Για άλλους 3 μήνες ο μειωμένος φόρος καυσίμων, έκκληση ΥΠΟΙΚ για εξοικονομήσεις

Mε τη μορφή του κατεπείγοντος οδηγείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο που ενέκρινε σήμερα το πρωί σε έκτακτη συνεδρίαση το Υπουργικό Συμβούλιο υπό την Προεδρία της Αννίτας Δημητρίου και αφορά επέκταση της μειωμένης επιβολής φόρου κατανάλωσης, για άλλους τρείς μήνες. Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε ότι το νομοσχέδιο προνοεί επέκταση του συγκεκριμένου μέτρου, που στοχεύει στην οικονομική ελάφρυνση των πολιτών, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023.

“Αυτή η ελάφρυνση είναι στα μέγιστα δυνατά επίπεδα που επιτρέπει το ευρωπαϊκό κεκτημένο και συνεχίζεται τώρα για τέταρτο, πέμπτο και έκτο μήνα”

Ο κύριος Πετρίδης ανέφερε ότι με την επέκταση του μέτρου, η Κύπρος συνεχίζει να είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή κατανάλωσης στα καύσιμα.

-Βενζίνη μείωση 7 σεντς το λίτρο
-Πετρέλαιο μείωση 8,3 σεντς το λίτρο
-Πετρέλαιο θέρμανσης μείωση 6,4 σεντς το λίτρο

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την τρίτη κατά σειρά επέκταση του μέτρου μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την καταβολή του πρώτου εμβάσματος από το κράτος προς την ΑΗΚ. Την ίδια ώρα, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέλυσε τις τιμές καυσίμων από τον Ιούλιο που εκτοξεύτηκαν σε πρωτόγνορα επίπεδα, μέχρι σήμερα:

-Βενζίνη 95 οκτανίων μειώθηκε κατά 19%
-Πετρέλαιο κίνησης μειώθηκε κατά 8%
-Πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκε κατά 8%

“Επειδή πάντα γίνεται μεγάλος ντόρος ότι αυξάνονται αντί να μειώνονται οι τιμές, νομίζω είναι πρέπον να δώσουμε και αυτά τα στατιστικά.”

Το κόστος επέκτασης του μέτρου για τρείς μήνες ανέρχεται στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά με τα υπόλοιπα μέτρα για το ηλεκτρικό ρεύμα ανέρχεται στα 33 εκατομμύρια ευρώ.

“Τα συνολικά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση ανέρχονται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέχρι τώρα.”

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης επικαλέστηκε εκτιμήσεις για δύσκολη οικονομικά περίοδο και διευκρίνισε ότι τυχόν επέκταση των μέτρων θα εξεταστεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών πλαισίων του κράτους.

“Θα χρειαστούμε αυτό το απόθεμα που έχουμε χτίσει και στοχευμένα θα προχωρήσουμε. Είμαιστε από τις πρώτες χώρες που πήραμε μέτρα.”

Κάλεσε εξάλλου τους πολίτες να συνηθίσουν στις εξοικονομήσεις και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα “καθώς το κράτος με ορθολογισμό και χωρίς λαϊκισμό, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του κάνει αυτό που έχουν κάνει οι πλείστες ευρωπαϊκές χώρες”

Πηγή: alphanews.live