Guardian: “Αντιμέτωπη με μια χαμένη δεκαετία η ευρωζώνη”

Η καταιγίδα έχει περάσει, οι αμφιβολίες σχετικά με την βιωσιμότητα του ευρώ έχουν εξανεμιστεί… Αυτά είναι τα μηνύματα που έρχονται από τους διαδρόμους των Βρυξελλών με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. να διαβεβαιώνουν ότι το ενιαίο νόμισμα είναι ασφαλές. Έγινε καλή δουλειά…

Στην ετήσια επιθεώρηση της βρετανικής εφημερίδας Guardian για τη χρονιά που πέρασε, η εκτίμηση είναι, ωστόσο, ότι η ευρωζώνη βρίσκεται ενώπιον μιας χαμένης δεκαετίας. Άλλωστε , ο αρθρογράφος, Ian Traynor, αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας σημειώνει ότι τέσσερα χρόνια μετά την έντονη κριτική που ασκήθηκε στη χώρα, πυροδοτώντας μια κρίση χρέους στην ευρωζώνη, αποδεικνύεται πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις.

Η λιτότητα, η κύρια πολιτική απάντηση στην κρίση, υπήρξε άγρια. Όπως επισημαίνει ο αναλυτής του Guardian, η ευρωζώνη είναι βυθισμένη στη στασιμότητα, και στα πρόθυρα του αποπληθωρισμού. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παραμένει 3 % κάτω από τα επίπεδα του 2008. Η ανάπτυξη είναι τόσο αναιμική που θα χρειαστεί να έλθει το 2021 για να επιστρέψει στα επίπεδα του ΑΕΠ του 2008.

Επικαλούμενος, δε, τη μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών , υπογραμμίζει πώς παρά τις αισιόδοξες αναφορές από τις Βρυξέλλες, η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια χαμένη δεκαετία. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων είναι καταστροφικά , αφού ανέρχονται σε περισσότερο από το 50% στην Ελλάδα , την Ισπανία και την Κροατία, συνήθως γύρω στο 25% στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Το Βερολίνο πολεμά την τραπεζική ένωση τους τελευταίους 18 μήνες. Το 2014 αναμένεται να αποτελέσει χρονιά σταθμό για την ΕΕ, καθώς είναι η χρονιά που θα αναδιανεμηθούν οι πολιτικές δυνάμεις και οι ρόλοι κλειδιά και θα καθοριστεί η σχέση μεταξύ των αντιπάλων θεσμών της ΕΕ.

Ο Traynor εκτιμά ότι το πολιτικό κόστος της κρίσης είναι πολύ πιθανό να αντικατοπτριστεί στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Από τη Βρετανία έως την Ελλάδα αναπτύσσεται έντονα ο ευρωσκεπτικισμός που μπορεί να δηλωθεί στις εκλογές του Μαΐου, με ότι αυτό σημαίνει για τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Ως αποτέλεσμα της λιτότητας, επανεθνικοποίησης της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής και της μεγάλης ανεργίας, οι λαϊκιστές που τάσσονται εναντίον της ΕΕ προβλέπεται να τα πάνε καλά στις Ευρωεκλογές. Θα διασφαλίσουν συμβολικές νίκες, λαμβάνοντας το 30% των θέσεων, βάζοντας θέματα στην ημερήσια διάταξη, υποχρεώνοντας τα κόμματα του μεσαίου χώρου να δώσουν μια πιο δεξιά χροιά στις πολιτικές τους, ενώ θα επωφελούνται από τις «αποτυχίες» των κομμάτων αυτών.

Τον Οκτώβριο θα οριστεί νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, νέος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και νέος επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής, υπογραμμίζει ο Guardian. Και όσο αυτά τα «παιχνίδια» απασχολούν τις Βρυξέλλες, ο πραγματικός κόσμος της Ευρώπης διέπεται από το βαθύ κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο χρόνων λιτότητας και κρίσης, του πολιτικού κόστους της ανάπτυξης, του αποπληθωρισμού και της μαζικής ανεργίας.

Η αδυναμία των Γάλλων και η άσχημη κατάσταση των Ιταλών θα ενισχύσει την ανησυχία για την πτώση της Ευρώπης, καταλήγει η αποτίμηση του Guardian.

Πηγή: newsbeast.gr επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.