Γιατί αξίζει να αγαπήσεις τον Πάπα Φραγκίσκο (Vids+Pics)

“Το Χέρι του θεού” ήταν ο τίτλος της σκανδαλοθηρικής The Sun στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας την επομένη της εκλογής του Ιησουίτη Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο στον Παπικό θρόνο.

Λίγους μήνες αργότερα, μετά από όσα έχουν ακολουθήσει, φαίνεται ότι η εφημερίδα είχε απόλυτο δίκαιο καθώς ο Φραγκίσκος Α’, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της Αγίας Έδρας σε μια περίοδο που κλυδωνιζόταν από οικονομικά και σεξουαλικά  σκάνδαλα,  με στοχευμένες κινήσεις κατάφερε να γίνει ένα από τα πλέον αγαπητά πρόσωπα όχι μόνο στους Καθολικούς αλλά και σε όλο το κόσμο.

Ο αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αϊρες πριν την εκλογή του ως ο 266ος Πάπας δεν ήταν από τα φαβορί για τον τίτλο. Όσοι γνώριζαν λεπτομέρειες στο Βατικανό έκαναν λόγο για έναν λόγιο, με στιβαρό κοινωνικό έργο ο οποίος καταδικάζει τις αμβλώσεις, την ευθανασία, και τις ενώσεις των γκέι, αν και έχει πει ότι “σέβεται τους ανθρώπους που είναι ομοφυλόφιλοι”.

Η απόφαση του Κονκλαβίου αρχικά προκάλεσε έκπληξη καθώς εδώ και και 1.300 χρόνια δεν είχε εκλεγεί Πάπας εκτός Ευρώπης, ενώ είναι η πρώτη φορά που αναδεικνύεται Πάπας προερχόμενος από τους Ιησουίτες. (σ.σ ο Γρηγόριος ο τρίτος, Συριακής καταγωγής, διετέλεσε Πάπας από το 731 έως το 741)

Γιατί επέλεξε το Φραγκίσκος

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο επέλεξε το όνομα Φραγκίσκος Α’ τιμώντας τον Άγιο Φραγκίσκο Χαβιέρ, συνιδρυτή, μαζί με τον Ιγνάτιο ντε Λογιόλα, της Αδελφότητας του Ιησού (1534).Ο Άγιος Φραγκίσκος Χαβιέρ ήταν Βάσκος ιησουίτης ιεραπόστολος από την Παμπλόνα της Ναβάρας , ο οποίος έδωσε μαζί με τους “συντρόφους του εν Κυρίω” τον όρκο της πενίας, της αρετής και της υπακοής, όταν ίδρυσαν μαζί με τον Ιγνάτιο ντε Λογιόλα και πέντε ακόμη σπουδαστές της Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού τη “συντροφιά του Ιησού”. Αφοσιώθηκε στο ιεραποστολικό έργο που τον έφερε στην Ινδία, την Ιαπωνία και την Κίνα, όπου και πέθανε το 1552.


Raw: Pope Receives Fisherman’s Ring από associatedpress

Φραγκίσκος Α: Η Γέννηση ενός Ιδάλματος

Αμέσως μετά την εκλογή του ο Φρανσουά Σερζάν στην Libération έγραφε:”Αυτός ο ηλικιωμένος άντρας θα μπορέσει να οδηγήσει την Εκκλησία και τους πιστούς της σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς τις γυναίκες και τις διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις ή όπως οι προκάτοχοί του θα παραμείνει ένας αυστηρός φύλακας του δόγματος;”

Λίγους μήνες αργότερα  ο Πάπας Φραγκίσκος Α’ αποτελεί ήδη ένα φαινόμενο. Στην αξιολόγηση των πιο συζητημένων θεμάτων στο διαδίκτυο το 2013, έρχεται πρώτος, ενώ ακολουθούν το Obamacare και η ΝSA. Τέταρτος έρχεται ο λογαριασμός του Πάπα στο Twitter (@Pontifex). Στην Ιταλία, το όνομα Φραγκίσκος είναι ήδη το πιο δημοφιλές στις βαφτίσεις. Ο αριθμός των τουριστών έχει αυξηθεί, το ίδιο και ο αριθμός των πιστών που πηγαίνουν στην εκκλησία: και τα δύο αποδίδονται στον νέο Πάπα.

