Η Ανταρκτική σε… 3D

Η ομάδα επιστημόνων από οκτώ χώρες χρησιμοποίησε ένα υποβρύχιο ρομπότ για να χαρτογραφήσει τον παγωμένο κόσμο των βουνών και των κοιλάδων, επιτρέποντας για πρώτη φορά να γίνουν ακριβείς μετρήσεις του πάχους των θαλασσίων πάγων της Ανταρκτικής.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία αυτά με μετρήσεις από αέρος της επιφάνειας των πάγων και του χιονιού, οι επιστήμονες μπορούν πλέον να μετρήσουν με απόλυτη ακρίβεια τις αλλαγές στο πάχος των πάγων και να αντιληφθούν καλύτερα τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη στην Ανταρκτική.

«Το πάχος των πάγων θεωρείται ανάμεσα στους επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα ως το “άγιο δισκοπότηρο” των αλλαγών στο σύστημα», επισημαίνει ο Γιαν Λίζερ που συμμετέχει στην αποστολή και είναι ειδικός παγετωνολόγος

Οι επιστήμονες διαθέτουν στοιχεία για το πάχος των πάγων στην Αρκτική από την δεκαετία του ’50, επιτρέποντας την ανάλυση των αλλαγών στην περιοχή, αλλά ανάλογα στοιχεία δεν υπάρχουν για τους πάγους της Ανταρκτικής.

Ο Λίζερ μαζί με συναδέλφους του από την Αυστραλία, το Βέλγιο, τον Καναδά, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ιαπωνία, την Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ διασχίζει τα νερά της Ανταρκτικής με αυστραλιανό παγοθραυστικό, στο πλαίσιο του προγράμματος Sea Ice Physics and Ecosystem Experiment.

Χρησιμοποιούν ένα υποβρύχιο ρομπότ το οποίο κινείται σε βάθος 20 μέτρων κάτω από την επιφάνεια των πάγων και χρησιμοποιεί ένα πολυδεσμικό ηχοβολιστικό μηχάνημα για να μετρήσει την κάτω πλευρά των πάγων.

Πηγή: 24h