Γυναίκα…Μια λέξη ιερή, αγωνίστρια πάνω από όλα και η ΕΔΕΚ το ξέρει καλά (Εικόνες)

Στα χέρια μου «πέφτει» εντελώς συμπωματικά το βιβλίο  του Γ. Σταματίου «Ιστορία της ΕΔΕΚ 1969-1974». Αφορμή στάθηκε ο θάνατος της Βαρβάρας Λυσσαρίδη μιας γυναίκας σταθμός στο Κίνημα που στάθηκε σαν βράχος δίπλα στο Ιδρυτή του Κινήματος το 1969  Βάσο Λυσσαρίδη. Φυλλομετρώ τις σελίδες  και συνειδητοποιώ την πλούσια ιστορία που κουβαλάει το Κίνημα, τους αγώνες που έδωσε και τις προσπάθειες των μελών του για το καλό του τόπου.

«Δεν κατάφερε μεν ποτέ να γίνει ένα κόμμα εξουσίας, όμως η χαρισματική φυσιογνωμία του Βάσου Λυσσαρίδη και οι στενές σχέσεις του με τον Μακάριο καθόρισαν το κόμμα και την πορεία του», θα σημειώσει  ο καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου. Στις περιπέτειες που έπληξαν τον τόπο μας το καλοκαίρι του 1974, με το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, η ΕΔΕΚ , όπως είχε πει ο κ. Παπολυβίου, «ήταν ο μόνος πολιτικός χώρος που υπερασπίστηκε οργανωμένα και ένοπλα τη δημοκρατική νομιμότητα», θα επισημάνει στην διάσκεψη τύπου το 2013.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για το Σοσιαλιστικό κίνημα είναι απόλυτα συνυφασμένη με τον συνεχή και αδιάκοπο αγώνα που στοχεύει στην προώθηση και επίλυση σοβαρών προβλημάτων με τελική προοπτική να λάβει η γυναίκα τη θέση που πραγματικά της αξίζει σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και επαγγελματικής ζωής του τόπου.

Η υποψήφια Ευρωβουλευτής Θέα Νικολάου

«Σήμερα μπορούμε να νιώθουμε υπερήφανες για ό,τι έχουμε κατακτήσει, για όλα όσα έχουμε διεκδικήσει, για όλα όσα προσφέραμε στην ανάπτυξη και ευημερία της κοινωνίας μας. Η γυναίκα κατάφερε να σπάσει τα δεσμά και να ξεφύγει από τα στερεότυπα, να κυνηγήσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της, δηλώνει αποκλειστικά η υποψήφια Ευρωβουλευτής Θέα Νικολάου.  «Στη σύγχρονη κοινωνία, σε μια εποχή αυξημένων αναγκών και απαιτήσεων, που ο ρόλος της γυναίκας είναι ιδιαίτερα σύνθετος και πολυδιάστατος, ανταποκρίνεται επάξια σε όλα τα καθήκοντα και υποχρεώσεις της, ξεχωρίζει και διακρίνεται. Ταυτόχρονα παραμένει κεντρικό πρόσωπο, θεμέλιο και ψυχή της οικογένειας και είναι εξαιρετικά σπουδαίο, αφού η οικογένεια ήταν και είναι το βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Με γενναιότητα και απύθμενη ψυχική δύναμη, ξέρει να επιβιώνει και να αναδύεται μέσα από κάθε δυσκολία. Αυτή τη δύναμη τιμάμε την 8η Μαρτίου, αυτή, που αποτελεί φάρο σε όλους τους αγώνες που καλούμαστε καθημερινά να δώσουμε, για τα παιδιά μας, την κοινωνία μας, τους συμπολίτες μας, την πατρίδας μας, για εμάς. Τις σύγχρονες ηρωίδες της καθημερινότητας!», συμπληρώνει.

