Γιατί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου;

Απαντήσεις στους νέους φοιτητές, από τον Καθηγητή Χ. Πισσαρίδη και τον Αντιπρύτανη Κ. Κωνσταντίνου

Του Μάριου Δημητρίου

Γιατί να επιλέξει ένας νέος να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου; Μα απλούστατα, γιατί θα έχει μετά τις σπουδές του, καλές προοπτικές στην αγορά εργασίας, θα έχει τη βοήθεια του Πανεπιστημίου αν τη χρειαστεί, θα είναι υπερήφανος για το πανεπιστήμιο του, για την υπόλοιπη ζωή του – πολύ περισσότερο, γιατί το Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί τον θεσμό που εμπιστεύονται περισσότερο οι Κύπριοι πολίτες.

Τις απαντήσεις αυτές έδωσε ο Καθηγητής και κάτοχος Νόμπελ Οικονομίας, Χριστόφορος Πισσαρίδης, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης, 27 Ιουλίου 2017, στην Πανεπιστημιούπολη, σε ενημερωτική εκδήλωση για νεοεισερχόμενους φοιτητές που οργανώθηκε για δεύτερη χρονιά, όπου παρευρέθηκαν εκατοντάδες φοιτητές με τους γονείς και άλλους συγγενείς και φίλους τους.

Το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα του τόπου, καλωσόρισε με τον τρόπο αυτό στη φοιτητική οικογένεια, τους νέους επιτυχόντες της ακαδημαϊκής περιόδου 2016 – 2017, που είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να συζητήσουν μεταξύ τους, αλλά και να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης, πριν συμμετάσχουν σε πάρτι με DJ μουσική. Ο Καθηγητής Πισσαρίδης ήταν ο κύριος ομιλητής, με θέμα, «Γιατί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου;», ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, αφού ο Πρύτανης Κωνσταντίνος Χριστοφίδης απουσίαζε στο εξωτερικό.

Ένα κωδικό σύστημα επιδότησης

«Είναι μεγάλο επίτευγμα, στα 25 χρόνια λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, να μας κατατάσσουν στα πρώτα 200 Πανεπιστήμια της Ευρώπης και στα 350 του κόσμου», είπε ο Καθηγητής Κωνσταντίνου, απευθυνόμενος στους νέους φοιτητές. «Όμως», συνέχισε, «δεν είχαμε μέχρι τώρα τη δυνατότητα να μπορούμε να αξιοποιούμε τα αποτελέσματα της επιστήμης, προς όφελος της παραγωγής, της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνίας. Κι αυτό ευελπιστούμε ότι θα είναι εφικτό στους επόμενους μήνες, αν το κοινοβούλιο υιοθετήσει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Γι’ αυτό τον στόχο δουλέψαμε για τρία χρόνια, για να μπορέσουμε να τεκμηριώσουμε τη διεθνή πρακτική, να πείσουμε την πολιτική ηγεσία και την κοινωνία ότι αυτό είναι μια εξέλιξη αναγκαία για τον τόπο. Ότι αυτή η ευκαιρία που θα δοθεί στα Πανεπιστήμια, θα εντάξει την Κύπρο στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι της επιδότησης, θα δημιουργήσει κοντολογίς, ένα κωδικό σύστημα επιδότησης».

