Με πολλούς ανθρώπους να βλέπουν το κεφάλι τους να γεμίζει όλο και με περισσότερες γκρίζες τούφες, αν και σε μικρή ηλικία, τίθεται το ερώτημα εάν τελικά το στρες και το άγχος μπορούν να μεταβάλλουν το χρώμα των μαλλιών μας
H πεποίθηση ότι το άγχος μπορεί να κάνει τα μαλλιά μας να γκριζάρουν υπάρχει εδώ και αιώνες. Μάλιστα συχνά υποστηρίζεται από την εικόνα ενός ατόμου με σκούρα μαλλιά που ξαφνικά εμφανίζει γκρίζες τρίχες, μετά από ένα τραυματικό γεγονός στη ζωή του. Ενώ είναι γνωστό ότι το άγχος επηρεάζει την υγεία μας εν γένει, το κατά πόσο τελικά μπορεί να προκαλέσει το γκριζάρισμα των μαλλιών μας, αποτελεί εδώ και καιρό θέμα συζήτησης στην επιστημονική κοινότητα.
Πρόσφατες έρευνες έχουν ρίξει φως στις βιολογικές διεργασίες που κρύβονται πίσω από αυτό το φαινόμενο, προσφέροντας κάποιες ενδείξεις ότι το στρες μπορεί, πράγματι, να παίζει ρόλο στην μεταβολή του χρώματος των μαλλιών, χωρίς ωστόσο να είναι τόσο απλό ή άμεσο όσο νομίζουμε.
Η επιστήμη του χρώματος των μαλλιών
Τα μαλλιά παίρνουν το χρώμα τους από τη μελανίνη, μια χρωστική ουσία που παράγεται από τα μελανοκύτταρα, τα οποία είναι εξειδικευμένα κύτταρα που βρίσκονται στους θύλακες των τριχών. Υπάρχουν δύο τύποι μελανίνης: η ευμελανίνη, η οποία δίνει στα μαλλιά καστανό ή μαύρο χρώμα, και η φαιομελανίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τις ξανθές ή κόκκινες αποχρώσεις. Η αναλογία αυτών των χρωστικών καθορίζει τη φυσική απόχρωση των μαλλιών μας.
Καθώς μεγαλώνουμε, τα μελανοκύτταρα γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά και τελικά, σταματούν να παράγουν μελανίνη εντελώς. Αυτή η διαδικασία είναι που προκαλεί το γκριζάρισμα ή αλλιώς το άσπρο χρώμα των μαλλιών. Αν και η χρονική στιγμή αυτής της αλλαγής επηρεάζεται από τη γενετική, υπάρχουν υποψίες ότι εξωτερικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του στρες, επιταχύνουν τη διαδικασία του γκριζαρίσματος.
Ο ρόλος του στρες στο γκριζάρισμα των μαλλιών
Αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σχέση μεταξύ του στρες και του πρόωρου γκριζαρίσματος. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες ήταν μια μελέτη του 2020 που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία παρείχε άμεσες αποδείξεις ότι το στρες μπορεί να επηρεάσει το χρώμα των μαλλιών. Στη μελέτη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το συμπαθητικό νευρικό σύστημα (το τμήμα του νευρικού συστήματος που είναι υπεύθυνο για την αντίδραση «μάχης ή φυγής») παίζει ρόλο στο γκριζάρισμα.
Κάτω από το στρες, το σώμα απελευθερώνει νορεπινεφρίνη, μια χημική ουσία που μπορεί να βλάψει τα βλαστικά κύτταρα των μελανοκυττάρων στους θύλακες των τριχών. Αυτά τα βλαστικά κύτταρα είναι υπεύθυνα για την αναπλήρωση των μελανοκυττάρων που παράγουν μελανίνη. Μόλις εξαντληθούν αυτά τα βλαστικά κύτταρα, δεν μπορούν να παραχθούν νέα μελανοκύτταρα, οδηγώντας σε μόνιμη απώλεια της χρωστικής των μαλλιών και, κατά συνέπεια, σε γκρίζα ή λευκά μαλλιά.
