Για μια Κύπρο πιο καθαρή

Στην τελική ευθεία έχει μπει η μεγαλύτερη περιβαλλοντική εκστρατεία στο νησί μας Let’s Do It! Cyprus 2022. Με σύνθημα «Καθαρίζω την Κύπρο» χιλιάδες εθελοντές από τις 24 μέχρι τις 30 Οκτωβρίου θα λάβουν μέρος σε διάφορες δράσεις που στόχο έχουν από τη μία τον καθαρισμό παραλιών, δασών, βιότοπων κ.τ.λ. από σκουπίδια και από την άλλη την ευαισθητοποίηση ευρύτερα του κοινού σε θέματα που αφορούν την προστασία, διατήρηση και αειφόρο διαχείριση του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Για το Let’s Do It! Cyprus μιλά στον «Φ» ο Πάνος Δημητρίου, υπεύθυνος της ΕΚΕ του Together Cyprus, του Περιβαλλοντικού και Εθελοντικού Δικτύου που έχει αναλάβει το οργανωτικό κομμάτι της φετινής εκστρατείας.

Πώς διαφέρει το Let’s Do It! Cyprus από όλους τους άλλους καθαρισμούς που γίνονται στην Κύπρο; 

Το Let’s do it Cyprus! αποτελεί μέρος της καμπάνιας Let’s Do It! World, μίας παγκόσμιας εκστρατείας καθαρισμού, που στόχο έχει να απαλλάξει τις φυσικές περιοχές του κόσμου από σκουπίδια. Ταυτόχρονα, αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο εθελοντικό πρόγραμμα που έχει οργανωθεί ανά το παγκόσμιο.

Το Let’s Do It! Cyprus διαφέρει από όλους τους άλλους καθαρισμούς υπό την έννοια ότι η φιλοσοφία του είναι να αγκαλιάσει όλους τους καθαρισμούς που γίνονται στην Κύπρο χωρίς διάκριση από ποιο οργανισμό, φορέα ή άτυπη ομάδα γίνονται. Για αυτό και μέχρι σήμερα, θεωρείται η μεγαλύτερη παγκύπρια εκστρατεία καθαρισμού και ταυτόχρονη εθελοντική δράση στην Κύπρο με την στήριξη όλων των δημόσιων φορέων του τόπου.

Γιατί πρέπει να καθαρίζουμε τα σκουπίδια άλλων;

Γιατί όχι; Η ατομικιστική ιδέα ότι αφού δεν είμαι εγώ που τα έριξα, τότε γιατί να πρέπει εγώ να τα καθαρίσω είναι πλέον ξεπερασμένη αφού η ρύπανση είναι κάτι που συναντούμε κυριολεκτικά καθημερινά μπροστά μας. Ο εθελοντισμός σαν στάση ζωής είναι κάτι που αποδεδειγμένα όχι μόνο προκαλεί ευφορία στον άνθρωπο που αφιλοκερδώς δίνει τον χρόνο και την ενέργεια του για κάτι ωφέλιμο, αλλά είναι και κάτι που βοηθά το σύνολο του πληθυσμού μιας χώρας να καλλιεργήσει ένα επίπεδο πολιτισμού και κουλτούρας που έχει σαν στόχο τον σεβασμό και την ευγένεια του προς τον συνάνθρωπο. Ποιος δεν θα ήθελε να ζει σε μια τέτοια χώρα;

Πώς μπορούν οι καθαρισμοί να συμβάλουν στην καλυτέρευση της κλιματικής αλλαγής ; 

Η κλιματική αλλαγή μαζί με το φαινόμενο του θερμοκηπίου σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολήσει πολύ πιο σοβαρά στο μικρο-επίπεδο της καθημερινότητας μας και σίγουρα δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα για να απασχολούνται μόνο οι επιστήμονες. Πέραν των ουσιαστικών αλλαγών που οφείλει ο καθένας από εμάς να κάνει στην προσωπική του ζωή, π.χ. μείωση κατανάλωσης κρέατος, μείωση κατανάλωσης ενέργειας, π.χ. ποδήλατο αντί αυτοκίνητο, μείωση κατανάλωσης ρουχισμού κ.τ.λ., οι καθαρισμοί έρχονται να συμβάλουν σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον που ενισχύει τη χλωρίδα και πανίδα του τόπου που είμαστε αναπόσπαστα μέρος και εμείς. Με άλλα λόγια, μόνο όταν καθαρίσει κάποιος έναν βιότοπο, ένα δάσος, μια θάλασσα μπορεί να καταλάβει το μέγεθος της αλόγιστης κατανάλωσης που γίνεται και μόνο έτσι μπορεί και ο ίδιος να γίνει μέρος της αλλαγής.

Γιατί το σλογκαν #στοχερισου ;

Γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι είναι στο χέρι το δικό σου και το δικό μου να μαζέψουμε σκουπίδια αλλά και μεταφορικά να γίνουμε η αλλαγή που τόσο θέλουμε. Στο τέλος της ημέρας, τα πράγματα είναι τόσο απλά.

Για περαιτέρω πληροφορίες ή απορίες οι εθελοντές μπορούν να αποταθούν είτε με email στο [email protected] είτε τηλεφωνικά στο 70005022. Μπορούν επίσης να συνδεθούν με τις κοινωνικές πλατφόρμες της εκστρατείας στο Facebook και Instagram #stoxerisou #letsdoitcyprus #2022.

πηγή: Philenews