Η σεμνότητα του Ποντίφικα είναι ήδη θρυλική. Ο Πάπας κουβαλάει στα ταξίδια του τη δική του βαλίτσα. Αρνήθηκε τα μεγαλεία του παπικού παλατιού, προτιμώντας να ζει σε έναν ξενώνα. Όταν του έδωσαν τα παραδοσιακά κόκκινα παπούτσια του Πάπα, αρνήθηκε να τα πάρει και τηλεφώνησε στον παπουτσή του ζητώντας του να επισκευάσει τα παλιά του παπούτσια. Αξιοσημείωτο είναι ότι  πριν λίγες μέρες  επισκέφθηκε τον Ιταλό πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο με ένα μπλε Ford Focus που δεν είχε πάνω του καμιά σειρήνα.

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Φρίντλαντ της εφημερίδας Guardian, ορισμένοι μπορεί να πουν ότι όλα αυτά έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα. Το βέβαιο είναι ότι στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα. Ο Πάπας λέει και ξαναλέει ότι θέλει να “ηγηθεί μιας φτωχής εκκλησίας που απευθύνεται στους φτωχούς”. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι ο θεσμός, αλλά η αποστολή.

Όλα αυτά θα ήταν αρκετά για να ζεστάνουν την καρδιά ακόμη και του πιο φανατικού άθεου. Όμως ο Φραγκίσκος έχει προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Δεν υπερασπίζεται απλώς τους φτωχούς, αλλά τα βάζει και με το σύστημα που τους κρατά φτωχούς. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είπε ότι ο Θεός θέλει τους άνδρες και τις γυναίκες να βρίσκονται στην καρδιά του κόσμου, επισήμανε όμως ότι ζούμε σε έναν κόσμο που λατρεύει το χρήμα σαν Θεό.

“Οι αντίπαλοί του δεν άργησαν να αντιδράσουν. Η Σάρα Πέιλιν τον χαρακτήρισε “ένα είδος φιλελεύθερου”, ενώ το Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων τον κατηγόρησε ότι στερείται της προσέγγισης που είχαν οι προκάτοχοί του στα οικονομικά θέματα. Την ίδια ώρα, ένας ιταλός εισαγγελέας προειδοποιούσε ότι η εκστρατεία του εναντίον της διαφθοράς μπορεί να τον βάλει στο στόχαστρο της Μαφίας” καταλήγει ο Φρίντλαντ.

Το παρελθόν του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες κι ήταν ένα από τα πέντε παιδιά εργάτη των σιδηροδρόμων. Αρχικά σπούδασε Χημεία, ύστερα δίδαξε φιλολογικά μαθήματα, ψυχολογία, φιλοσοφία και θεολογία, προτού αναδειχθεί επίσκοπος της πρωτεύουσας της Αργεντινής, το 1998.

Όταν ήταν είκοσι ενός ετών του αφαιρέθηκε κομμάτι από τον δεξιό του πνεύμονα, αποτέλεσμα βαριάς πνευμονίας που είχε πάθει παλιότερα.

Μιλάει άπταιστα ιταλικά, ισπανικά και γερμανικά, ενώ χρησιμοποιεί με ευχέρεια και τη λατινική γλώσσα, απαραίτητη στο Βατικανό.

Μπήκε στο τάγμα Κοινωνία του Χριστού στις 11 Μαρτίου του 1958, σπούδασε κι έγινε ιερέας στο σεμινάριο των Ιησουιτών. Δυο χρόνια μετά πήρε δίπλωμα φιλοσοφίας από το Ανώτατο κολέγιο του Σαν Χοσέ. Το 1964 και το 1965 δίδαξε λογοτεχνία και φιλοσοφία σε γυμνάσιο της Σάντα Φε και το 1966 σε γυμνάσιο του Μπουένος Άιρες.

Το 1967 ολοκλήρωσε τις θεολογικές του σπουδές και χειροτονήθηκε ιερέας στις 13 Δεκεμβρίου του 1969.

Το 1992 χειροτονήθηκε βοηθός Επίσκοπος και από το 1998 μέχρι την εκλογή του από το κονκλάβιο ήταν Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες. Το 2001, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο δεύτερος, που θεωρείται πνευματικός του πατέρας, τον έχρισε καρδινάλιο.

Μετά το θάνατο του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ θεωρήθηκε ένα από τα φαβορί για τη διαδοχή του.  Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, ο Μπεργκόλιο ήρθε δεύτερος στην ψηφοφορία.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Μπεργκόλιο δεν εξελέγη Πάπας το 2005 εξαιτίας ενός ξεσπάσματος, μιας συναισθηματικής απολογίας, λέγοντας πως οι καρδινάλιοι δε θα έπρεπε να τον ψηφίσουν. Λέγεται πως φοβήθηκε το βάρος της ευθύνης που θα αναλάμβανε.

