Η Κύπρος «ρίχνει» την τιμή του χρυσού κάτω από τα $1.500


Διαβάστε επίσης: Επίσημα στην Deloitte η έρευνα για το ξέπλυμα 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Όπως προέκυψε από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι κορυφαίοι οικονομικοί αξιωματούχοι της Ευρώπης μετά το Eurogroup, τα χρήματα από την πώληση του χρυσού της Κύπρου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά θα πρέπει να διατεθούν στην κάλυψη των 9,1 δισ. ευρώ που έδωσε η ΕΚΤ στη χώρα, μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA.

Ο Draghi ξεκαθάρισε ότι την απόφαση για το εάν θα πουλήσει το χρυσό της ή όχι, θα λάβει η κεντρική τράπεζα της Κύπρου. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, η πώληση των αποθεμάτων χρυσού αξίας 400 εκατ. ευρώ ήταν ιδέα της κυπριακής κυβέρνησης και όχι απαίτηση της τρόικας.

Την ίδια στιγμή, η προοπτική πώλησης του κυπριακού χρυσού προκαλεί πιέσεις στην παγκόσμια αγορά, ρίχνοντας την τιμή του πολύτιμου μετάλλου κάτω από τα 1.500 δολάρια, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2011. 

Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν αναλυτές, τυχόν πώληση του χρυσού της Κύπρου στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης, θα αποτελούσε ένα προηγούμενο και για άλλες χώρες της Ευρώπης. Ειδικά καθώς Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα έχουν στην κατοχή τους 3.230 τόνους χρυσού, που αξίζουν περίπου 125 δισ. ευρώ. 

“Η πιθανότητα να πουλήσει η Κύπρος το χρυσό της αποτελεί βαρίδι για την αγορά και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα άσχημο προηγούμενο για άλλες κεντρικές τράπεζες, που επιθυμούν να ελαφρύνουν τις πιέσεις των μέτρων λιτότητας”, εξηγεί στο Bloomberg ο Dave Lutz, της Stifel Nicolaus Co. 

Η κυπριακή κεντρική τράπεζα έχει στην κατοχή της 13,9 τόνους χρυσού, ενώ οι κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη πρόσθεσαν στα αποθέματά τους 534,6 τόνους χρυσού πέρυσι, δηλαδή τους περισσότερους από το 1964. 

Πηγή: protothema.gr, newmoney.gr