Γρίπη & κορωνοϊός γέμισαν τα νοσοκομεία

Τι είναι το τριπλό τεστ, πού γίνεται και πόσο κοστίζει – φωτο

Δοκιμάζονται ξανά οι αντοχές του συστήματος υγείας της χώρας με τις κλίνες να έχουν γεμίσει.

Ασθενείς όλων των ηλικιών, λόγω της έξαρσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού αλλά και του κορωνοϊού, νοσηλεύονται στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σε δηλώσεις του στην OffsiteNews ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ Χαράλαμπος Χαριλάου ανέφερε πως “το τελευταίο διάστημα υπάρχει αυξημένη ζήτηση νοσοκομειακών κλινών για ασθενείς με ιογενείς λοιμώξεις”.

Σημείωσε παράλληλα ότι και ο αριθμός των ασθενών covid19 είναι αυξημένος, αφού έφθασαν τους 90, εκ των οποίων οι 6 νοσηλεύονται σε ΜΕΔ και άλλοι 6 σε ΜΑΦ.

“Η κατάσταση παρακολουθείται και αξιολογείται καθημερινά, ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί”. Τόνισε πως γίνεται προσπάθεια γρήγορης διακίνησης των ασθενών όταν και εφόσον το επιτρέπει η ιατρική τους κατάσταση, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται περισσότεροι ασθενείς.

Στο μεταξύ, έχουν καταγραφεί και περιστατικά ασθενών τα οποία ήταν θετικοί και στον κορωνοϊό αλλά και στην Γρίπη Α’. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως εξήγησε ο κ. Χαριλάου, οι ασθενείς νοσηλεύονται μεν σε θάλαμο covid αλλά είναι σε απομόνωση ώστε να μην νοσήσουν και με γρίπη κι άλλοι ασθενείς.

32 παιδιά στο Μακάρειο

Την ίδια ώρα οι κλίνες έχουν γεμίσει και στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα μας ο δρ Αβραάμ Ηλία Διευθυντής του Μακάρειου Νοσοκομείο, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 32 παιδιά, κυρίως βρέφη και κάτω των 2 ετών.

“Κάποια από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο Μακάρειο νοσούν με RSV, με Γρίπη Α’ και 5 παιδιά νοσούν με κορωνοϊό”.

Η κλινική κατάσταση, επεσήμανε ο δρ Ηλία είναι καλή.

Τριπλά τεστ για RSV, covid και Γρίπη τύπου Α’ και Β’

Στο μεταξύ σε κλινικά εργαστήρια είναι διαθέσιμο ένα τριπλό τεστ το οποίο ανιχνεύει ταυτόχρονα κορωνοϊό, RSV και γρίπη Α ή Β.

Όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κλινικών Εργαστηρίων Χάρης Χαριλάου, τα τεστ αυτά γίνονται μόνο σε κλινικά εργαστήρια λόγω του ότι είναι κλινικοεργαστηριακή εξέταση. Η διαδικασία διενέργειας του τεστ είναι η ίδια με αυτή που ακολουθείται στα τεστ κορωνοϊού.

Η τιμή των τεστ κυμαίνεται από τα €30-€40, ωστόσο όπως σημείωσε ο κ. Χαριλάου, αυτή εξαρτάται από την διαθεσιμότητα που υπάρχει αλλά και από την χώρα προέλευσης.

Καταληκτικά ο κ. Χαριλάου επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει ο οποιοσδήποτε να μεταβαίνει σε κλινικά εργαστήρια για να υποβάλλεται σε τεστ. “Θα πρέπει να ο ασθενής να έχει συμπτώματα και να τον συμβουλεύσει ο γιατρός του να κάνει το τεστ”.

1

πηγή: Offsite (Της Κωνσταντίνας Χατζηανδρέα)