Για την ακαδημαϊκή ιατρική

«Έχουμε επίσης εδώ και μια τετραετία, ένα σημαντικό στόχο, να εισαγάγουμε την Κύπρο στην ακαδημαϊκή ιατρική», είπε ο Αντιπρύτανης και συνέχισε: «Πολεμούμε συνεχώς, γιατί για να μπορέσει αυτό να γίνει πραγματικότητα, το Πανεπιστήμιο Κύπρου επιφορτίζεται για πρώτη φορά την ευθύνη να συμβάλει, ώστε ν΄ αλλάξει κάτι στη Δημόσια Υπηρεσία». Αναφέρθηκε στη συνέχεια σε παγιωμένα «συστήματα», που όπως είπε, «αντί να προσαρμοστούν στις ανάγκες της κοινωνίας, προτιμούν να χειραγωγούν τις πολιτικές και τις ευκαιρίες». Και πρόσθεσε: «Τα Πανεπιστήμια διεθνώς, έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν στο να συμβάλουν στην κοινωνική αλλαγή. Για την Ιατρική Σχολή, βάλαμε απ’ την πρώτη στιγμή στο πιο ψηλό σκαλοπάτι των προτεραιοτήτων μας, την ανάγκη να συμβάλουμε στην αναβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών, δημιουργώντας τέτοιες συνθήκες, ώστε συνεχώς να αξιοποιείται η επιστήμη στην καθημερινή πρακτική του κάθε γιατρού. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, υπάρχουν δυσκολίες, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Οι πρώτοι φοιτητές που μπήκαν, θα είναι τον Σεπτέμβριο, στο πέμπτο έτος. Οι τεταρτοετείς μας φοιτητές, για όλη τη χρονιά ήταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Φιλοδοξούμε ότι αυτό τον τελευταίο μήνα που μας απέμεινε μέχρι τον Σεπτέμβριο, με τη συνεργασία και των γιατρών και του υπουργού και της πολιτείας ευρύτερα, θα καταφέρουμε να πεισθεί και ο τελευταίος Διευθυντής Κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ώστε οι φοιτητές μας να μπορούν να μπουν μαζί με τους καθηγητές τους στο Μακάρειο Νοσοκομείο, για την πρακτική άσκηση. Ζητάμε με συνέπεια και με πολλή υπομονή από την πολιτεία, εδώ και περισσότερα από πέντε χρόνια, συνεργασία και στην ιατρική, ώστε ν’ αλλάξει η πρακτική μας προς το καλύτερο, προς όφελος του Κύπριου ασθενούς, φτάσαμε στον τελευταίο μήνα κι ευελπιστούμε ότι θα έχουμε αυτή την εξέλιξη. Θέλω να ευχαριστήσω το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Ογκολογικό της Τράπεζας Κύπρου, που ήταν μαζί μας και με τους τεταρτοετείς φοιτητές μας όλη τη χρονιά, συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των παιδιών, ώστε να έχουμε μια νέα γενιά Κυπρίων γιατρών που να μπορούν να συμβάλουν σ’ αυτή την προσπάθεια για ανάδειξη της ακαδημαϊκής ιατρικής στην Κύπρο. Είναι ένας μεγάλος στόχος για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και αντλούμε δύναμη από τη στήριξη της κοινωνίας. Αντλούμε δύναμη από τα νέα παιδιά, γιατί στα μάτια τους, βλέπουμε το αύριο».

«Να κτίσετε γέφυρες συνεργασίας»

«Θέλω να ευχηθώ σε εσάς που είστε η γενιά του 2021, μια καλή αρχή και καλές προσπάθειες», είπε ο Καθηγητής Κωνσταντίνου και έδωσε στους νέους φοιτητές μια συμβουλή, που όπως είπε, προκύπτει από τα δικά του φοιτητικά χρόνια. «Πολύ συχνά στη νεανική ηλικία», ανέφερε, «αισθανόμαστε ότι είναι σημαντικό πλεονέκτημα να μπορούμε να στεκόμαστε στα πόδια μας και ξεχνάμε ότι υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που νοιάζονται, από τους οποίους μπορούμε να βρούμε βοήθεια, αλλά και άνθρωποι γύρω μας που μας χρειάζονται και στους οποίους μπορούμε να τείνουμε χείρα βοηθείας. Σε όλη αυτή την προσπάθεια των τεσσάρων χρόνων, μέχρι τον Ιούλιο 2021, θα το βρείτε ωφέλιμο και για σας και για τους ανθρώπους γύρω σας, να κτίσετε γέφυρες συνεργασίας. Είναι μια βασική δεξιότητα που μπορείτε ν’ αναπτύξετε στη διάρκεια των πανεπιστημιακών σας σπουδών, που θα σταθεί για όλη τη σταδιοδρομία σας, μαζί με όλη την τεχνογνωσία που θα πάρετε, σε συνεργασία με τους Καθηγητές σας».

