Γιουνκέρ: «Προτεραιότητα οι πρόσφυγες»

{loadposition ba_textlink}

Η προσφυγική κρίση, η Ελλάδα, οι δημοσιονομικές πολιτικές, η σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ουκρανικό ζήτημα αλλά και η κλιματική αλλαγή, ήταν τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε ομιλία που απηύθυνε ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του, ο κ. Γιουνκέρ αναφέρθηκε στο ζήτημα που ταλανίζει την Ευρώπη, που δεν είναι άλλο από το προσφυγικό. Η ΕΕ δέχεται ισχυρές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από κράτη της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, εξαιτίας του πολέμου και της αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή.

«Συχνά ακούμε μεγάλα και κενά λόγια όμως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με αλήθειες στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη και περισσότερη Ένωση σε αυτή την ΕΕ. Αυτό πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει τώρα, και να το κάνουμε όλοι μαζί από κοινού», δήλωσε μεταξύ άλλων.

«Δεν μπορούμε να είμαστε επιλεκτικοί σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες»

«Η πρώτη προτεραιότητα είναι και πρέπει να είναι η προσφυγική κρίση». Με αυτή τη φράση ο Πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε το στίγμα της ομιλίας του, τονίζοντας ότι «οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί, και σε κάποιους προκαλούν φόβο. Όμως δεν είναι η ώρα για φόβο, αλλά για θαρραλέα μέτρα».

Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη έλευση προσφύγων, ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε ότι το προσφυγικό είναι θέμα ανθρωπισμού και αξιοπρέπειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. «Πρέπει όλοι να θυμόμαστε ότι η Ευρώπη είναι ήπειρος και ότι όλοι οι κάτοικοί της υπήρξαν κάποια στιγμή πρόσφυγες. Αυτά τα ξεχάσαμε;», διερωτήθηκε, στέλνοντας μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση για τον τρόπο αντιμετώπισης που τυγχάνουν οι πρόσφυγες.

Παράλληλα ο κ. Γιουνκέρ επεσήμανε την υποχρέωση της ΕΕ να αποδεχθεί όσους ψάχνουν καταφύγιο από πολέμους. Αναφερόμενος στα ισχυρά προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα που δέχονται Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία τόνισε ότι «οι χώρες αυτές δεν θα αφεθούν μόνες τους» Υπογράμμισε πως «Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία δεν μπορούν να αφεθούν μόνες τους».

Ως προς την αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης, δήλωσε πως «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει ψωμί στους πεινασμένους πρόσφυγες, Ευρώπη είναι οι άνθρωποι που υποδέχονται με χειροκροτήματα τους πρόσφυγες στον σταθμό του Μονάχου. Σε αυτή την Ευρώπη θέλω να ζήσω».

Ο κ. Γιουνκέρ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός δεύτερου Κατεπείγοντος Μηχανισμού Μετεγκατάστασης που θα αφορά στην μετεγκατάσταση 120.000 επιπλέον προσφύγων που θα προστεθούν στις πρώτες προβλεπόμενες 40.000 προσφύγων. «Θα πρέπει να φροντίσουμε και να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους αυτούς, να μην υπάρξουν απομονωτικές ρητορικές», είπε.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν γίνονται διακρίσεις από την ΕΕ ως προς τους πρόσφυγες. «Δεν μιλάμε για αριθμούς, μιλάμε για ανθρώπους. Δεν μπορούμε να είμαστε επιλεκτικοί, δεν μπορούμε να κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, έχουμε θέσει τέλος στις διακρίσεις, δεν λαμβάνουμε υπόψη τη θρησκεία ή τη φιλοσοφία του καθενός», είπε αναφερόμενος στις ενστάσεις που έχουν εκφέρει ορισμένα μέλη της Ένωσης.

Πέραν του συστήματος ανακατανομής των προσφύγων, ο κ. Γιουνκέρ αναφέρθηκε και στην αλλαγή του συστήματος ασύλου. Εισήγησή του ήταν οι βαλκανικές χώρες να μετατραπούν σε χώρες «ασφαλούς προέλευσης», ούτως ώστε να μπορεί να υπάρχει μία ελεγχόμενη και χωρίς απώλειες εισροή προσφύγων, που θα αντικινητροδοτεί παράλληλα τους διακινητές.