Στο βιογραφικό του γίνεται λόγος για έναν ιερωμένο ο οποίος ζούσε σε ένα λιτό διαμέρισμα στο Μπουένος Αϊρες, δεν του άρεσαν οι λιμουζίνες με σοφέρ, χρησιμοποιούσε συχνά λεωφορείο και μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις του και μαγείρευε  μόνος του το φαγητό του.

Οι πρώτες επικρίσεις αμέσως μετά την εκλογή του

Ως νεαρός ιερωμένος ο Μπεργκόλιο δέχτηκε επικρίσεις επειδή δεν στηλίτευσε δημοσίως την στρατιωτική δικτατορία στην Αργεντινή (1976-1983), όταν τα θύματα και οι συγγενείς τους διηγούνταν συχνά, από πρώτο χέρι, ιστορίες από βασανιστήρια, εκτελέσεις και απαγωγές σε ιερείς τους οποίους ο ίδιος επέβλεπε, ως επικεφαλής του Τάγματος των Ιησουιτών στην Αργεντινή.

Έχοντας ενταχθεί ήδη από το 1958 στην Αδελφότητα των Ιησουιτών, ο Μπεργκόλιο ακολουθεί συντηρητική γραμμή σε όλα τα επίμαχα θεολογικά θέματα. Ήρθε μάλιστα σε ανοιχτή ρήξη με την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, για τα φιλελεύθερα μέτρα που πήρε η κυβέρνησή της, αναφορικά με τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφύλων και τις αμβλώσεις. Παρόλα αυτά, κέρδισε γενική αναγνώριση με τις αλλεπάλληλες επισκέψεις του στις παραγκουπόλεις των φτωχών- κάποτε έπλυνε τα πόδια παιδιών που είχαν προσβληθεί από AIDS- και τον εξαιρετικά λιτό τρόπο ζωής του.

Το 2005, ένας δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατέθεσε αγωγή εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι συνωμότησε με την χούντα, το 1976, για την απαγωγή δύο Ιησουιτών ιερέων, οι οποίοι είχαν ταχθεί υπέρ της ανατροπής της δικτατορίας. Δεν έγινε δίκη. Ο Μπεργκόλιο αρνείται την κατηγορία, για την οποία δεν παρουσιάστηκε κανένα σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο.

Από την άλλη πλευρά, ο Μπεργκόλιο κατηγόρησε δημοσίως το 2009 την κυβέρνηση του εκλιπόντος προέδρου Νέστορ Κίρχνερ ότι ήταν “ανήθικη, παράνομη και άδικη” επειδή επέτρεψε να διευρυνθεί η ανισότητα. “Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν τα παραβιάζει μόνο η τρομοκρατία, η καταπίεση, ή οι δολοφονίες, αλλά και οι άδικες οικονομικές δομές, που δημιουργούν τεράστιες ανισότητες”, είχε πει τότε.

‘Ανοιγνα στην ορθοδοξία: “Ειρήνη Πασι”

Στα ελληνικά εψάλησαν κατόπιν επιθυμίας του Πάπα Φραγκίσκου του Α’ τα ευαγγέλια που επελέγησαν να διαβασθούν κατά την τελετή ενθρόνισής του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Μάλιστα, ο νέος Ποντίφικας είπε σε άπταιστα ελληνικά “Ειρήνη πάσι”.

Η κίνηση αυτή από πολλούς ερμηνεύθηκε και ως πράξη ευγενείας και ουσιαστικής αδελφοσύνης προς την Ορθοδοξία, δεδομένης και της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο Πάπας Φραγκίσκος μέσα από τις δηλώσεις του

Κατά της “τυραννίας” των αγορών

Ο Πάπας κάλεσε τους πλούσιους να μοιραστούν τον πλούτο τους, στράφηκε κατά της οικονομικής ανισότητας και ζήτησε αλλαγές στην παπική εξουσία μέσω του πρώτου κείμενο ως προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Το 84 σελίδων κείμενο παραδόθηκε συμβολικά σε έναν επίσκοπο, έναν ιερέα και έναν διάκονο. Σε αυτό, ο Πάπας χαρακτηρίζει ως “τυραννία” τον αχαλίνωτο καπιταλισμό, επικρίνει την “ειδωλολατρία των χρημάτων” και καλεί τους πολιτικούς “να επιτεθούν στις δομικές αιτίες της ανισότητας” και να εγγυηθούν ότι όλοι οι πολίτες θα έχουν δουλειά, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.

