Γιατί ζηλεύει ο σκύλος σας – Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο σκύλος σας σάς λατρεύει και έχει ένα ιδιαίτερο δέσιμο μαζί σας.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν χαϊδέψετε μπροστά του έναν άλλο σκύλο, ή αν δείξετε τρυφερότητα στον/στην σύντροφό σας; Αν ο σκύλος σας γαβγίζει, γίνεται επιθετικός, ή αρχίσει να σας κρατάει μούτρα, τότε μάλλον ζηλεύει. Όταν είχα φέρει το πρώτο μου γατάκι στο σπίτι και η σκυλίτσα μου το συνάντησε, του επιτέθηκε, μετά κρύφτηκε στο σπιτάκι της, μου γύρισε την πλάτη και αρνιόταν να με κοιτάξει. Σ’ αυτό το άρθρο θα δούμε τις αιτίες της σκυλίσιας “ζήλιας”, τους τρόπους με τους οποίους εκφράζεται, καθώς και τρόπους αντιμετώπισής της.

Γιατί ζηλεύει ένας σκύλος;

Στην πραγματικότητα, αυτό που εμείς αποκαλούμε ζήλια, για τους σκύλους είναι “φύλαξη πόρων”, δηλαδή ένα άγχος που δημιουργείται γύρω από αντικείμενα του περιβάλλοντός τους. Τα ζώα στρεσάρονται σχετικά με το πόσο “σπάνιους” θεωρούν τους πόρους που κατέχουν, όπως το φαγητό, τα παιχνίδια, ή την προσοχή σας. Ο κηδεμόνας ενός σκύλου μπορεί να θεωρηθεί “σπάνιος πόρος” όταν η μοναδικότητα που νιώθει ο σκύλος σας απειλείται από κάποιο άλλο πλάσμα. Ένα άλλο ζώο μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια που νιώθει ο σκύλος σας διεκδικώντας αυτά που του ανήκουν.

Πώς εκδηλώνει ο σκύλος τη ζήλια του;

Ένας σκύλος που ζηλεύει μπορεί να εκδηλωθεί με επιθετικότητα απέναντι σε ένα άλλο ζώο ή σε έναν άλλο άνθρωπο, γρυλίζοντας, ξεγυμνώνοντας τα δόντια του, ή δαγκώνοντας. Ακόμα, μπορεί να:

– προσκολλάται έντονα πάνω σας

– καταλαμβάνει τον προσωπικό χώρο σας

– κάνει την ανάγκη του στο λάθος μέρος ή/και ουρεί σε αντικείμενα που θέλει να μαρκάρει

– κοιτά το άλλο ζώο ή άνθρωπο έντονα για πολλή ώρα

– φύγει τελείως από το χώρο

– στέκεται ανάμεσα σε εσάς και στο άλλο ζώο/άνθρωπο

– σας αγγίζει, σας σπρώχνει, ή χοροπηδάει πάνω σας.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τον σκύλο σας;

Το ιδανικότερο είναι να συνεργαστείτε με έναν/μία έμπιστο/η εκπαιδευτή/τρια και με τον/την κτηνίατρό σας για να φτιάξετε ένα σχέδιο βάσει των ιδιαίτερων αναγκών του σκύλου σας. Κατά τις περισσότερες προσεγγίσεις, είναι πιθανό ο σκύλος σας να χρειάζεται μια δομημένη ρουτίνα, καθώς και να μάθει συγκεκριμένες εντολές. Μέχρι να συνηθίσει τη νέα κατάσταση, συνιστάται επίσης να κρατάτε χωρισμένους τους σκύλους σας, εάν ζηλεύονται μεταξύ τους. Είναι σημαντικό οι ειδικοί με τους οποίους συνεργάζεστε να δώσουν προτεραιότητα στην καταπράυνση του γενικότερου άγχους του σκύλου σας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και με κατάλληλα αγχολυτικά που θα σας συστήσει ο/η κτηνίατρός σας. Ποτέ να μην δίνετε φάρμακα στον σκύλο σας χωρίς τη συμβουλή του/της κτηνιάτρου σας.

Στην περίπτωση που ο σκύλος σας ζηλεύει έναν άλλο σκύλο, συνιστάται να τους χωρίζετε τις στιγμές που οδηγούνται σε ένταση, για παράδειγμα την ώρα του φαγητού ή του παιχνιδιού. Ιδανικά, αγοράστε κάθε παιχνίδι από δύο φορές ώστε να μην δημιουργούνται θέματα ανταγωνισμού. Εάν τα σκυλάκια σας δείχνουν επιθετικότητα παρόλα αυτά, πρέπει να χωριστούν και το καθένα να απομονωθεί σε έναν ασφαλή χώρο, όπως το σπιτάκι του ή το crate του. Προσοχή: ποτέ μην χρησιμοποιείτε το crate σαν τιμωρία, αλλά μόνο σαν επιβράβευση, σε συνδυασμό με λιχουδιές και παιχνίδια. Μπορείτε ακόμα και να ταΐσετε τον σκύλο σας στο crate του έτσι ώστε να νιώθει άνετα και να μην δημιουργούνται εντάσεις.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις εντολές που γνωρίζει ο σκύλος σας, όπως “κάτσε”, “μείνε”, “πήγαινε σπίτι σου” για να εξομαλυνθούν οι εντάσεις που προκύπτουν. Πάντα να δίνετε εντολές στον σκύλο σας ακολουθώντας τις με λιχουδιές ή παιχνίδια, ούτως ώστε να δημιουργήσει θετικές συνδέσεις. Οι ίδιες τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και όταν ένας σκύλος κοινωνικοποιείται με έναν άνθρωπο. Στην περίπτωση του ερχομού ενός νέου μωρού στην οικογένεια, ο χειρισμός σας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μην αφήνετε το μωρό με τον χνουδωτό σας φίλο χωρίς επίβλεψη. Άνθρωποι απέναντι στους οποίους ο σκύλος σας παρουσιάζει επιθετικότητα επίσης δεν πρέπει να μένουν μόνοι μαζί του.

Συμπερασματικά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η ζήλια στους σκύλους δεν αποτελεί κάποιο προβληματικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς τους, αλλά προκύπτει από έντονο άγχος για την πιθανή απώλεια αυτών που χρειάζονται. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστεί το άγχος που βιώνει ώστε να νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια.

Πηγή: topetmou.gr/Στέλλα Πανοπούλου