Τέλος προαναγγέλθηκε η σύσταση ταμείου 1,8 δισ. ευρώ για μέτρα προώθησης της σταθερότητας στις αφρικανικές χώρες, ταμείο από το οποίο αναμένεται να συνεισφέρουν όλα τα κράτη μέλη.

«Το Grexitήταν πιθανότητα αλλά όχι επιλογή»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στα της Ελλάδας, στο ρόλο που διαδραμάτισε η Κομισιόν στην επίτευξη της συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Η Κομισιόν δέχθηκε επιθέσεις από άλλες χώρες-μέλη για τον τρόπο που ενεπλάκη στη λύση -αν και δεν υπάρχει ακόμα λύση- του ελληνικού προβλήματος. Προσπαθούσα να εξηγήσω στο τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ότι στην ευρωζώνη υπήρχαν 19 δημοκρατίες και όχι μόνο η ελληνική. Λέω όμως ότι καθήκον της Κομισιόν είναι να φροντίζει το γενικό συμφέρον. Το να μην ασχοληθούμε με το ελληνικό πρόβλημα θα ήταν απαράδεκτο λάθος και αδυναμία», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναγνώρισε τις ελληνικές προσπάθειες λέγοντας ότι «οι Έλληνες εργάζονται σκληρά και κάνουν ότι μπορούν για να προοδεύσει η χώρα τους, για αυτό και πρέπει να τους σεβόμαστε περισσότερο».

Αναφορικά με το Grexit ο κ. Γιουνκέρ είπε πως «δεν ήταν επιλογή για την Κομισιόν», ενώ αναφέρθηκε και στο προσωπικό τίμημα που είχαν οι διαπραγματεύσεις για την ελληνική συμφωνία. «Πληρώσαμε, και εγώ, προσωπικά ένα τίμημα αρκετά βαρύ, αλλά δεν ήθελα να τ’ αφήσω όλα στα χέρια των τεχνοκρατών».

Σε σχέση με την υφιστάμενη συμφωνία τόνισε την επιθυμία του για εφαρμογή του προγράμματος. «Θα ήθελα το πρόγραμμα που συμφωνήσαμε να γίνει σεβαστό από την ελληνική κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή. Πρέπει να γίνει αυτό που συμφωνήθηκε. Η κρίση δεν έχει τελειώσει με τη Συμφωνία».

Την ίδια ώρα έστειλε σαφή προειδοποίηση προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι «εάν η νέα κυβέρνηση δεν τηρήσει το μνημόνιο θα δείτε διαφορετική αντίδραση από την ΕΕ».

«Δίκαιη συμφωνία» με Ηνωμένο Βασίλειο προς αποφυγή Brexit

Ο κ. Γιουνκέρ αναφέρθηκε επίσης και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιευρωπαϊκές φωνές εντός της χώρας που επιθυμούν να έρθουν σε ρήξη με την ΕΕ.

«Θα επιδιώξω μία δίκαιη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο μίας Ευρωπαϊκής Ένωσης προσηλωμένης στις τέσσερις ελευθερίες της ενιαίας αγοράς και τις κοινές αξίες που μοιράζονται και οι 28 χώρες», είπε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να διατηρηθούν οι βασικές ελευθερίες, ανάμεσά τους και η εργασιακή κινητικότητα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δίκαιο όταν λέει ότι η ΕΕ είναι γραφειοκρατική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μειώσουμε τους κανονισμούς, για να έχουμε καλύτερη ποιότητα. Ξεκινήσαμε την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, την Ενεργειακή Ένωση, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα στην Ευρώπη, αυτά είναι και αιτήματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Θα ήθελα οι Βρετανοί φίλοι μας να στηρίξουν τη πρωτοβουλία της Κομισιόν». 

* Κατεβάστε δωρεάν την ηλεκτρονική έκδοση της “24” στο http://24newspaper.com.cy