Ο Πάπας προειδοποιεί ότι η οικονομική ανισότητα θα οδηγήσει σε συγκρούσεις.

“Όπως η εντολή “Ου φονεύσεις” θέτει ένα ξεκάθαρο όριο για την προστασία της αξίας της ανθρώπινης ζωής, σήμερα πρέπει να πούμε “όχι” σε μία οικονομία απόκλισης και ανισότητας. Μια τέτοια οικονομία σκοτώνει” έγραψε ο Πάπας.

“Πώς μπορεί να μην είναι είδηση το γεγονός ότι ένας ηλικιωμένος άστεγος πεθαίνει, επειδή είναι εκτεθειμένος, αλλά να είναι είδηση το γεγονός ότι το χρηματιστήριο έπεσε δύο μονάδες;” αναρωτιέται ο Πάπας.

“Προσεύχομαι στον Κύριο να μας δώσει περισσότερους πολιτικούς που ενοχλούνται πραγματικά από την κατάσταση της κοινωνίας, των ανθρώπων, από τις ζωές των φτωχών” προσθέτει.

“Προτιμώ μια Εκκλησία με μώλωπες, πληγωμένη και βρόμικη επειδή αυτό σημαίνει ότι έχει βρεθεί έξω, στους δρόμους, παρά μια Εκκλησία που ασθενεί, επειδή βρίσκεται αποκλεισμένη και επειδή προσπαθεί να κρατηθεί από τη δική της ασφάλεια” τονίζει ο Πάπας στην αποστολική του προτροπή.

“Είμαι αμαρτωλός, εξομολογούμαι κάθε 15 ημέρες”

“Είμαι και εγώ αμαρτωλός, εξομολογούμαι κάθε 15 ημέρες”, δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος.

Ο ποντίφικας θέλησε να υπογραμμίσει, επίσης, ότι “ο Θεός μάς ακούει πάντα, αλλά στέλνει έναν αδελφό να μας μεταφέρει την συγχώρεση, την βεβαιότητα της συγχώρεσης εξ ονόματος της Εκκλησίας”.

“Όπως έλεγαν οι μητέρες μας, είναι καλύτερα να κοκκινίσεις μια φορά, παρά να κιτρινίσεις εκατό. Κοκκινίζεις, λοιπόν, μια φορά, ο Θεός σου συγχωρεί τις αμαρτίες σου και μπορείς να τραβήξεις μπροστά”, κατέληξε

“Δεν κατακρίνω τους ομοφυλόφιλους”

Σε δηλώσεις του στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από τη Βραζιλία στην Ιταλία, ο “ποντίφικας” δήλωσε ότι οι ομοφυλόφιλοι δεν θα πρέπει να κατακρίνονται ή να περιθωριοποιούνται.

Τόνισε ότι οι ομοφυλόφιλοι θα πρέπει να ενσωματώνονται στην κοινωνία.

Τάχθηκε κατά των διακρίσεων εις βάρος των ομοφυλοφίλων, αναφέρθηκε, όμως, και στην πολιτική της Καθολικής Εκκλησίας που αναφέρει ότι αν και ο ομοφυλοφιλικός προσανατολισμός δεν αποτελεί αμαρτία, οι ομοφυλοφιλικές πράξεις είναι.

Συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται να κρίνει τους ομοφυλόφιλους ιερείς.

“Δεν είμαι ο Ταρζάν”

Ο πάπας Φραγκίσκος προκάλεσε γέλιο σε πλήθος νεαρών πιστών όταν τους είπε ότι “δεν είναι ο Ταρζάν”, αλλά στις δύσκολες εποχές διατηρεί την ενέργειά του μέσα από την πίστη του.

Κατά την διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Σαρδηνία, ο πάπας είχε πει ότι πρόσφατα γιόρτασε την 60ή επέτειο από την ημέρα που αισθάνθηκε για πρώτη φορά ότι θέλει να γίνει ιερέας.

“Δεν το έχω μετανιώσει. Και δεν είναι επειδή νιώθω σαν τον Ταρζάν και έχω την σωματική δύναμη να προχωράω”, είχε αναφέρει, προκαλώντας το γέλιο αλλά και το χειροκρότημα του πλήθους.

