Οι απόψεις διίστανται για τη φοροδιαφυγή

 
Σε δηλώσεις στη Βουλή ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι «είναι τραγελαφικό οι Κυβερνώντες να γνωρίζουν τους φοροδιαφυγάδες και η μόνη πολιτική πράξη που θα κάνουν είναι να τους ανακοινώσουν».
 
«Η φοροδιαφυγή σε οποιαδήποτε περίοδο είναι καταδικαστέα, συνιστά  ποινικό αδίκημα και απαράδεκτη συμπεριφορά», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το κράτος σε οποιαδήποτε περίοδο πρέπει να είναι αμείλιχτο προς τους φοροδιαφυγάδες».
 
«Διπλά αμείλιχτο πρέπει να είναι το κράτος έναντι των φοροδιαφυγάδων, σε κρίσιμες οικονομικά περιόδους, όπως αυτή που ζούμε στην Κύπρο», συνέχισε αναφέροντας ότι «το  τραγελαφικό με αυτή την Κυβέρνηση είναι ότι αντί να πατάξει τη φοροδιαφυγή, μετά από τεσσεράμισι χρόνια στη διακυβέρνηση μας ανακοίνωσε χθες ότι θα ονοματίζει τους φοροδιαφυγάδες».
 
Ο κ. Νεοφύτου είπε πως «είναι όπως ο Αρχηγός της Αστυνομίας, μετά από μια ληστεία, να καλεί τα μέσα μαζικής  ενημέρωσης για να ανακοινώσει το όνομα του ληστή» και  παρατήρησε «μα αφού ο Αρχηγός γνωρίζει το ληστή, δεν χρειάζεται να μας ενημερώσει, αλλά να τον συλλάβει».
 
Καταλήγοντας, είπε ότι «απαιτούμε όπως εφόσον γνωρίζουν τους φοροδιαφυγάδες να πάνε να εισπράξουν τα λεφτά και έχουν όλα τα εργαλεία ενώπιον τους».
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι είναι μια πολύ σημαντική απόφαση, προσθέτοντας ότι άπτεται του περί δικαίου αισθήματος του λαού. Δεν είναι δυνατό ο όποιος μεγαλόσχημος ή μεγαλοεπιχειρηματίας ή το όποιο φυσικό πρόσωπο ή εταιρεία να χρωστά πολλά στο δημόσιο και ο λαός να μην γνωρίζει το όνομα του.
 
Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.
 
Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε «ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ σωστή απόφαση την οποία χαιρετίζουμε».
 
Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα χαιρέτισε την απόφαση και κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσει την απόφαση για να μην μείνει στα χαρτιά.
 
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως η απόφαση είναι εκ του περισσού και έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα.
 
Γίνεται, συνέχισε, «σε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να ξεγελάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τρόικα, επειδή μέσα στις 7 συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνεται σαφής αναφορά στην ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής», λέγοντας «ότι η φοροδιαφυγή δεν πατάσσεται με ανακοινώσεις και εξαγγελίες».
 
Περαιτέρω ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι «η ανακοίνωση των ονομάτων των φοροφυγάδων έπρεπε να γίνει από καιρό καθώς δεν υπάρχει κανένα νομικό κώλυμα στη δημοσιοποίηση των ονομάτων αυτών που παραβιάζουν τη νομοθεσία σε σχέση με τη φορολογία».
 
«Δεν πρέπει να ανησυχούμε για τις λίγες μέρες καθυστέρηση» στην επάνοδο της Τρόικας , ανέφερε ο κ. Περδίκης, προσθέτοντας ότι  πρέπει όμως να μας ανησυχήσει το γεγονός ότι στις Βρυξέλες και στα άλλα κέντρα οικονομικών αποφάσεων «αρχίζει να διαμορφώνεται η εντύπωση ότι οι Κύπριοι λίγο – πολύ συμπεριφέρονται όπως οι ομοεθνείς τους Έλληνες, κατά τρόπο αναξιόπιστο και ασυνεπή».
 
Καλώντας την Κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά κόλπα, να σοβαρευτεί και να αντιμετωπίσει την κρίση και αυτούς που αναγκαστικά καλέσαμε να μας βοηθήσουν με σοβαρότητα, συνέπεια και υπευθυνότητα», ανέφερε ότι «δεν είναι οι κουτόφραγκοι, που νόμιζαν κάποτε κάποιοι και μπορούμε εύκολα να τους ξεγελάσουμε με τέτοιου είδους ανακοινώσεις και κινήσεις».
 
«Ναι στην πάταξη της φοροδιαφυγής με συνέπεια και σοβαρότητα και όχι με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που μοιάζουν με καλοκαιρινά πυροτεχνήματα», ανέφερε ο κ. Περδίκης καταλήγοντας.