Ένα πρωτοπόρο ερευνητικό ίδρυμα

«Όραμα και αποστολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι να καταστεί ένα πρωτοπόρο ερευνητικό ίδρυμα, εξασφαλίζοντας διεθνή ακαδημαϊκή αναγνώριση στον ευρωπαϊκό ανώτερο εκπαιδευτικό χώρο, προσφέροντας ανταγωνιστικά προγράμματα σπουδών και να καταστεί κέντρο αριστείας στον ευρύτερο Ευρω-Μεσογειακό χώρο», είπε στους νέους φοιτητές ο Καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης. «Οι βασικοί στόχοι του Πανεπιστημίου», πρόσθεσε, «είναι η προαγωγή της επιστήμης και της γνώσης μέσα από τη διδασκαλία και την έρευνα και η προώθηση της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου. Η αποστολή έχει τις εξής τέσσερις κατευθύνσεις: την Εκπαίδευση, την Έρευνα, την Κοινωνική Προσφορά και το Εργασιακό Περιβάλλον.

Οι νέοι φοιτητές και οι γονείς τους στην εκδήλωση της 27ης Ιουλίου 2017 στην Πανεπιστημιούπολη.

Οι 8 Σχολές και τα 22 Τμήματα

Έκανε αναφορά και στις 8 Σχολές και τα 22 Τμήματα τους, ο Καθηγητής Πισσαρίδης. Είπε ότι εκτός από την Ιατρική Σχολή και τη Σχολή Μεταπτυχιακών, υπάρχει η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, με Τμήμα Αγγλικών Σπουδών, Τμήμα Γαλλικών Σπουδών και Σύγχρονων Γλωσσών, Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, Κέντρο Γλωσσών και Κέντρο Σπουδών Φύλου. (Επίσης υπό την αιγίδα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής).

Η Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστήμων, διαθέτει Τμήμα Βιολογικών Επιστημών, Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής, Τμήμα Πληροφορικής, Τμήμα Φυσικής, Τμήμα Χημείας και Ωκεανογραφικό Κέντρο.

Η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής, αποτελείται από το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Νομικής, Τμήμα Ψυχολογίας και Κέντρο Σπουδών Φύλου. (Επίσης υπό την αιγίδα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών).

Στη Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης, υπάγεται το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Δημόσιας Διοίκησης, Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Τμήμα Οικονομικών, Κέντρο Οικονομικών Ερευνών και Ερευνητική Μονάδα Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Μελετών.

Η Πολυτεχνική Σχολή αποτελείται από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Κέντρο Νανοτεχνολογικής Έρευνας «Ήφαιστος» και Ερευνητικό Κέντρο Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων ΚΟΙΟΣ.

Στη Φιλοσοφική Σχολή περιλαμβάνεται το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας, Τμήμα Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας, Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτιστικό Κέντρο.

Πράσινη αυτονομία, στήριξη φοιτητών

Ο Καθηγητής Πισσαρίδης μίλησε επίσης για τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, «που το καθιστούν ένα Πράσινο Πανεπιστήμιο, με ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον». Αναφέρθηκε σε επένδυση 162 εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη της πανεπιστημιούπολης, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία της Πανεπιστημιούπολης, χάρη στα φωτοβολταϊκά πάρκα «Απόλλων» και «Φαέθων».

Για τη στήριξη των φοιτητών λειτουργεί όπως τόνισε, ο θεσμός του Ακαδημαϊκού Συμβούλου, που προσφέρει καθοδήγηση σε όλη τη διάρκεια των σπουδών. Πρόσθεσε ότι το 2016-17, δόθηκαν ως οικονομική στήριξη σε 604 φοιτητές, 243.765 ευρώ. Επίσης το ίδιο διάστημα δόθηκε στήριξη σε 187 φοιτητές με αναπηρίες / προβλήματα υγείας. Σε σχέση με την κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, είπε ότι «οι φοιτητές μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες εμπιστευτικών, ατομικών συνεδριών συμβουλευτικής, ομαδικών παρεμβάσεων, ή συμμετοχή σε βιωματικά εργαστήρια και σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης. Κάθε χρόνο πάνω από 100 φοιτητές παρακολουθούν συνεδρίες συμβουλευτικής και πάνω από 500 φοιτητές σεμινάρια και εργαστήρια, ενώ παρέχονται ευκαιρίες εργοδότησης για φοιτητές».

