Η αξία της Φύσης αποτιμάται σε… 6 τρισ. δολάρια

Μάλιστα, αν η προστασία συμπεριλάβει και τις περιοχές όπου ζουν αυτά τα είδη, τότε το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε πάνω από 76 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις σχετικά με το κόστος της προστασίας της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

Και αν διερωτάστε “πού θα βγουν τα 76 δισ. και μάλιστα σε περιόδους κρίσης;”, να σημειώσουμε ότι η αξία της Φύσης είναι κατά πολύ υψηλότερη: 2 έως 6 τρισ. δολάρια.

Ερευνητές της οργάνωσης BirdLife International, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, υποστηρίζουν ότι το κόστος προστασίας του πλανήτη, στην πραγματικότητα δεν αποτελεί παρά ένα μικρό κλάσμα της συνολικής αξίας των κάθε είδους υπηρεσιών που προσφέρουν τα οικοσυστήματα της φύσης, όπως η γονιμοποίηση των καλλιεργειών, η φωτοσύνθεση, η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα κ.α.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το κόστος προστασίας της παγκόσμιας βιοποικιλότητας είναι πολύ μικρό και μπροστά στο ύψος των κρατικών προϋπολογισμών των χωρών του πλανήτη και υπενθυμίζουν ότι οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί μέσα από διεθνείς συμφωνίες να προστατέψουν το περιβάλλον και τα οικοσυστήματά του.

“Τα ποσά αυτά δεν είναι ένα έξοδο, αλλά είναι επενδύσεις στο φυσικό κεφάλαιο. Δεν είναι τίποτα μπροστά στα οφέλη που παίρνουμε πίσω από τη φύση”, δήλωσε ο Στιούαρτ Μπούτσαρτ, επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η προστασία και των 1.115 απειλούμενων με εξαφάνιση πουλιών που περιλαμβάνονται στην “κόκκινη λίστα” επικινδυνότητας της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN), θα κόστιζε μεταξύ 875 εκατ. δολαρίων και 1,23 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο (από τα οποία εκτιμάται ότι σήμερα μόνο το 12% δαπανάται). Αν προστεθούν και τα υπόλοιπα απειλούμενα ζώα, το κόστος προστασίας αυξάνει σε 3,41 έως 4,76 δισ. δολ. ετησίως.

Εκτός από την προστασία των υπό απειλή ειδών, η Διεθνής Συμφωνία για τη Βιοποικιλότητα προβλέπει την προστασία περίπου του 17% της επιφάνειας της ξηράς της Γης, ώστε να διαφυλαχθούν τα ενδιαιτήματα των απειλούμενων ζώων και γενικότερα να διατηρηθούν ακέραια τα οικοσυστήματα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο πιο φιλόδοξος στόχος, θα απαιτηθούν περίπου 76,1 δισ. δολ. (αν και οι εκτιμήσεις κόστους στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πιο δύσκολες).

Το πόσα ακριβώς χρήματα δαπανώνται σήμερα διεθνώς για την προστασία της βιοποικιλότητας και των γήινων οικοσυστημάτων, παραμένει ασαφές, αλλά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σχετικές δαπάνες θα πρέπει τουλάχιστον να δεκαπλασιαστούν.

Για περισσότερες ειδήσεις  διαβάστε στο 24h.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.