Η Αννίτα νέα ηγέτης του ΔΗΣΥ!

Η Αννίτα Δημητρίου είναι η εκλεκτή του συναγερμικού κόσμου, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η οποία καλείται να οδηγήσει τον ΔΗΣΥ στην μετά Αβέρωφ εποχή. ‘Ηδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δέχθηκε τηλεφώνημα από τον συνυποψήφιό της Δημήτρη Δημητρίου.

Το βιογραφικό της νέας προέδρου του ΔΗΣΥ

Η Αννίτα Δημητρίου είναι η πρώτη γυναίκα και το νεαρότερο πρόσωπο που υπηρετεί ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εξελέγη βουλεύτρια το 2016 της εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του ΔΗ.ΣΥ και επανεξελέγη το 2021.

Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και αποφοίτησε το 2007. Ακολούθως φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Kent του Ηνωμένου Βασιλείου όπου και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές (MA in International Relations and European Studies). Μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών σπουδών της υπηρέτησε τον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως καθηγήτρια ειδικά στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και των Ευρωπαϊκών Πολιτικών αλλά και ως Ακαδημαϊκή Διευθύντρια και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων ιδιωτικού Πανεπιστημίου.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο Κυπριακό Πρόβλημα, το Διεθνές Δίκαιο, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, την Τουρκική Πολιτική Κουλτούρα ως επίσης την τρομοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα θέματα ισότητας και φυσικά τα θέματα εκπαίδευσης. Έχει παρουσιάσει σειρά άρθρων, ομιλιών και παρουσιάσεων σε τοπικά και διεθνή συνέδρια σε θέματα που αφορούν τους τομείς ενδιαφέροντός της.

Philippos Christou/Copyright 2021 The AP. All rights reserved
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥPHILIPPOS CHRISTOU/COPYRIGHT 2021 THE AP. ALL RIGHTS RESERVED

Η δράση της και συμμετοχή της στα κοινά άρχισε από πολύ νωρίς. Είναι η πρώτη γυναίκα που έχει εκλεγεί ως Κοινοτική Σύμβουλος στην κοινότητα της, τους Τρούλλους και Οικονομική Διαχειρίστρια της Επαρχιακής Γραμματείας του ΔΗ.ΣΥ Λάρνακας.

Διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών.

Επιλέγηκε από τη Γαλλική Κυβέρνηση και συμμετείχε στο πρόγραμμα Πρόσκλησης Προσωπικοτήτων του Μέλλοντος (PIPA) στο Παρίσι τον Απρίλιο του 2018 καθώς και από την Αμερικανική Κυβέρνηση (International Visitor Leadership Program) λαμβάνοντας μέρος στην παρακολούθηση των προκριματικών εκλογών στην Αμερική τον Μάρτιο του 2020 για τις μετέπειτα προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Είναι επίσης Πρέσβειρα του παγκόσμιου Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών (Women Political Leaders – WPL)

Ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων συμμετέχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (Inter Parliamentary Union – IPU), στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση (Euro-Mediterranean Parliamentary Assembly – EMPA) και τις αντίστοιχες Συνελεύσεις των χωρών – μελών της Κοινοπολιτείας και των Μικρών Κρατών της Ευρώπης.

Στις προτεραιότητές της, μεταξύ άλλων, είναι η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η απάλειψη έμφυλων στερεοτύπων, η προστασία του περιβάλλοντος και η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Στοχεύει και εργάζεται για την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού έργου, βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τους νέους και νέες αλλά και ευρύτερα με την κοινωνία των πολιτών, αφουγκραζόμενη πάντα τον παλμό και δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στο κοινοβούλιο και τους πολίτες. Είναι γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε που αποφάσισε να ενταχθεί στον χώρο της πολιτικής και να συμβάλει ευρύτερα στη συλλογική προσπάθεια βελτίωσης και εκσυγχρονισμού προς όφελος των πολιτών.