Πόσο γρήγορα το στρες προκαλεί γκρίζα μαλλιά;
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το στρες δεν κάνει τα μαλλιά γκρίζα από τη μια μέρα στην άλλη. Η διαδικασία ανάπτυξης της τρίχας από τον θύλακα στο τριχωτό της κεφαλής απαιτεί χρόνο και το γκριζάρισμα γίνεται τελικά μια σταδιακή διαδικασία. Το στρες μπορεί να επιταχύνει την εξάντληση των βλαστικών κυττάρων των μελανοκυττάρων, αλλά εξακολουθεί να είναι κάτι που συμβαίνει σε διάστημα εβδομάδων, μηνών ή ακόμη και ετών. Ο ακριβής χρόνος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη γενετική, τη γενική υγεία και τα επίπεδα στρες του ατόμου.
Επιπλέον, ενώ το άγχος μπορεί να συμβάλει στο πρόωρο γκριζάρισμα, αποτελεί μόνο έναν παράγοντα. Αντίθετα, η γενετική προδιάθεση είναι ο κύριος παράγοντας που καθορίζει πότε και πόσο γρήγορα θα γκριζάρουν τα μαλλιά μας. Τα άτομα, για παράδειγμα, που έχουν οικογενειακό ιστορικό πρόωρου γκριζαρίσματος, είναι πιο πιθανό να το παρουσιάσουν οι ίδιοι, ανεξάρτητα από τα επίπεδα άγχους τους.
Μπορούμε να σταματήσουμε τη διαδικασία γκριζαρίσματος;
Η ιδέα της αντιστροφής των γκρίζων μαλλιών που οφείλονται στο στρες εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συνεχιζόμενης έρευνας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, το γκριζάρισμα που προκαλείται από προσωρινό στρες μπορεί να είναι αναστρέψιμο, εάν το στρες είναι διαχειρίσιμο και τα μαλλιά δεν έχουν χάσει ακόμη όλα τα βλαστικά κύτταρα των μελανοκυττάρων τους. Ωστόσο, όταν τα βλαστικά κύτταρα εξαντληθούν πλήρως και δεν μπορούν να παραχθούν άλλα μελανοκύτταρα, η διαδικασία του γκριζαρίσματος καθίσταται μόνιμη.
Προς το παρόν ωστόσο, δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος για την αποκατάσταση του φυσικού χρώματος των μαλλιών, όταν αυτά έχουν γκριζάρει. Οι ερευνητές βέβαια, διερευνούν κατά πόσον ορισμένες θεραπείες, όπως αντιοξειδωτικά ή φάρμακα που στοχεύουν στις οδούς του στρες, θα μπορούσαν να επιβραδύνουν ή να αντιστρέψουν το γκριζάρισμα που προκαλείται από το στρες.
Διαχείριση του στρες για υγιή μαλλιά
Παρόλο που το στρες μπορεί να μην είναι η μοναδική αιτία των γκρίζων μαλλιών, η μείωση του στρες είναι ευεργετική για τη συνολική σας υγεία, συμπεριλαμβανομένων των μαλλιών σας. Το χρόνιο στρες έχει συνδεθεί με διάφορα άλλα προβλήματα των μαλλιών, όπως η αραίωση, η τριχόπτωση και η κακή ποιότητα των μαλλιών. Η διαχείριση του στρες μέσω τεχνικών όπως η ενσυνειδητότητα, η τακτική άσκηση, ο επαρκής ύπνος και οι υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη υγεία των μαλλιών και ενδεχομένως να καθυστερήσουν το πρόωρο γκριζάρισμα.
Αν και δεν μπορούμε να σταματήσουμε τη φυσική διαδικασία της γήρανσης, η διαχείριση του στρες και η φροντίδα της ψυχικής και σωματικής μας υγείας μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε υγιέστερα, πιο ζωντανά τα μαλλιά μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στο τέλος βέβαια, τα γκρίζα μαλλιά είναι ένα φυσικό κομμάτι της ζωής μας, που ίσως θα είχε μεγαλύτερη σημασία να το κοιτάμε ως μια ένδειξη σοφίας, εμπειρίας και ανθεκτικότητας.
πηγή: Πρώτο Θέμα