Η Αθήνα τίμησε τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ

{loadposition ba_textlink}

Σε κλίμα συγκίνησης και με τη συμμετοχή πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων της Ελλάδος, αλλά και με μεγάλη εκπροσώπηση από την κυπριακή παροικία στην Αθήνα, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις, δοξολογία, εκφώνηση πανηγυρικού και κατάθεση στεφάνων, για την εθνική επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, και τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959.

Στην ομιλία του ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Κυριάκος Κενεβέζος, κάνοντας εκτενείς αναφορές στους ήρωες του Αγώνα και στα ιστορικά πια διδάγματά τους, έκανε και μία “σύζευξη-συμπορευση Ελλάδας και Κύπρου”, για να αναδειξει, όπως είπε στο ΚΥΠΕ, “την ανάγκη να είμαστε μαζί, να συνεργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα”.

“Σήμερα, λίγες μόλις ημέρες μετά τον εθνικό εορτασμό της 25ης Μαρτίου και της εθνεγερσίας του 1821, ενωμένοι οι Πανέλληνες εορτάζουμε και τιμούμε ακόμα μία λαμπρή και ηρωική σελίδα των αγώνων του Έθνους μας”, ανέφερε ο κ. Κενεβέζος στον πανηγυρικό του λόγο που εκφωνήθηκε κατά την τελετή της δοξολογίας που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Διονυσίου Αρεοπαγίτη.

Αφού έκανε λεπτομερή αναφορά στα γεγονότα της εποχής, που οδήγησαν στον αγωνα για την απελευθέρωση της Κύπρου από το βρετανικό ζυγό, αλλά και στον αγώνα αυτόν καθ´ εαυτόν, ο Πρέσβης της Κύπρου επικεντρώθηκε και στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν.

“Ο χρόνος, που έχει περάσει, έχει προσδώσει στα γεγονότα την υπόσταση του θρύλου και οι αγωνιστές φαντάζουν στα μάτια των νεότερων σαν όντα μυθικά. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι ήταν άνθρωποι απλοί και καθημερινοί που μετουσιώθηκαν σε ήρωες γιατί πίστεψαν στο δίκαιο του αγώνα τους. Ήταν άνθρωποι δικοί μας, επιστήμονες και βιοπαλαιστές, αγρότες, εργάτες, υπάλληλοι, μαγαζάτορες, νοικοκυρές οδηγοί λεωφορείων, δάσκαλοι και μαθητές. Πρωτίστως, όμως, ήσαν άνθρωποι αγνοί και ανιδιοτελείς που, προσηλωμένοι σε αγνά ιδανικά και αξίες, έθεσαν πάνω από το ‘εγώ’ το ‘εμείς’ και πιο πάνω ακόμα την πατρίδα και την ελευθερία”, είπε.

Πρόσθεσε πως “ο απελευθερωτικός αγώνας υπήρξε, κατ’ εξοχήν, αγώνας των νέων. Των νέων παλληκαριών και των νεαρών γυναικών, των μαθητών ακόμη, που χρειάστηκε να ωριμάσουν πρόωρα και να σηκώσουν στους ώμους τους το φορτίο μιας μεγάλης ιστορικής ευθύνης. Των νέων, που αγωνίστηκαν με όλη τη τόλμη της νιότης, με όπλο την ψυχή, με πίστη στο δίκαιο και με προσήλωση στα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας. Μυήθηκαν στον αγώνα, ορκίστηκαν, αγωνίστηκαν, συνελήφθησαν, κινδύνευσαν, με την πίστη πως αυτό είναι το χρέος και η οφειλή στην πατρίδα τους. Πολλοί από αυτούς υπερέβησαν τον εαυτό τους και αναμετρήθηκαν με την ίδια την Ιστορία”, ανέφερε.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Τον πλαισίωνε και στην δοξολογία και στην κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο αρχηγός του στρατου, κ .Κωσταράκος.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε τους υπευθυνους της κυρπαικής πρεσβείας στην Αθήνα ότι λόγω απρόσμενης υποχρέωσής της δεν μπορούσε να παραστεί.

Ο πολιτικός κόσμος εκπροωπήθηκε στην εκδήλωση από βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, πλην της Χρυσής Αυγής.

Σε συζητήσεις που έγιναν καθώς οι επίσημοι αλλά και οι απλοί πολίτες κατευθύνονταν πεζοί από την Εκκλησία του Διονυσίου Αρεοπαγίτη προς την Πλατεία Συντάγματος, περιστράφηκαν γύρω από τις αφηγήσεις παλαιοτέρων που θυμήθηκαν ότι εκείνα τα χρόνια του ξεσηκωμού στην Κυπρο κατα των Αγγλων αποικιοκρατών, οι συγκεντρωσεις και τα συλλαλητήρια στην Αθήνα, από πολίτες κάθε ηλικίας “ήταν τόσο μεγάλες σε όγκο και σε παλμό, που όμοιές τους δεν νομίζω να έχουν ξαναγίνει”, όπως είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Στέφανος, 89 ετών σήμερα, που δεν ήθελε να αναφερθεί πλήρως το όνομά του καθώς, οπως τόνισε, το χαρακτηριστικό γνώρισμα εκείνου του αγώνα “ήταν για μένα η μεγαλοσύνη των ανωνύμων, και αυτήν τιμώ σήμερα”.

Πηγή: KYΠΕ