ΥΠΟΙΚ: “Να μην έχουμε παράπονα… το μνημόνιο επιβάλλεται”(vid)

Στη σημερινή εκδήλωση του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μίλησε για το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, θίγοντας την ανάγκη για εφαρμογή μνημονιακής πολιτικής. 

Ο Υπουργός ανέφερε πως “επιβάλλεται να εξετάζουμε προσεκτικά μία πολιτική που εφαρμόζεται πριν να κρίνουμε”.

Γιατί όπως είπε “αν φύγουμε από την επικεφαλίδα, το λεγόμενο μνημόνιο περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της δημόσιας υπηρεσίας αλλά και μία νέα κοινωνική επιδοματική πολίτικη“.

Νέα κοινωνική επιδοματική πολιτική

Αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν διερωτηθεί κανείς πόσα ξοδεύουμε για την κοινωνική πολιτική και αν στην ουσία είμαστε ικανοποιημένοι.

Ο Υπουργός πρόσθεσε: “Δίνουμε πολλά λεφτά χωρίς να είμαστε σίγουροι ότι το δίχτυ προστασίας καλύπτει όσους έχουν ανάγκη. Μήπως ξοδεύουμε πολλαπλά επιδόματα με πολλούς δικαιούχους, άλλα στο Υπουργείο Εσωτερικών, άλλα στο Υπουργείο Εξωτερικών  με διαφορετικά μητρώα, με διαφορετικά κριτήρια,  με αποτέλεσμα στο τέλος να μην ξέρουμε καν ποιος είναι δικαιούχος; Αυτά δεν επιτρέπονται από την στιγμή που συμπολίτες μας δεν έχουν να φάνε“.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως το μνημόνιο μας επιβάλλει ένα νέο σύστημα κοινωνικής επιδοματικής όπου φροντίζει να υπάρχει δίκαιη κατανομή.

 

Πολιτική λιτότητας

Όσο αφορά την πολιτική λιτότητας και τον προυπολογισμό για την επόμενη χρονιά, ο οποίος όπως ανέφερε είναι πολύ ελλειμματικός,  ο Υπουργός είπε πως είναι απαραίτητη μαι τέτοια πολιτική, από την στιγμή που δεν έχουμε διαθέσιμα αποθέματα για να αξιοποιήσουμε

“Το μνημόνιο και η νέα ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση προβλέπει να έχουμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, και αυτό θα αφορά τους καλούς καιρούς, όταν τα έσοδα είναι αυξημένα και θα δημιουργούνται αποθέματα. Ελάχιστα κράτη έχουν τεράστια αποθέματα, με αποτέλεσμα το χρέος να χαμηλώνει και να δημιουργείται περιθώριο“.

Ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε πως “το κράτος τόσα χρόνια δεν λειτουργούσε υπό τη μορφή διατήρησης ενός χαμηλού χρέους, αλλά και υπό την μορφή διατήρησης αξιοπιστίας και πρόσβασης στις διεθνείς αγορές, γι’αυτό και τώρα αναγκάζεται να μειώνει τις δαπάνες του.

Τώρα είμαστε αναγκασμένοι να δανειζόμαστε μόνο από την Τρόικα, γιατί είναι ο μόνος δανειστής που υπάρχει”.