιγμή κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να επιτίθεται στον καρκίνο» δήλωσε ο Kερν.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζεται μεγαλύτερο δοκιμαστική περίοδος για να επιβεβαιώσει τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Μια νέα φάση παρακολούθησης με περίπου 120 ασθενείς αυτή τη φορά είναι ήδη σε εξέλιξη.

Για περισσότερες ειδήσεις από την υγεία διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.