Βασικός στόχος διεκδίκησης παραμένει η επιστροφή της γυναίκας στην αγορά εργασίας και προς αυτή την κατεύθυνση είναι απαραίτητη η δημιουργία εκείνων των συνθηκών μέσα στις οποίες θα διευκολύνεται η σύζευξη της εργασίας με την οικογένεια σε τέτοιο βαθμό που θα υποβοηθήσει τη γυναίκα να αναζητήσει εργασία.

Η Νατάσα Ιωάννου υποψήφια ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ

Η Νατάσα Ιωάννου υποψήφια ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ δηλώνει: «8 Μαρτίου αφιερωμένη στις γυναίκες, στις μάνες, στις κόρες, στις  αδελφές , στις γιαγιάδες Μέρα μνήμης και τιμής των αγώνων των γυναικών ενάντια στις διακρίσεις του φύλου. Τον Μάρτιο του 1857 εργάτριες κλωστουφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας –ναι διεκδικώντας-ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

«Τι και αν βρισκόμαστε σήμερα στο 2019;», αναρωτιέται, και προσθέτει: «Ακόμη συνεχίζεται ο αγώνας για την ισότητα όσον αφορά την παρουσία της γυναίκας στην σημερινή κοινωνία, από την ανατροφή των παιδιών, το νοικοκύρεμα του σπιτιού, μέχρι την συμμετοχή της στα μεγάλα κέντρα λήψης αποφάσεων .Να μπορέσει δηλαδή να παντρέψει με επιτυχία Οικογένεια και Καριέρα.

Αναρωτιέται για το ερώτημα που τίθεται τελικά:  «Έχει τελικά η γυναίκα την θέση που της αξίζει στην κοινωνία και δη στην Κυπριακή κοινωνία; Ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί, αγαπημένη Νικολέτα,  με ένα Ναι ή ένα Όχι».

Αναφορά η κ.Ιωάννου έκανε και στις πολύτεκνες μάνες, αλλά και σε αυτές που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους, καθώς και στις συνταξιούχες των 300 ευρώ, που οι συνθήκες τις κράτησαν στο σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους , δουλεύοντας –προσφέροντας στην οικογένεια  τους. «Τα μεγάλα λόγια δεν χωράνε και οι υποσχέσεις, αλλά το μόνο που μπορεί να βάλει κανείς σε αυτή την εξίσωση είναι την λέξη διεκδίκηση».

Τι ζητάει η ΕΔΕΚ για την γονική άδεια

Σε νομοθετικό επίπεδο η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει πρόταση νόμου που να τροποποιεί το άρθρο 4 του βασικού νόμου για τη γονική άδεια η οποία αυτή την στιγμή χορηγείται απλήρωτη παραμένοντας δώρο άδωρο για τους εργαζόμενους. Ουσιαστικά ζητούν:

  • καθολική πληρωμή σε όλους τους εργαζόμενους, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, των 2 εβδομάδων γονικής άδειας καθώς και
  • της εβδομάδας που στη νομοθεσία ονομάζεται «για λόγους ανωτέρας βίας».

Βασικό στοιχείο και απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχούς προσέλκυσης των γυναικών στην αγορά εργασίας αποτελεί η κατοχύρωση αξιοπρεπούς μισθού. Γι’ αυτό ακριβώς θα επαναφέρουμε πιεστικά το αίτημα υιοθέτησης Γενικού Κατώτατου Μισθού που να διασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους τους εργαζόμενους και ειδικά στις εργαζόμενες.

Η οικονομική κρίση του 2013 δεν μπορεί πλέον να αποτελεί δικαιολογία για διαιώνιση της απαράδεκτης κατάστασης που οδήγησε στη δραματική μείωση μισθών και στη διεύρυνση του αριθμού οικογενειών και ατόμων που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας.

Πέραν τούτων θεωρούμε ότι επιβάλλεται το κράτος, η πολιτεία και οι θεσμοί να εγκύψουν με σοβαρότητα στη λήψη μέτρων, με στόχο τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα επιτρέπουν στη γυναίκα να συνδυάζει ουσιαστικά και αποτελεσματικά την εργασία και τις υποχρεώσεις στην οικογένεια και την κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό επαναφέρουμε πάγιες προτάσεις μας οι οποίες παραμένουν διαχρονικές:

  • Πρόταση νόμου για καθολική πληρωμή σε όλους τους εργαζομένους τουλάχιστον δύο εβδομάδων γονικής άδειας.