Εστίες, ραδιόφωνο, φοιτητικοί όμιλοι

Σε σχέση με τις φοιτητικές εστίες, είπε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή, 14 ανεξάρτητα κτίρια και 208 δωμάτια, με επιχορηγημένη τιμή ενοικίου για τη στήριξη των φοιτητών (120 και 160 ευρώ). Αναφέρθηκε και στον ραδιοφωνικό σταθμό του Πανεπιστημίου Κύπρου, «με τη συμμετοχή των ίδιων των φοιτητών», τον UCY Voice 95.2 FM. Είπε ότι οι φοιτητές έχουν στη διάθεσή τους 270.000 βιβλία, 70.000 τόμους περιοδικών εκδόσεων, Αρχαιολογικές και Τουρκολογικές συλλογές βιβλίων, Αναγνωστήρια με 200 θέσεις, Ψηφιακή βιβλιοθήκη, Συλλογή οπτικοακουστικού υλικού(cds, dvds, μικροφίλμ, βιντεοκασέτες, κ.λπ). Πρόσθεσε ότι υπάρχει διεθνής συνεργασία και υπηρεσία δια-δανεισμού (ILL), Βιβλιοθήκη και Υπηρεσίες πληροφόρησης για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης (Braille). Επεσήμανε ότι το Κέντρο Πληροφόρησης και η Βιβλιοθήκη Στέλιου Ιωάννου, είναι σχεδιασμένη από τον διάσημο αρχιτέκτονα Jean Nouvel, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στους 25 Φοιτητικούς Ομίλους – λειτουργούν Όμιλος Αρχαιολογίας, Δημοσιογραφικός Όμιλος, Όμιλος Ελληνικής Γλώσσας και Ξένων Πολιτισμών, Όμιλος Διεθνών Φοιτητών, Όμιλος Εθελοντών, Όμιλος Επιτραπέζιων Παιχνιδιών, Θεατρικός Όμιλος, Κινηματογραφικός Όμιλος, Όμιλος Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Κριτικής, Κυπριακός Όμιλος Ενιαίας Εκπαίδευσης (Κ.Ο.Ε.Ε), Μουσικός Όμιλος Τερψιχορίας, Όμιλος Ορθόδοξης και Ελληνικής Παράδοσης, Όμιλος Πληροφορικής, Περιβαλλοντικός και Φιλοζωϊκός Όμιλος, Όμιλος Ξιφασκίας, Όμιλος Τέχνης, Όμιλος Φιλοσοφίας, Φωτογραφικός Όμιλος, Χορευτικός Όμιλος, Όμιλος Χειροσφαίρισης και Όμιλος Ψυχολογίας. Ο Καθηγητής χαρακτήρισε τη Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, ως «τη δική σας φωνή» και πρόσθεσε ότι «μέσω της Φοιτητικής Ένωσης, συμμετέχετε στο Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Σύγκλητο, και σε άλλες Επιτροπές, λαμβάνοντας μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς και στις εκλογές των Πρυτανικών Αρχών».

Πηγαδάκια και αλληλογνωριμίες, τη μέρα της εκδήλωσης.

