Γιούνκερ για Ουκρανία: «Διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα», δεν είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι δεν πρέπει να δίνονται ψευδείς υποσχέσεις στον ουκρανικό λαό, «ο οποίος υποφέρει μέχρι τον λαιμό»

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε κατά της βιαστικής ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφερόμενος στη διάχυτη διαφθορά που, κατά τον ίδιο, επικρατεί στην εμπόλεμη χώρα.

«Όποιος είχε οποιαδήποτε σχέση με την Ουκρανία γνωρίζει ότι αυτή είναι μια χώρα διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας», δήλωσε την Πέμπτη ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

«Παρά τις προσπάθειες, η χώρα δεν είναι έτοιμη για ένταξη [ενν. στην ΕΕ], χρειάζεται μαζικές διαδικασίες μεταρρύθμισης στο εσωτερικό της χώρας», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν. Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ είχε κακές εμπειρίες με ορισμένα από «τα αποκαλούμενα νέα μέλη» όσον αφορά ζητήματα κράτους δικαίου. Αυτό, κατά τον Γιούνκερ, δεν πρέπει να επαναληφθεί.

«Δεν πρέπει να δίνονται ψευδείς υποσχέσεις στον ουκρανικό λαό, ο οποίος υποφέρει μέχρι τον λαιμό», υποστήριξε.

Ωστόσο ανέφερε ότι πρέπει να διατηρηθεί μια «ευρωπαϊκή προοπτική» για τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Πρέπει να είναι εφικτό για αυτές τις χώρες «να συμμετέχουν σε τμήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκρινε πως η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ έως το 2030. «Η Ουκρανία μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ το 2030, εάν οι δύο πλευρές κάνουν ό,τι τους αναλογεί», δήλωσε ο Μισέλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