Αναβάθμιση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου σε επίπεδο που να ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής ανταγωνιστικής κοινωνίας.

Προσαρμογή των ωραρίων των βρεφονηπιακών σταθμών ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων γονιών. Οι σταθμοί αυτοί να βρίσκονται όσο το δυνατό πιο κοντά στους χώρους εργασίας.

Παραχώρηση κινήτρων στους ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς για υιοθέτηση φιλικών πρακτικών για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής  ζωής, όπως ευέλικτα ωράρια εργασίας, γονικές άδειες και άλλα με πλήρη ωφελήματα για τους εργαζόμενους γονείς.

Ποιες είναι οι δυο γυναίκες υποψήφιες της ΕΔΕΚ  για την Ευρωβουλή

Θέα Νικολάου: Ακτιβίστρια – Επιχειρηματίας: Η Θέα Νικολάου γεννήθηκε το 1977 στη Λευκωσία και είναι το πρώτο παιδί μίας πολύτεκνης οικογένειας, με γονείς που κατάγονται από την Πάφο. Σήμερα είναι μία πολύτεκνη μητέρα , επιχειρηματίας, με έντονη δράση στα κοινά.  Υπηρέτησε το χώρο της διαφήμισης για 14 χρόνια , πρώτα ως υπάλληλος στην διαφημιστική εταιρεία  Quickserf  ltd και στην πορεία ως Γενική Διευθύντρια στην δικιά της διαφημιστική εταιρεία Intelliad ltd. Από το 2011 διευθύνει τον παιδότοπο Bubble bubble kids world,  που βρίσκεται στη Λευκωσία, ως γενική διευθύντρια και ιδιοκτήτρια.

Για ενάμιση χρόνο διετέλεσε πρόεδρος της Γυναικείας Οργάνωσης του Κινήματος Αλληλεγγύη, όπου και παραιτήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η καθημερινή επαφή της με τον κόσμο, με τους ανθρώπους και τα προβλήματα, τα οποία έχει  να αντιμετωπίσει η κοινωνία και οι πολίτες, σε συνδυασμό με την έντονη ευαισθησία και την ανιδιοτελή προσφορά της, την κρατούν ενεργή στην πρώτη γραμμή του εθελοντισμού.

Νατάσα Ιωάννου: Η Νατάσα Ιωάννου γεννήθηκε στην Πάφο και μεγάλωσε στο χωριό Παναγιά. Σπούδασε δημοσιογραφία δημόσιες σχέσεις και διαφήμιση και εχει παρακολουθήσει ειδικά μαθήματα Διοίκησης και επιχειρήσεων με κατεύθυνση τα Οικονομικά. Εργάζεται ως δημοσιογράφος τα τελευταία 18 χρόνια :στο ραδιόφωνο του Λόγου, και στα τηλεοπτικά κανάλια Αντέννα και MEGA -OMEGA. Η ίδια ξεχωρίζει μέσα από την δουλειά της τα τηλεοπτικό ρεπορτάζ που έκανε με αποκαλύψεις που έχουν σχέση με την κατάρρευση της Οικονομίας το 2013, αλλά και τις εκπομπές με συζητήσεις απευθείας με το λαό όπου άκουε την αγωνία των πολιτών για το Κυπριακό την Οικονομία την Υγεία είτε πάλι για άλλα θέματα της καθημερινότητας . Της αρέσει η ποίηση και η μουσική και είναι μέλος του χορευτικού συγκροτήματος Εθνάρχη Μακαρίου Γ και έχει εκλεγεί και διατελέσει πρόεδρος του πολιτιστικού ιδρύματος Εθνάρχη Μακαρίου Γ.

Της Νικολέτας Χρήστου