Η κοροϊδία με την FBME συνεχίζεται…

{loadposition ba_textlink}

Η ανακοίνωση της FinCen την Τετάρτη για «οριστική» απόφαση σχετικά με την πρόσβαση της FBME στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ έγινε δεκτή με… ανακούφιση από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αλλά η ουσία της υπόθεσης των ιδιοκτητών της τράπεζας κατά της Κεντρικής και κατ’ επέκταση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό.

Όπως είχαμε αναλύσει στα προηγούμενα φύλλα της «24», η απόφαση της FinCen στηρίχτηκε αποκλειστικά στα στοιχεία που παρείχε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία όπως αποκάλυψε η «24» είχε ως στόχο εξαρχής το κλείσιμο της FBME και την πώλησή της στην Τράπεζα Κύπρου όσο πιο σύντομα γινόταν, έναντι πινακίου φακής, προκειμένου να ισχυροποιηθεί οικονομικά η Τράπεζα Κύπρου, αφού οι καταθέσεις στην FBME είχαν φτάσει πάνω από 1 δις. ευρώ και η τράπεζα ήταν υγιέστατη.

Αφού οι Λιβανέζοι ιδιοκτήτες της FBME δεν υπέκυψαν στην πίεση που τους ασκήθηκε μετά την –τουλάχιστον βιαστική αν όχι ύποπτη – απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας και προσέφυγαν στα αρμόδια διαιτητικά δικαστήρια στο Παρίσι και στις ΗΠΑ κατά της FinCen, η ανησυχία στα γραφεία της Κεντρικής μεγάλωσε.

Τα απαραίτητα εισαγωγικά στην «οριστική» απόφαση της FinCen

H FBME προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον κατά της απόφασης της FinCen και για πρώτη φορά στα χρονικά, μετά την εφαρμογή του Patriot Act το 2001, το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο δέχτηκε να ακούσει την υπόθεση, κάτι που προκάλεσε εντύπωση στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Μάλιστα, η FinCen κατέθεσε ξεκάθαρα στην διαδικασία ότι η απόφασή της πάρθηκε βάσει των στοιχείων που της προσκόμισε η Κεντρική Τράπεζα, και όπως έγραψε και στην ανακοίνωση της «οριστικής» απόφασης, την οποία φρόντισε να αναμεταδώσει άμεσα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: «με την απόφαση της FinCEN συνεχίζεται και καθίσταται οριστική η διακοπή της πρόσβασης της FBME Bank Ltd στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ, η οποία είχε ουσιαστικά συντελεστεί με την αρχική απόφαση της FinCEN τον Ιουλίου του 2014».

Αυτό που δεν λέει η ανακοίνωση της FinCen και φυσικά δεν αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, είναι ότι οποιαδήποτε απόφαση της αμερικανικής υπηρεσίας θα υπόκειται στην τελική απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστήριου της Ουάσινγκτον για το κατά πόσο ήταν σωστή η απόφαση και η διαδικασία με την οποία έφτασε σε αυτήν την απόφαση η FinCen.

Με λίγα λόγια, η αμερικανική αρμόδια αρχή φρόντισε να επαναλάβει ως «τελική», μία απόφαση που κάθε άλλο παρά τελική είναι, αφού εκκρεμεί η εξέταση της υπόθεσης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο.