Γερμανικά ΜΜΕ: Ξέπλυμα στην Κύπρο “παράδεισος” όμως η Γερμανία

Την ίδια ώρα, νέα έρευνα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εγκλημάτων στη Γερμανία, αποκαλύπτει ότι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στη χώρα έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ, με τα γερμανικά ΜΜΕ να φέρουν τίτλους όπως «Γερμανία, ένας ασφαλής παράδεισος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Κύπρος και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα focus.de,  πρόσφατη έκθεση της δεξαμενής σκέψης «Global Financial Integrity” (GFI) στην Ουάσινγκτον, αναφέρεται στις «μηχανορραφίες των κυπριακών τραπεζών, οι οποίες πρέπει τώρα να σωθούν με χρήματα της ΕΕ».

Όπως γράφει η focus.de, η έκθεση χαρακτηρίζει την Κύπρο ως έναν από τους κυριότερους σταθμούς για παράνομες ρωσικές χρηματοοικονομικές συνδιαλλαγές και προσθέτει ότι μόνο για τα έτη 1994 – 2011 έχουν μεταφερθεί περίπου 157 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, πολλά από αυτά μέσω της Κύπρου.

Σύμφωνα με ερευνητές της GFI, «η Κύπρος αποτελεί «έναν από τους μεγαλύτερους προορισμούς ξεπλύματος για Ρώσους εγκληματίες».

«Η Γερμανία, παράδεισος για ξέπλυμα χρήματος»

Η ιστοσελίδα deutsch-tuerkische-nachrichten.de (γερμανοτουρκικές ειδήσεις) με ημερομηνία 18.1.13 και τίτλο «Χειρότερη από την Κύπρο: Για τον ΟΟΣΑ η Γερμανία είναι ένας παράδεισος για ξέπλυμα χρήματος» γράφει ότι σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού για Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη «η Γερμανία λαμβάνει λιγότερα μέτρα για καταπολέμηση του ξεπλύματος, από ό,τι η Κύπρος που επικρίνεται σε μεγάλο βαθμό».

Εξάλλου, σε άρθρο της, ημερομηνίας 30.10.12 με τίτλο «Γερμανία, ένας ασφαλής παράδεισος για ξέπλυμα χρήματος» η γερμανική υπηρεσία ειδήσεων Deutsche Welle, αναφέρει ότι σύμφωνα με την έκθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δίωξης Εγκλημάτων (ΒΚΑ) στη Γερμανία,  συναλλαγές από την Ιταλία, τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία τράβηξαν την προσοχή των γερμανικών αρχών.

Φιλοξενεί και δηλώσεις του Γκέρχαρντ Σσίκ, μέλους του Κόμματος των Πρασίνων στη γερμανική Βουλή, που ασχολείται με το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο οποίος δήλωσε τα εξής:

“Δυστυχώς, οι συνθήκες στη Γερμανία εξακολουθούν να ενθαρρύνουν το ξέπλυμα χρήματος».

Σε δηλώσεις του στην Deutsche Welle, ο Γερμανός βουλευτής ανέφερε ότι “υπάρχει ακόμη έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με τεράστιες διαστάσεις του προβλήματος”.

Η ιστοσελίδα επισημαίνει ότι ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τη Γερμανία ότι δεν πράττει αρκετά για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης του ΟΟΣΑ (FATF), άλλες χώρες κάνουν πιο διεξοδικές έρευνες και εντοπίζουν εγκλήματα τέσσερις έως 20 φορές πιο συχνά από ό, τι οι γερμανικές αρχές.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Tax Justice Network, που εξέτασε 70 χώρες, καταδεικνύει ότι η Γερμανία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράδεισους για φοροδιαφυγή και κατατάσσεται πιο ψηλά ακόμη και από την Ελβετία, τα  Νησιά Κέϊμαν, το Λουξεμβούργο ή το Τζέρσεϊ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Στην έρευνα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δίωξης Εγκλημάτων (ΒΚΑ)αναφέρεται και η ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας Zeit, η οποία αναφέρει ότι το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στη χώρα έχει φθάσει το 2011 σε επίπεδα ρεκόρ από την ημέρα εφαρμογής του νόμου περί ξεπλύματος χρήματος, το 1993.

Η ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας “Zeit”, zeit.de, σε άρθρο της ημερομηνίας 29.10.2012, αναφέρει ότι όλο και περισσότεροι εγκληματίες ξεπλένουν βρώμικο χρήμα στη Γερμανία.

«Στη Γερμανία, ξεπλένεται όλο και περισσότερο βρώμικο χρήμα από το εξωτερικό. Ενδεικτικό αυτού είναι η αύξηση των αναφορών για ύποπτες συνδιαλλαγές για ξέπλυμα χρήματος, οι οποίες, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δίωξης του Εγκλήματος (BKA), έφθασαν πέρσι (το 2011) σε νέο υψηλό από την εφαρμογή του νόμου περί ξεπλύματος χρήματος, το 1993», αναφέρει η εφημερίδα.

Σημειώνει ότι το 2011 έγιναν 12.868 αναφορές ύποπτων συναλλαγών  στην Εθνική Κεντρική Υπηρεσία για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Χρήματος και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, στο πλαίσιο του νόμου κατά του ξεπλύματος.

Ο Πρόεδρος της ΒΚΑ Γιόργκ Τσίρκε δήλωσε υπήρξε αύξηση κατά 17% των αναφορών ή 1.800 περισσότερες περιπτώσεις από ό, τι το 2010. Σε περίπου 44% των περιπτώσεων, η υποψία είχε τεκμηριωθεί.

Σύμφωνα με την BKA, η αναζήτηση για ασυνήθιστες οικονομικές συμπεριφορές αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

“Η καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής σταθερότητας», δήλωσε η γενική διευθύντρια της Ομοσπονδιακής Αρχής Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (BaFin), Γκαμπριέλε Χαν.

Πηγή: ΚΥΠΕ