H Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών ζητά τον τερματισμό του Προγράμματος Επίτευξης Μαθησιακών Αποτελεσμάτων στην Α΄ τάξη

Ανακοίνωση της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών

Δοκίμια Α’ τάξης (ΠΕΜΑ)

«Το 54,6% των παιδιών χρησιμοποιούν ορθά τελεία, θαυμαστικό και ερωτηματικό»!

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των «Δοκιμίων Α΄ τάξης» (ΠΕΜΑ) από διάφορα ΜΜΕ, καθώς και από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), τα οποία διεξάγει το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης (ΚΕΕΑ) του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην εφαρμογή των Δοκιμίων. Παράλληλα, καταδικάζει απερίφραστα τη διαρροή και δημοσιοποίηση οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων στα ΜΜΕ, πρακτική που υπονομεύει την εκπαιδευτική διαδικασία, διαταράσσει το σχολικό περιβάλλον και εντείνει τις ανισότητες στην εκπαίδευση.

Η Προοδευτική θέτει προς το ΥΠΑΝ και το ΚΕΕΑ τα εξής βασικά ερωτήματα:

  • Γιατί είναι δημοσιοποιημένα τα αποτελέσματα των Δοκιμίων και γιατί έχουν πρόσβαση σε αυτά τα ΜΜΕ;
  • Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της δημοσιοποίησης;
  • Πώς αξιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των Δοκιμίων για στήριξη και ενίσχυση των παιδιών από το ΥΠΑΝ;
  • Γιατί το πρόγραμμα μετονομάστηκε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και υιοθετήθηκε μια ονοματολογία που παραπέμπει σε ενιαία εθνικά επίπεδα Παιδείας;

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, σαφώς και γνωρίζει τις απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα. Τα θέτει ωστόσο ξεκάθαρα προς προβληματισμό όλων, αναδεικνύοντας τις πολιτικές που υιοθετούνται και τις κατευθύνσεις προς τις οποίες οδηγείται η δημόσια εκπαίδευση.

Η εφαρμογή των Δοκιμίων αυτών στην Α’ τάξη με αυτόν τον τρόπο και αυτό τον σκοπό, όχι μόνο δεν προσφέρει ουσιαστική παιδαγωγική αξία, αλλά επιφέρει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στη μαθησιακή διαδικασία και στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα συνολικά. Η επιβολή τυποποιημένων αξιολογήσεων με αυτό τον τρόπο και αυτό τον σκοπό σε ενιαία μορφή σε παιδιά μόλις έξι ετών υπονομεύει τη φυσική μαθησιακή τους ανάπτυξη  και μετατρέπει την τάξη σε ένα περιβάλλον εξεταστικού άγχους, απομακρύνοντας τη διδασκαλία από τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις, «η πλειονότητα των εκπαιδευτικών δηλώνει ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που ήδη γνωρίζουν για τους μαθητές τους». Δηλαδή, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί υποβάλλονται σε μια διαδικασία που απλώς επιβεβαιώνει κάτι που ήδη γνωρίζουν, γεγονός που αναδεικνύει τη σπατάλη εκπαιδευτικών πόρων και χρόνου. Αυτό καταδεικνύει, επίσης, την πλήρη υποτίμηση της ικανότητας των εκπαιδευτικών να αξιολογούν τα παιδιά τους μέσα από τη συστηματική και καθημερινή παιδαγωγική τους πρακτική. Αν αυτές οι πολιτικές συνεχιστούν, η δημόσια εκπαίδευση κινδυνεύει να διολισθήσει σε ένα σύστημα υπερβολικού ελέγχου και γραφειοκρατίας, όπου η εκπαιδευτική διαδικασία θα εξυπηρετεί κυρίως τη συλλογή στατιστικών δεδομένων, αντί να εστιάζει στις ανάγκες και την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καθώς και το γεγονός ότι οι εξετάσεις αυτού του τύπου δεν αποτελούν εργαλείο διαμορφωτικής αξιολόγησης στα χέρια των εκπαιδευτικών, αλλά αντίθετα, δημιουργούν πίεση σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, επιβάλλουν ένα «ενιαίο πρότυπο επίδοσης» χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών και των σχολικών μονάδων και δεν αξιοποιούνται ως ένα πολυδιάστατο εργαλείο αξιολόγησης για τη μέτρηση του βαθμού επίτευξης των στόχων, εκφράζει την αντίθεσή της στη διεξαγωγή του ΠΕΜΑ.

Αν Υπουργείο Παιδείας και Κυβέρνηση, επιθυμούν πραγματικά να επενδύσουν στην εκπαίδευση από την Α’ τάξη και να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες των παιδιών αντί σε οικονομικές σκοπιμότητες, θα μπορούσαν να υιοθετήσουν δύο βασικά και ουσιαστικά μέτρα:

  • Μείωση του αριθμού των παιδιών ανά τμήμα στην Α’ τάξη, με ανώτατο όριο τα 18 παιδιά, ώστε να διασφαλιστεί ένα πιο υποστηρικτικό και αποτελεσματικό μαθησιακό περιβάλλον.
  • Εισαγωγή δεύτερου εκπαιδευτικού στην Α’ τάξη, προκειμένου να ενισχυθεί η διδασκαλία, τόσο σε ομαδικό όσο και σε εξατομικευμένο επίπεδο, εκεί όπου κρίνεται απαραίτητο.

Μόνο μέσα από ουσιαστικές παρεμβάσεις σαν αυτές μπορεί να υπάρξει πραγματική βελτίωση στη δημόσια εκπαίδευση και ουσιαστική στήριξη των παιδιών και των εκπαιδευτικών.

Είναι ξεκάθαρο ότι η Παιδεία μας οδεύει σε ένα πλήρως εξετασιοκεντρικό σύστημα, το οποίο το Υπουργείο παρουσιάζει ως «εκπαιδευτική πολιτική» και «μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης». Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών ξεκάθαρα έχει ζητήσει από το ΕΔΣ της ΠΟΕΔ να ζητήσει τον τερματισμό της διεξαγωγής του ΠΕΜΑ και να καλέσει τα μέλη της να μην συμμετέχουν τόσο στο ΠΕΜΑ όσο και σε οποιαδήποτε άλλης παρόμοιας φύσεως εξέταση.