Για εμβόλιο γρίπης στον προσωπικό γιατρό – Οι δικαιούχοι

Με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και τα προηγούμενα χρόνια θα χορηγηθούν στους δικαιούχους και φέτος τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης. Αυτό σημαίνει ότι, οι πολίτες πρέπει να επικοινωνήσουν με τον προσωπικό τους γιατρό ο οποίος θα κρίνει το κατά πόσον ανήκουν στις κατηγορίες για τις οποίες ο εμβολιασμός παρέχεται δωρεάν από το κράτος, θα τους περιλάβει στη λίστα του την οποία θα καταθέσει στον ΟΑΥ και όταν ο ίδιος παραλάβει τα εμβόλια θα διευθετήσει το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Σχετική οδηγία εξέδωσε χθες το υπουργείο Υγείας, ενημερώνοντας ότι για τη φετινή χρονιά έχουν παραγγελθεί και αναμένεται ότι θα φθάσουν σταδιακά στην Κύπρο τους επόμενους μήνες συνολικά 170.000 εμβόλια. Η πρώτη παρτίδα, αναμένεται ότι θα βρίσκεται στο νησί την Παρασκευή. 

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, «ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται και παρέχεται δωρεάν σε άτομα ηλικίας 65 χρονών και άνω και παιδιά άνω των 6 μηνών μέχρι 15 ετών αλλά και άτομα άνω των 15 ετών που παρουσιάζουν:

– Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

– Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

– Ανοσοκαταστολή

– Μεταμόσχευση οργάνων

– Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες σοβαρές αιμοσφαιρινοπάθειες)

– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

– Νοσογόνος Παχυσαρκία

–  Χρόνια νεφροπάθεια και ηπατοπάθεια

– Νευρομυϊκά ή Νευρολογικά νοσήματα

– Έγκυοι, λεχωίδες, θηλάζουσες. Παιδιά και ενήλικες που λαμβάνουν ασπιρίνη μακροχρόνια για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη».

Επίσης, για προληπτικούς λόγους συστήνεται να εμβολιαστούν, άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό και άλλο προσωπικό) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων/ μεταναστών, κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες, κτηνίατροι καθώς και επαγγελματίες στο χώρο της ζωικής παραγωγής.

Για άτομα τα οποία δεν είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ αλλά εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες, ο εμβολιασμός θα γίνεται κατόπιν διευθέτησης ραντεβού στα κρατικά κέντρα εμβολιασμού που λειτουργούν σε νοσηλευτήρια και κέντρα υγείας του ΟΚΥπΥ σε όλες τις επαρχίες.

πηγή: Philenews