ΓεΣΥ: Η κάθε ειδικότητα τον προϋπολογισμό της

Ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού του Γενικού Συστήματος Υγείας ανά ιατρική ειδικότητα είναι ένα από τα μέτρα που ετοιμάζεται να λάβει ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για αναχαίτιση των καταχρήσεων στο Σύστημα.

Μάλιστα, αυτό αποτελεί αίτημα των ίδιων των γιατρών του ΓεΣΥ αφού η ανεξέλεγκτη χρήση των υπηρεσιών του Συστήματος από συγκεκριμένους γιατρούς επηρεάζει, εάν ξεπεραστούν οι προκαθορισμένοι όγκοι ιατρικών πράξεων, τις αποζημιώσεις όλων, γεγονός που άρχισε να προκαλεί μουρμούρα μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων.

Παράλληλα, στον ΟΑΥ συνεχίζεται η επεξεργασία των υπόλοιπων περιορισμών που θα αρχίσουν να τίθενται σε εφαρμογή εντός του επόμενου δεκαημέρου, ενώ σε κάποιες ιατρικές ειδικότητες έχουν γίνει διορθώσεις (προς τα πάνω και προς τα κάτω, ανάλογα με την περίπτωση) στις αποζημιώσεις για κάποιες από τις ιατρικές πράξεις που περιλαμβάνονται στους καταλόγους δραστηριοτήτων τους.

Σε ό,τι αφορά πάντως τον διαχωρισμό του προϋπολογισμού του ΓεΣΥ ανά ιατρική ειδικότητα, μιλώντας στον «Φ» ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι «ως γνωστό ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ είναι σφαιρικός. Για τους ειδικούς γιατρούς υπάρχει ένα συγκεκριμένο κονδύλι το οποίο κατανέμεται ανεξαρτήτως ειδικότητας ανάλογα με τη χρήση που κάνει ο κάθε ένας γιατρός στο Σύστημα. Την ίδια ώρα οι αποζημιώσεις των γιατρών υπολογίζονται στη βάση τιμής μονάδας. Όταν παρατηρείται υπερχρήση των υπηρεσιών, η τιμή αυτής της μονάδας κινδυνεύει να πέσει, εάν ο αριθμός των ιατρικών πράξεων ξεπεράσει τον προσυμφωνημένο με τους γιατρούς αριθμό, και κατ’ επέκταση αυτό επηρεάζει την αμοιβή όλων». Ως ΟΑΥ, «και ύστερα και από προτροπή των γιατρών μας, μελετάμε σοβαρά το ενδεχόμενο να γίνει διαχωρισμός των κονδυλίων ανά ιατρική ειδικότητα λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες παραμέτρους.

Με αυτό τον τρόπο, εάν για παράδειγμα κάποιοι καρδιολόγοι προχωρούν σε καταχρήσεις, δεν θα επηρεάζονται οι αμοιβές των οφθαλμιάτρων ή των ορθοπεδικών, αφού θα αυξομειώνεται ανάλογα με τη χρήση μόνο η μονάδα για τη συγκεκριμένη ειδικότητα». «Προσπάθειά μας είναι να προστατεύσουμε τους γιατρούς μας που εργάζονται σωστά στο Σύστημα, διότι ο γιατρός που κάνει καταχρήσεις, οι οποίες δεν κρίνονται δικαιολογημένες, για τις καταχρήσεις αυτές θα είναι κατά κάποιο τρόπο και υπόλογος έναντι των συναδέλφων του της ίδιας ειδικότητας».

Ο διαχωρισμός του προϋπολογισμού «ήταν ένα από τα αιτήματά μας» δήλωσε από πλευράς του στον «Φ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Ιατρών Συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ Ανδρέας Χρυσάνθου. Με αυτό τον τρόπο, είπε «ο κάθε ένας από εμάς θα είναι και υπόλογος στους συναδέλφους της ειδικότητάς του και, ταυτόχρονα, δεν θα επηρεάζονται όλοι οι γιατροί από την αυξομείωση του όγκου των ιατρικών πράξεων σε μια ή σε δύο συγκεκριμένες ειδικότητες». Ως εκ τούτου, «μας ικανοποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας μάς έχει ακούσει και σκέφτεται πολύ σοβαρά να υιοθετήσει αυτή μας την εισήγηση».

Διορθώσεις σε τέσσερις ιατρικές ειδικότητες 

Σε διορθώσεις στις αποζημιώσεις κάποιων ιατρικών πράξεων προχώρησε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και η διαδικασία αυτή έγινε σε συνεργασία με τους ίδιους του γιατρούς του ΓεΣΥ. Οι αλλαγές οι οποίες «διορθώνουν τις αποζημιώσεις», όπως εξήγησε ο διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, «γίνονται συνεχώς και στις πλείστες των περιπτώσεων καθ’ υπόδειξιν των ίδιων των γιατρών μας».
Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΣΙΣ-ΓεΣΥ υποστηρίζοντας ότι «οι γιατροί συμμετέχουμε και στη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στον καθορισμό των περιορισμών αλλά και των “οδηγών ενδείξεων” που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο διάστημα για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των καταχρήσεων».

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στους καταλόγους δραστηριοτήτων, πληροφορίες αναφέρουν ότι σε πρώτο στάδιο έχουν γίνει διορθώσεις στις ειδικότητες της καρδιολογίας, οφθαλμολογίας, γαστρεντερολογίας και γυναικολογίας και η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Παράλληλα και σε ό,τι αφορά την ετοιμασία των «οδηγών ενδείξεων» που περιλαμβάνουν τους περιορισμούς που θα εφαρμοστούν με στόχο την αντιμετώπιση των καταχρήσεων, όπως πληροφορούμαστε, η διαδικασία γίνεται σε συνεργασία με εκπροσώπους των επιστημονικών εταιρειών των γιατρών.

Ο πρόεδρος του ΣΙΣ-ΓεΣΥ Ανδρέας Χρυσάνθου επεσήμανε μιλώντας στον «Φ» ότι «ως Σύνδεσμος έχουμε καλέσει τους συναδέλφους του Συστήματος να βοηθήσουν όσο μπορούν στην αντιμετώπιση των καταχρήσεων και εργαζόμαστε συστηματικά με τον ΟΑΥ για να καθοριστούν οι ενδείξεις στην βάση των οποίων οι γιατροί μας θα εργάζονται, με στόχο πάντα να προσφέρουμε σωστές υπηρεσίες και ταυτόχρονα να προστατεύουμε και το ΓεΣΥ από ανεπιθύμητες περιπέτειες». Οι περιορισμοί που θα εφαρμοστούν, είπε ο κ. Χρυστάνθου, «θα βοηθήσουν και τους ίδιους τους γιατρούς να ασκούν την ιατρική έχοντας στα χέρια τους εργαλεία, τα οποία θα προστατεύουν και τους ίδιους από τις όποιες πιέσεις ενδεχομένως δέχονται τώρα από ασθενείς τους».

Ως Σύνδεσμος, είπε ο κ. Χρυσάνθου, «θεωρούμε ότι ο ΟΑΥ πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά και την εισήγησή μας για να οριστούν γιατροί από κάθε ιατρική ειδικότητα οι οποίοι θα είναι μόνιμοι συνεργάτες του Οργανισμού σε παρόμοια ζητήματα. Σημαντικός φυσικά είναι κατά την άποψή μας και ο ρόλος των ιατρικών επιστημονικών εταιρειών και ως Σύνδεσμος έχουμε καλέσει τις επιστημονικές εταιρείες να συμμετέχουν ενεργά στην όλη προσπάθεια».

philnews