Χωρίς στελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων δεν μπορεί να υπάρξει ΓΕΣΥ

Προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει το επονομαζόμενο «μίνι ΓΕΣΥ» ως ενδιάμεση εφαρμογή του πλήρους σχεδίου είναι για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια.

Η διαδικασία για εισαγωγή Γενικού Σχεδίου Υγείας έχει ξεκινήσει από πριν τουλάχιστο 16 χρόνια, με το πρώτο νομοσχέδιο να υπερψηφίζεται το 2001. Δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας, στελεχώθηκε μερικώς, και αργότερα το 2008-2009 ολοκληρώθηκε η στελέχωση του, ενόψει υποτίθεται της πλήρους εισαγωγής του. Από τότε έχουν αναλωθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μελέτες, μισθούς, ενοίκια κτιρίων και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς εν’ όψη της επικείμενης εισαγωγής ενός ΓΕΣΥ. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν βλέπουμε να γίνεται. Υπουργός Υγείας μπαίνει, Υπουργός Υγείας φεύγει αλλά ΓΕΣΥ δεν βλέπουμε. Σηκώνει να γίνει ανέκδοτο το πράγμα αν δεν ήταν τόσο τραγική η κατάσταση. Γιατί, ειδικά μετά την οικονομική κρίση που κτύπησε τον τόπο μας, τα πράγματα όσον αφορά την υγεία στον τόπο μας έχουν επιδεινωθεί επικίνδυνα. Έχουμε πολύ περισσότερο κόσμο να προσφεύγει στα κρατικά νοσηλευτήρια τα οποία είναι τραγικά υποστελεχωμένα, με ελλείψεις σε αναλώσιμα και φάρμακα, όλα μια τέλεια συνταγή για ιατρικά λάθη και αμέλεια. Χάνονται ζωές και πολύτιμος χρόνος λόγω αυτού του φαύλου κύκλου και είναι καιρός επιτέλους να ξεκινήσει να αλλάζει κάτι.

Συμμετείχα εκπροσωπώντας το Κίνημα Οικολόγων στις άτυπες συσκέψεις μεταξύ πολιτικών κομμάτων και Υπουργού Υγείας για προώθηση του ΓΕΣΥ και δεν άκουσα κανένα κόμμα να τοποθετηθεί αρνητικά ως προς την εισαγωγή του ΓΕΣΥ, έστω και αν δεν συμφώνησαν όλοι στον τρόπο που θα προωθηθεί η αυτονόμηση των νοσοκομείων. Από τον περασμένο Νοέμβριο όμως ούτε νομοσχέδια για την αυτονόμηση έχουν κατατεθεί στην Βουλή, ούτε για το ΓΕΣΥ. Κατ’ ακρίβεια, δεν έχει κατακυρωθεί καν η προσφορά για δημιουργία του λογισμικού που θα επιτρέψει την πρόσβαση τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο σύστημα ΓΕΣΥ για να διαχειρίζονται την πληρωμή τους για τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν στους ασφαλισμένους.

Όλα αυτά μας κάνουν να υποψιαζόμαστε ότι και πάλι το ΓΕΣΥ έχει τεθεί σε δεύτερη μοίρα και ότι η επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει το επονομαζόμενο «μίνι ΓΕΣΥ» ως ενδιάμεση εφαρμογή του πλήρους σχεδίου είναι για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια. Ο μόνος τρόπος για να διασκεδαστούν οι υποψίες μας είναι να κατατεθούν άμεσα τα σχετικά νομοσχέδια με καθαρά χρονοδιαγράμματα εφαρμογής. Όμως επαναλαμβάνουμε πως δεν πιστεύουμε πως θα μπορέσει να εφαρμοστεί ούτε μινι ούτε ολοκληρωμένο ΓΕΣΥ αν δεν προχωρήσουν άμεσα στην στελέχωση των δημοσίων νοσοκομείων. Γιατί αν δεν πειστούν να συνεργαστούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές αυτονόμηση δεν πρόκειται να δούμε.

Έφη Ξάνθου
Αντιπρόεδρος Β Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
[email protected]