“H καταγραφή συγκλίσεων ΟΗΕ δεν δεσμεύει τον επόμενο Πρόεδρο”

 

Ο κ. Κυπριανού είχε κληθεί να τοποθετηθεί σε σχέση με πληροφορίες για το περιεχόμενο συσκέψεων που γίνονται στα Ηνωμένα Έθνη. «Δεν είμαι ενήμερος εάν γίνονται συγκεκριμένες συσκέψεις» είπε, και πρόσθεσε: «το ότι θα επιδιωχθεί να γίνει μια καταγραφή των συγκλίσεων νομίζω δεν είναι σημερινή είδηση. Ο ίδιος ο Πρόεδρος το ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όταν συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ».

«Εμείς είχαμε και τότε διατυπώσει τη θέση μας ότι δεν υπάρχει κάτι το ανησυχητικό σ’ αυτό το θέμα και θα επαναλάβω ότι δεν μπορεί να είναι η όποια καταγραφή δεσμευτική για τον όποιο επόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας». Γι’ αυτό, συμπλήρωσε, «θεωρώ αχρείαστο να γίνονται τώρα συζητήσεις και μάλιστα κάτω από τη σκιά της ανησυχίας ότι τάχα μπορούν να μας δεσμεύσουν σε ζητήματα που αφορούν το φυσικό αέριο, είτε για οποιοδήποτε άλλο θέμα». Αν, είπε, «εμείς δεν συμφωνήσουμε με αυτά τα οποία θα καταγραφούν, δεν μπορούν να μας δεσμεύσουν σε καμία περίπτωση».

Κληθείς να σχολιάσει θέση του Αλεξάντερ Ντάουνερ για σύσταση ταμείου υδρογονανθράκων, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «δεν ξέρω και για να είμαι ειλικρινής δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο κ. Ντάουνερ». Αναφέρθηκε στη στάση του ΟΗΕ και της ΕΕ έναντι των τουρκικών απειλών, λέγοντας ότι  «με πολύ ξεκάθαρο τρόπο και ο ΟΗΕ και η ΕΕ είπαν ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει σε αξιοποίηση του όποιου φυσικού πλούτου βρίσκεται στην ΑΟΖ της».  Ξεκάθαρο, είπε, «το θέμα λοιπόν και όλα τα υπόλοιπα, κατά την άποψή μου είναι εκ του πονηρού». 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι «η  θέση η δική μας είναι ξεκάθαρη: Ας συνεργαστούν για τη λύση στο Κυπριακό όπως θα πρέπει να είναι αυτή η λύση και τότε ο τρόπος αξιοποίησης του φυσικού πλούτου και των ωφελημάτων που θα προκύψουν για την τ/κ κοινότητα θα είναι πολύ εύκολη υπόθεση».

 

Συμφωνία ΠΙΣ – ΑΚΕΛ για εφαρμογή ΓεΣΥ

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι  «έχουμε επαναλάβει τη δέσμευσή μας να εργαστούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα έτσι ώστε να συμβάλουμε προς την κατεύθυνση της προώθησης και υλοποίησης του Γενικού Σχεδίου», είπε. Πρόσθεσε ότι «ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης επιβάλλεται να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση το συντομότερο δυνατό για να υπάρξει μια καλύτερη οργάνωση σε αυτά τα ζητήματα του τομέα της υγείας, που είναι κατά την άποψή μας ένας τομέας πάρα πολύ σημαντικός για τους ανθρώπους».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς διαφωνούμε με προσεγγίσεις οι οποίες θα εναποθέσουν αποκλειστικά και μόνο στον ιδιωτικό τομέα – είτε σε ασφαλιστικές εταιρείες, είτε σε οποιονδήποτε άλλο – τον τομέα της υγείας». Απαντώντας σε ερώτηση ως προς το πώς μπορεί να επιλυθεί το θέμα της χρηματοδότησης, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «υπάρχει σχετική πρόταση, η οποία είχε ετοιμαστεί από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, όταν ο Βάσος ο Σιαρλή προήδρευε του Οργανισμού». Εμείς ως ΑΚΕΛ, είπε, «είχαμε συζητήσει τότε τη συγκεκριμένη πρόταση και σε επίπεδο Πολιτικού Γραφείου είχαμε στηρίξει την πρόταση όπως είχε διαμορφωθεί».

Από την πλευρά του, ο κ. Δημητρίου εξέφρασε την ικανοποίηση του Συνδέσμου «από τη διαχρονική αλλά και τωρινή τοποθέτηση του ΑΚΕΛ όσον αφορά την πίστη για την εφαρμογή του συγκεκριμένου ΓεΣΥ, για το οποίο εργαζόμαστε εδώ και χρόνια».  Την ίδια ώρα ανακοίνωσε μια νέα ιδέα του ΠΙΣ για δημιουργία ενός ενιαίου φορέα υγείας κάτω από την οποία θα εντάσσονται όλοι οι φορείς υγείας. Προς αυτό το σκοπό ο ΠΙΣ πραγματοποιεί συναντήσεις με όλους τους υπόλοιπους φορείς υγείας με θετική ανταπόκριση ως τώρα, είπε.

Πηγή ΚΥΠΕ