Γενικές αναλύσεις κάθε 5 χρόνια – Τελικά η πρόληψη στο ΓεΣΥ μετρά; (Βίντεο)

38675078 - medicine, health care, meeting and people concept - close up of doctor with clipboard giving medical prescription or certificate to young woman at hospital

Κάθε πέντε χρόνια θα προσφέρονται οι γενικές αναλύσεις στο ΓεΣΥ. Η συχνότητα διαφέρει αναλόγως ηλικιακής ομάδας. Από 18 μέχρι 44 ετών κάθε 5 χρόνια από 45 μέχρι 64 ετών κάθε δύο χρόνια και άνω των 65 ετών θα προσφέρονται κάθε χρόνο.

Πρόκειται για προληπτικές εξετάσεις που θεωρούνται ρουτίνας. Για το θέμα μίλησε στην εκπομπή «Ενημέρωση Τώρα», η Ανώτερη Λειτουργός του ΟΑΥ, Γνώσια Αχνιώτου, απορρίπτοντας ότι η πρόληψη στο ΓεΣΥ δεν φαίνεται να βρίσκεται στις προτεραιότητες του Οργανισμού.

Στην εκπομπή μίλησε επίσης ο πρόεδρος των προσωπικών Οικογενειακών Ιατρών, Αντρέας Πολυνείκης, τονίζοντας πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. «Η ιατρική γίνεται μεταξύ του γιατρού και του ασθενούς. Στην Κύπρο έχουμε πολλές παθογένειες από το παρελθόν. Ο πολίτης να κάνει αναλύσεις όταν χρειάζεται ή όταν έχει οποιαδήποτε πάθηση για να δούμε εάν υπάρχει κάτι που να παρακολουθούμε. Εάν κάποιος δεν νιώσει μια μέρα καλά, θα πάει στον γιατρό του που θα κρίνει τι χρειάζεται», πρόσθεσε.

«Στον τομέα της υγείας οι ανάγκες είναι απεριόριστες και οι οικονομικοί πόροι περιορισμένοι», τόνισε ο κ. Πολυνείκης.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα:

πηγή: OMEGALIVE