Η Αστυνομία απαντά στην επιστολή οργανώσεων για την υπόθεση της 19χρονης βρετανίδας

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου, με δήλωση του στο ΚΥΠΕ, απαντά στα ερωτήματα που τίθενται σε επιστολή την οποία συνυπογράφουν έντεκα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σε σχέση με την υπόθεση της 19χρονης βρετανίδας που κατηγορείται ενώπιον Δικαστηρίου για δημόσια βλάβη.

Ο κ. Ανδρέου αναφέρει ότι η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή, διερεύνησε το περιστατικό με κάθε σοβαρότητα και ευαισθησία διορίζοντας προς τούτο ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Αμμοχώστου. Η υπόθεση, πρόσθεσε, έχει καταχωρηθεί και βρίσκεται υπό εκδίκαση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, ενώ η κατηγορούμενη, έχει αφεθεί ελεύθερη με όρους που έθεσε το Δικαστήριο.

Όσον αφορά το θέμα της έκθεσης της κατηγορούμενης σε κινηματογραφική και φωτογραφική κάλυψη από τα ΜΜΕ στο χώρο του Δικαστηρίου, ο κ. Ανδρέου αναφέρει ότι η Αστυνομία ήδη με επιστολή της, ημερομηνίας 14/8/2019, έχει ζητήσει αλλαγή του τόπου εκδίκασης της υπόθεσης ειδικά για αυτό το λόγο. Αίτημα το οποίο, όπως σημειώνει, έχει επαναφερθεί από την Αστυνομία πολύ πρόσφατα.

Σημειώνει επιπρόσθετα ότι το ζήτημα αυτό φαίνεται να προέκυψε λόγω των κτηριακών εγκαταστάσεων του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, το οποίο συστεγάζεται με ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τον τρόπο και τις συνθήκες ανάκρισης και λήψης κατάθεσης από την κατηγορούμενη, αναφέρει ότι οι οποιοιδήποτε ισχυρισμοί, θα κριθούν από το Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου βρίσκεται η υπόθεση.

Περαιτέρω, σε σχέση με την εφαρμογή πρωτοκόλλου διαχείρισης τέτοιων περιπτώσεων από την Αστυνομία, αναφέρει πως υπάρχει σε ισχύ Αστυνομική Διάταξη, για τον χειρισμό περιστατικών έμφυλης βίας κατά των γυναικών.

Αναφέρει, τέλος, ότι η Αστυνομία έχει θέσει ως βασική προτεραιότητά της την προστασία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχοντας μεταξύ άλλων συνυπογράψει, ήδη από το 2017, σχετικά μνημόνια συνεργασίας με δεκαπέντε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, μεταξύ των οποίων, η οργάνωση Προστασίας Θυμάτων Σεξουαλικής Βίας και Εκμετάλλευσης «ΣΤΙΓΜΑ», η οργάνωση ACCEPT –  ΛΟΑΤΙ Κύπρου και ο Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια «ΣΠΑΒΟ».

Πηγή: ΚΥΠΕ