Erasmus και ερευνητικά προγράμματα

Περιγράφοντας τις διεθνείς εμπειρίες του Πανεπιστημίου, ο Χ. Πισσαρίδης είπε ότι κατά το 2016-2017, 217 φοιτητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus και φοίτησαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ η ακαδημαϊκή καταξίωση του Πανεπιστημίου, επιβεβαιώνεται και από το ερευνητικό του έργο και τις χρηματοδοτήσεις που έφτασαν τα 11 εκατομμύρια ευρώ. «Το Πανεπιστήμιο Κύπρου», είπε, «ανέπτυξε ραγδαία αύξηση ερευνητικών προγραμμάτων και κονδυλίων επιχορήγησης της έρευνας τα τελευταία χρόνια, έχοντας δυναμική παρουσία στο διεθνές και ευρωπαϊκό ερευνητικό γίγνεσθαι. Συγκεκριμένα, συμμετέχει σε 138 ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα εξωτερικά χρηματοδοτούμενα προγράμματα, με τη συνολική χρηματοδότηση που εισέρρευσε στα ταμεία του κατά το 2016, να φθάνει τα 11 εκατομμύρια ευρώ. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει λάβει 14 ERC grants από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας και συνεχίζει δυναμικά, ως το πιο παραγωγικό ερευνητικά, σύμφωνα με στατιστικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ίδρυμα της Κύπρου».

Πλήρης απασχόληση για απόφοιτους

Αναφερόμενος στις προοπτικές στην αγορά εργασίας, ο Καθηγητής είπε ότι «σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε, το Νοέμβριο του 2015 το Γραφείο Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Κύπρου, η πλειοψηφία των αποφοίτων του (76,1%), εργοδοτείται σήμερα με το καθεστώς της πλήρους απασχόλησης, ενώ η πλειοψηφία των αποφοίτων που συμμετείχαν στην έρευνα (76,5%), δήλωσαν ότι κατέχουν εργασιακή θέση που είναι σχετική με τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. «Aπόφοιτοί μας εργοδοτούνται σε σημαντικές εταιρίες όπως η PWC, όπου εργοδοτούνται 152 απόφοιτοι, το 40% των οποίων κατέχουν διευθυντική θέση» είπε και πρόσθεσε ότι «απόφοιτοί μας διαπρέπουν στο εξωτερικό ως ακαδημαϊκοί, σε πανεπιστήμια εγνωσμένου κύρους και λαμβάνουν υποτροφίες από τον επιχειρηματικό κόσμο». Ανέφερε ονομαστικά ότι η απόφοιτη του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής, Άντρη Γεωργιάδου, εκλέχθηκε στη θέση Επίκουρης Καθηγήτριας στο Hertfordshire Business School (2015). Ο απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής, Φανούριος Ταμάμης, εκλέχθηκε στη θέση Επίκουρου Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Texas A&M (2015). Απόφοιτη του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου, η πρώτη υπότροφος της πετρελαϊκής εταιρίας ΕΝΙ (2013). Η απόφοιτη του Τμήματος Φυσικής Μάρθα Κωνσταντίνου, εκλέχθηκε στη θέση Επίκουρης Καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Temple (2016)

Από τα καλύτερα νέα πανεπιστήμια

Ο Χ. Πισσαρίδης σημείωσε ότι «το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης νέων ερευνητών στην Κύπρο, με περισσότερους από 500 νέους να εργοδοτούνται στα ερευνητικά του κέντρα και εργαστήρια, από κονδύλια που έχουν προέλθει από εξωτερικές χρηματοδοτήσεις». Αναφέρθηκε και στο Γραφείο Αποφοίτων που προσφέρει ειδικά προνόμια / εκπτώσεις για τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Κύπρου, ευκαιρίες εργοδότησης και διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων. Ενδεικτικά ο Καθηγητής Πισσαρίδης ανέφερε ότι μέσα στο 2017, το Πανεπιστήμιο Κύπρου κατετάγη ως το 52ο καλύτερο νέο Πανεπιστήμιο παγκοσμίως από τους Times Higher Education World University Rankings (Top 150 World Universities Under 50 years old). Τον φετινό χρόνο, βρίσκεται ανάμεσα στη θέση 351-400 στα καλύτερα Πανεπιστήμια του Κόσμου by Times Higher Education World University Rankings, ενώ το 2016, κατετάγη ανάμεσα στα 200 καλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης από τους Times Higher Education World University Rankings.

Είπε ότι σε υψηλές κατατάξεις στα καλύτερα Τμήματα παγκοσμίως, βρίσκεται το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, το Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, το Τμήμα Φυσικής, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Φωτό:  Αριστερά ο Αντιπρύτανης Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και ο Καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης απευθύνονται στους νέους φοιτητές.