Gerry Rice: “Πρόοδος για τραπεζικό τομέα”

{loadposition ba_textlink} 

“Τo Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καλωσορίζει την ολοκλήρωση της συνολικής αξιολόγησης (σ.σ. με τα τεστ αντοχής των τραπεζών) και προσβλέπει στη συζήτηση του θέματος με τις κυπριακές αρχές” δήλωσε τηλεφωνικώς από την Ουάσινγκτον στην «24» ο διευθυντής επικοινωνίας του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου Gerry Rice.

«Η Κύπρος έχει κάνει καλή πρόοδο στο να ενδυναμώσει τον τραπεζικό τομέα τους τελευταίους 18 μήνες» πρόσθεσε, μιλώντας στην εφημερίδα μας.

Κάτω μισθοί και τιμές Παράλληλα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, νωρίτερα αυτόν το μήνα, όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, «το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν έχει συρρικνωθεί πολύ το 2013, με τους μισθούς και τις τιμές να πέφτουν προς τα κάτω και την ανεργία να ανεβαίνει».

Παραμένει προβληματική

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει ότι «ενώ οι καταθέσεις έχουν μειωθεί, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ανέβει σημαντικά, και η πίστωση παραμένει προβληματική». «Η προοπτική είναι δύσκολη με την οικονομική ύφεση να αναμένεται να συνεχιστεί φέτος, και θα εξακολουθήσει μια μικρή ανάκαμψη που θα αρχίσει τον επόμενο χρόνο, ενώ συνεχίζει να υπάρχει απαισιοδοξία όσον αφορά τους κινδύνους».

Το δανειστικό πρόγραμμα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τονίζει ότι σχετικά με το πρόγραμμα μεταρρύθμισης της κυπριακής οικονομίας, οι Αρχές «χρειάζεται να ξεπεράσουν πρόσφατες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του δανειστικού προγράμματος».

«Προτεραιότητα-κλειδί είναι η λύση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων όπου χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα δυνατό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση των δανείων του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανόμενης και νομοθεσίας που θα διευκολύνει τις εκποιήσεις, που θα ολοκληρώνεται μαζί με μια μοντέρνα πολιτική αφερεγγυότητας».

Επαινεί για τις προσπάθειες

Επίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαινεί την κυβέρνηση για τις δυνατές προσπάθειες να διαχειριστεί την οικονομική κρίση, συμπεριλαμβανόμενων μέτρων για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, την άρση των περιορισμών πληρωμών στο εσωτερικό, την εξυγίανση των οικονομικών του κράτους και να αρχίσει δομικές μεταρρυθμίσεις.

Δύσκολη…

«Παρόλα ταύτα» τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του οργανισμού, «συμφωνούν ότι η μακροοικονομική κατάσταση της Κύπρου συνεχίζει να είναι δύσκολη και η ολοκληρωτική και γρήγορη εφαρμογή του δανειστικού τις προγράμματος με την στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συνεχίζει να είναι αποφασιστικής σημασίας για μια διαρκές ανάκαμψη».

Τα μη εξυπηρετούμενα

Τονίζεται ότι ο χειρισμός του υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων για να βοηθηθεί η πίστωση και ο δανεισμός και να στηριχτεί η ανάπτυξη, πρέπει να είναι προτεραιότητα».

Να συνεχίσουν οι τράπεζες

«Οι τράπεζες» τονίζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, «πρέπει να συνεχίσουν να αναδιαρθρώνουν και να κτίζουν δυνατές κεφαλαιακές ρυθμίσεις και η άρση των περιορισμών για πληρωμές στο εξωτερικό πρέπει να γίνει με προσοχή».

«Η συνεχιζόμενη δημοσιονομική εξυγίανση είναι αναγκαία για την εξασφάλιση μακροχρόνιας βιωσιμότητας», προστίθεται.

* Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 2/11/2014