“Όχι, δεν το έχω μετανιώσει επειδή πάντα, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, σε αμαρτωλές εποχές, σε εύθραυστες εποχές, σε καιρούς αποτυχίας, απευθυνόμουν στον Ιησού και εμπιστευόμουν ότι δεν θα με εγκαταλείψει. Είναι ένας πιστός σύντροφος”,  είχε πει ο Φραγκίσκος.

Τράπεζα του Βατικανού: “Ειλικρίνεια και διαφάνεια”

Η τράπεζα πρέπει να χαρακτηρίζεται από “ειλικρίνεια και διαφάνεια” είπε και πρόσθεσε ότι θα ακούσει τη γνώμη επιτροπής που συστάθηκε για να αποφασίσει εάν μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις ή εάν η τράπεζα θα πρέπει να κλείσει.

“Η αυλή είναι η λέπρα της παποσύνης”

“Η αυλή είναι η λέπρα της παποσύνης” σημείωσε και περιέγραψε τα δύο από τα μεγαλύτερα δεινά της σύγχρονης πραγματικότητας: οι νέοι δεν έχουν δουλειά και οι ηλικιωμένοι είναι μόνοι.

“Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται φροντίδα και συντροφιά και οι νέοι δουλειά και ελπίδα. Αλλά δεν έχουν ούτε το ένα ούτε το άλλο. Και ενώ ψάχνουν δουλειά, δεν βρίσκουν. Έχουν εγκλωβιστεί στο παρόν. Και πείτε μου: μπορείς να ζήσεις εγκλωβισμένος στο παρόν;

“Χωρίς μνήμη για το παρελθόν; Χωρίς ένα σχέδιο για ένα μέλλον, μια οικογένεια;”.

“Οι πόλεμοι γίνονται για να πωλούνται όπλα”

“Υπάρχει η υποψία ότι οι πόλεμοι χρησιμεύουν για να πωλούνται όπλα” είχε τόνισει ο Ποντίφικας, κατά την ομιλία του στο συγκεντρωμένο πλήθος, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

“Σε τι χρησιμεύει να κάνεις πόλεμο αν δεν είσαι ικανός να ξεκινήσεις ένα βαθύ πόλεμο εναντίον του κακού; Ο βαθύς αυτός πόλεμος συνεπάγεται την απόρριψη του αδελφοκτόνου μίσους και των αναληθών μέσων που χρησιμοποιεί, την απόρριψη της βίας σε κάθε της μορφή, της διάδοσης των όπλων και του παράνομου εμπορίου τους. Υπάρχει, όμως, μια υποψία: ο πόλεμος αυτός συνδέεται πράγματι με προβλήματα ή πρόκειται για εμπορικό πόλεμο, ώστε να πωληθούν όπλα στο παράνομο εμπόριο;”

Ναυάγιο της Λαμπεντούζα: “Είναι ντροπή”

“Μου έρχεται στο μυαλό μια μόνον λέξη, ντροπή. Είναι πραγματικά ντροπή”.

Για την καταστροφή στις Φιλιππίνες

Σιωπηλή προσευχή για τα θύματα του καταστροφικού τυφώνα που σάρωσε τις Φιλιππίνες έγινε αμέσως μετά τη θεομηνία στην πλατεία του Αγίου Παύλου στο Βατικανό, με τον πάπα Φραγκίσκο να διαβεβαιώνει ενώπιον πλήθους προσκυνητών το λαό στις Φιλιππίνες ότι είναι δίπλα του.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής συνέστησε την άμεση κινητοποίηση διεθνώς προκειμένου να βοηθηθούν οι δοκιμαζόμενοι πολίτες των Φιλιππινών.

Για την 75η επέτειο από τη “Νύχτα των Κρυστάλλων”

“Ας προσευχηθούμε στο Θεό, έτσι ώστε η μνήμη του παρελθόντος και οι αμαρτίες μπορούν να μας βοηθήσουν να επαγρυπνούμε ενάντια σε κάθε μορφή μίσους και μισαλλοδοξίας”

Ο Πάπας Φραγκίσκος μέσα από φωτογραφίες

Ο ποντίφικας φίλα άνδρα που πάσχει από σπάνια ασθένεια που ονομάζεται νευροϊνωμάτωση

Ο Πάπας στην Copacabana

Ο Πάπας… και το Renault 4

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδίμηρός Πούτιν επισκέπτεται τον Πάπα

Οπαδός της Σαντ Λορέντζο

Άνδρας της χρονιάς από το Vinity Fair Italy

Του Στέφανου Νικήτα

Πηγή: news247.gr,επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.