Γ. Ομήρου: “Επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου για τις ιδιωτικοποιήσεις”

{loadposition ba_textlink}

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα ότι “πρέπει να επιδιωχθεί η επαναδιαπραγμάτευση του συγκεκριμένου όρου του Μνημονίου, ο οποίος προβλέπει ιδιωτικοποίηση των τριών Ημικρατικών Οργανισμών, Cyta, Αρχής Ηλεκτρισμού και Αρχής Λιμένων, με στόχο να αποφευχθεί η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση, δηλαδή εκποίηση των Ημικρατικών Οργανισμών, και αυτό προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος”.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή του με την ηγεσία της Παγκύπριας Ανεξάρτητης Συντεχνίας Εργαζομένων Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΠΑΣΕ – ΑΤΗΚ), ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ότι “προς αυτή την κατεύθυνση διαβεβαίωσα ότι θα στηρίξω τις προσπάθειες των εργαζομένων”.

“Θέλω να δηλώσω με έμφαση ότι οι Ημικρατικοί Οργανισμοί, και ειδικότερα οι τρεις συγκεκριμένοι για τους οποίους γίνεται λόγος, έχουν μια συγκεκριμένη ιστορική αναδρομή στην Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην κυπριακή οικονομία και έχουν εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον διαχρονικά και αποτελούν περιουσία του κυπριακού λαού και είναι κερδοφόροι οργανισμοί”, είπε ο κ. Ομήρου.

Πρόσθεσε ότι “ασφαλώς σήμερα μέσα στις νέες συνθήκες με την πρόκληση της ανταγωνιστικότητας είναι  επιταγή ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση και αυτών των Ημικρατικών Οργασμών για να μπορέσουν με επιτυχία να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, στο νέο διεθνές και στο ευρωπαϊκο ανταγωνιστικό περιβάλλον και είναι η άποψή μου ότι ασφαλώς θα πρέπει να προχωρήσουν πολιτικές και ενέργειες προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονσιμού και της μεταρρύθμισης”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι “θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί η μερική μετοχοποίηση αυτών των Ημικρατικών Οργανισμών διατηρουμένου του ελέγχου του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών από το κράτος”.

“Πρέπει επίσης να σημειώσω με έμφαση ότι η λειτουργία και οι υπηρεσίες που προσφέρουν αυτοί οι τρεις Ημικρατικοί Οργανισμοί συνδέονται με την εθνική ασφάλεια της χώρας, μιας χώρας η οποία κατέχεται κατά το 37% των εδαφών της από ξένα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας συνεπώς, όταν συζητείται αυτό το θέμα του μέλλοντος των Ημικρατικών Οργανισμών, θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά αυτός ο κρίσιμος παράγοντας αυτή η κρίσιμη παράμετρος της εθνικής ασφάλειας της χώρας”, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο Γραμματέας ΠΟΑΣ Γρηγόρης Κατσελλής δήλωσε ότι “οι ανησυχίες των εργαζομένων στην Cyta, AHK και Αρχή Λιμένων είναι ίδιες πέραν του γεγονότος ότι ανησυχούν για το μέλλον τους ως εργαζόμενοι ανησυχούν και ως μέλοι αυτής της κοινωνίας”.

Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται πάντα αντιμέτωποι με τις ιδιωτικοποιήσεις “και σε αυτή την φάση ενημερώσαμε και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για δυναμικές αντιδράσεις και στους τρεις Ημικρατικούς Οργανισμούς όπου τροχιοδρομούνται τα προγράμματα για ιδιωτικοποιήσεις”.

Ο κ. Κατσελλής είπε πως “πιστεύουμε απόλυτα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν ξεπούλημα των οργανισμών αυτών, οι οποίοι πιστεύουμε ακράδαντα ότι αποτελούν εθνικό πλούτο”.

Πρόσθεσε ότι “θα έχουμε συναντήσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για να ζητήσουμε την συμπαράσταση και τη στήριξή τους όταν θα συζητούνται αυτά τα θέματα στην Βουλή”.

Εξάλλου, σε υπόμνημα προς τον Πρόεδρο της Βουλής, αναφέρεται ότι “η πολιτεία στο σύνολό της οφείλει να υπερασπισθεί με σθένος τον σημερινό χαρακτήρα της Cyta για να συνεχίσει διαχρονικά να αντλεί από την κερδοφορία της”.

Σημειώνεται ότι “οι ιδιωτικοιήσεις είναι εθνικό έγκλημα, γιατί μέσω αυτών εκχωρείται τμήμα της εθνικής μας κυριαρχίας και οι συνέπειες για την εθνική άμυνα και την ασφάλεια της ημικατεχόμενης πατρίδας μας θα είναι καταστροφικές για τον λαό μας”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