ΓεΣΥ: Ζητούν αποσύνδεση των παραπεμπτικών από τις αμοιβές

Τρεις μήνες μετά την εφαρμογή του νέου τρόπου αμοιβής των προσωπικών γιατρών του ΓεΣΥ οι ίδιοι οι γιατροί άρχισαν να διαμαρτύρονται και να ζητούν την αποσύνδεση των παραπεμπτικών από την αποζημίωση που λαμβάνουν από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, παρά το γεγονός ότι μόνο το 10%, δηλαδή γύρω στους 70 γιατρούς (για ενήλικες και παιδιά), έχουν δει τις απολαβές τους να παρουσιάζουν μείωση. 

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος της επιστημονικής εταιρείας των οικογενειακών γιατρών Ανδρέας Πολυνείκης, «εμείς από την αρχή λέγαμε ότι δεν έπρεπε ο ΟΑΥ να προχωρήσει σε διασύνδεση του αριθμού των παραπεμπτικών που εκδίδουν οι προσωπικοί γιατροί με τις αμοιβές τους διότι τώρα άρχισαν να παρατηρούνται άλλα φαινόμενα». Για παράδειγμα, είπε, «παρατηρείται αύξηση στα μακροχρόνια παραπεμπτικά διότι για σκοπούς αμοιβής προσμετρούν μόνο τα απλά παραπεμπτικά και όχι τα μακροχρόνια».

Παράλληλα, «ο κόσμος δεν έχει ακόμα εκπαιδευτεί και από τη μια οι γιατροί είναι προσεκτικοί με τον αριθμό των παραπεμπτικών που εκδίδουν και από την άλλη οι ασθενείς απαιτούν από τον γιατρό τους να τους παραπέμψει σε ειδικό ή για εξετάσεις και δημιουργούνται συνεχώς εντάσεις».

Πρέπει, είπε ο κ. Πολυνείκης, «να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά των ασθενών. Να τους εκπαιδεύσουμε. Να μάθουν να έχουν εμπιστοσύνη στον προσωπικό τους γιατρό και να καταλάβουν ότι πολλές φορές η παραπομπή σε έναν ειδικό γιατρό, για θέματα που μπορεί να τα χειριστεί ο προσωπικός τους γιατρό μπορεί να αποβεί και ζημιογόνα και για τους ίδιους και για το ΓεΣΥ αφού ενδεχομένως να γίνουν αχρείαστες εξετάσεις ή να επαναληφθούν, χωρίς να υπάρχει λόγος για κάποιες εξετάσεις».

Από την άλλη βεβαίως, «όταν ο γιατρός νιώθει ότι θα χάσει από τις απολαβές του διότι υπάρχει όριο στον αριθμό των παραπεμπτικών που εκδίδει, ενδεχομένως κάποιοι ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται πραγματικά παραπεμπτικό, να μένουν πίσω. Φυσικά οι γιατροί γνωρίζουμε πότε υπάρχει πραγματική ανάγκη και θεωρώ ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται όταν η κατάσταση ενός ασθενούς πραγματικά το απαιτεί».

Γενικά, είπε ο κ. Πολυνείκης, «και το έχω πει κι άλλες φορές, χρειαζόμαστε όλοι εκπαίδευση. Και εμείς οι γιατροί και οι ασθενείς. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ποιος πραγματικά είναι ο ρόλος του προσωπικού γιατρού στο ΓεΣΥ, να εκπαιδευτούμε σωστά και για αυτό ευθύνη έχει ο ΟΑΥ. Οι γιατροί πολλές φορές δέχονται απειλές από τους ασθενείς τους, ότι θα τους εγκαταλείψουν και θα πάνε σε άλλο γιατρό αν δεν τους εκδώσουν ένα παραπεμπτικό. Αυτό το φαινόμενο, τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα έπρεπε να είχε εκλείψει».

Οι επιστημονικές εταιρείες των προσωπικών γιατρών, είπε ο κ. Πολυνείκης, «θα θέσουμε και επίσημα στον ΟΑΥ το αίτημά μας για αποσύνδεση των παραπεμπτικών από τις αμοιβές μας. Και έχουμε ζητήσει από τον ΟΑΥ να κάτσουμε και να το συζητήσουμε το θέμα για να βρεθεί μια λύση και να συμφωνήσουμε».

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», την παρέμβασή του στο θέμα αποφάσισε να κάνει και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ο οποίος έχει καλέσει επίσημα τις εμπλεκόμενες επιστημονικές εταιρείες να καταθέσουν τις θέσεις τους.

πηγή: Philenews