Οι αλλοδαποί μας χάλασαν την οικονομία

Το πρόβλημα της ενεργείας έχει αυξηθεί κατά πολύ τον τελευταίο καιρό στη Κύπρο. Αρκετός κόσμος έχει μείνει χωρίς δουλεία και πρέπει να γίνει κάτι γι’ αυτό. 

Δεν είναι δυνατόν να βλέπουμε πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας να μην έχουν δουλειά και να υποφέρουν πολύ στο οικονομικό κομμάτι της ζωής τους. 

Φτάσαμε στο σημείο οι αλλοδαποί να είναι σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από αρκετούς κύπριους. Λένε ότι στην Κύπρο είμαστε ρατσιστές αλλά κάτι τέτοιο δεν βλέπω να ισχύει. Άδικα μας κατηγορούν ως ρατσιστές, αφού αν ήμασταν όντος ρατσιστές δεν θα αφήναμε τους ξένους να πάρουν τις εργασιακές μας θέσεις. 

Με την είσοδο μας  στην Ε.Ε. αρκετοί ευρωπαίοι πολίτες αναζήτησαν και με το δίκιο τους, εργασία στην Κύπρο, αφού είχαμε μια ανεπτυγμένη οικονομία. 

Δεν λέω, καλή η Ε.Ε. αλλά η είσοδός μας σε αυτή δεν διαχειρίστηκε κατάλληλα από την κυβέρνηση που ήταν στην εξουσία το 2004. Οι κυβερνόντες έπρεπε να ζητήσουν μερικά χρόνια προσαρμογής όσον αφορά την ελεύθερη κάθοδο ευρωπαίων πολιτών στη χώρα μας. Κάτι παρόμοιο που έγινε με το ευρώ, για το οποίο μας δόθηκαν μερικά χρόνια μέχρι να ενταχθεί στην κυπριακή οικονομία έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε και να το χειριστούμε ανάλογα.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε και για την ελεύθερη διακίνηση ευρωπαίων πολιτών στο νησί μας με αποτέλεσμα στο τέλος να μην μπορέσουμε να το ελέγξουμε.  

Η ανεξέλεγκτη κάθοδος αλλοδαπών στην Κύπρο και τα φθηνά εργατικά χέρια που πρόσφεραν στους εργοδότες είναι ένας από σημαντικότερους παράγοντες που η ενεργεία κτύπησε κόκκινο στο νησί και η παγκόσμια οικονομική κρίση έκανε αισθητή την παρουσία της. 

Επίσης οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες στέλνουν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους στις χώρες τους με αποτέλεσμα να μην γίνεται μεγάλη διακίνηση χρήματος στην οικονομία της Κύπρου.

Δε φτάνουν όλα αυτά, στην Κύπρο συνεχίζουν να έρχονται και αλλοδαποί από χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. π.χ. Πακιστανοί. Αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο της ανάπτυξης της οικονομίας μας αφού τα λεφτά πάνε και πάλι στις ξένες χώρες και οι κύπριοι δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να βρουν δουλειά. 

Τη δύναμη για να φτιάξουν τα πράγματα στην Κύπρο την έχουν οι εργοδότες με το μην δίνουν θέσεις εργασίας σε αλλοδαπούς. Έτσι δεν θα έχουν κανένα λόγο για να παραμείνουν στο νησί και θα φύγουν. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να βρουν δουλεία οι κύπριοι πολίτες, έτσι τα λεφτά θα παραμένουν στο νησί και θα γίνεται μεγαλύτερη διακίνηση χρήματος στην κυπριακή οικονομία. 

Με τον τρόπο αυτό θα επανακάμψει η κυπριακή οικονομία και η χώρα μας θα γίνει όπως παλιά. 

Ελπίζω να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα, έτσι ώστε να  λυθεί το πρόβλημα της ενεργείας.

Με εκτίμηση ο άνεργος Μιχάλης Γεωργίου