Η απόφαση της ΕΚΤ δεν αντανακλά αρνητικές εξελίξεις, τονίζει η Αθήνα

{loadposition ba_textlink}

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διακόψει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα της Ελλάδας, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας.

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα”.

Η απόφαση, τονίζει το Υπουργείο Οικονομικών, “αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA.”

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στη σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της.

“Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας”, καταλήγει το Υπουργείο.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ, που προκάλεσε αυτή την αντίδραση, λέει επί λέξει τα εξής: “Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να άρει την εξαίρεση για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.”

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι “δεν είναι αυτήν τη στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.”

Η απόφαση, σημειώνει η ΕΚΤ, δεν έχει επιπτώσεις για τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. “Οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες, για τις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή collateral, μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω του ELA εντός των προβλεπόμενων κανονισμών του ευρωσυστήματος. Τα εν λόγω αξιόγραφα θα πάψουν να γίνονται αποδεκτά ως collateral με τη λήξη της τρέχουσας πράξης αναχρηματοδότησης (11 Φεβρουαρίου 2015).”

Πηγή: KYΠΕ