Η Bioland Energy Group εγκατέστησε 34 φωλιές ανθρωποπουλιών για προστασία της γεωργίας

Συνολικά 34 τεχνητές φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση των τρωκτικών με φυσικό τρόπο και προστασία της γεωργίας έχει τοποθετήσει η Bioland Energy Group Ltd σε 24 κοινότητες της Κύπρου, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης όλων των αρμόδιων κρατικών Αρχών. Στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της, η εταιρεία εγκαθιστά τις φωλιές σε περιοχές όπου αναπτύσσει φωτοβολταϊκά πάρκα, με στόχο την εκεί εγκατάσταση ανθρωποπουλιών και κατ’ επέκταση την καταπολέμηση των τρωκτικών με φυσικό τρόπο, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική της χρήσης φαρμάκων.

Η βιολογική καταπολέμηση των τρωκτικών με τοποθέτηση τεχνητών φωλιών ανθρωποπουλιών είναι η πλέον συνιστώμενη πρακτική, καθώς είναι φιλική προς το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Η Bioland Energy Group Ltd έχει εγκαταστήσει μέχρι σήμερα 34 φωλιές στους εξής Δήμους και Κοινότητες: Μαζωτό, Μαρώνι, Άγιο Θεόδωρο Λάρνακας, Αλεθρικό, Αλαμινό, Κλαυδιά, Αραδίππου, Αθηένου, Μενόγεια, Αναφωτία, Αγίους Τριμιθιάς, Τσέρι, Μαρκί, Αγγλισίδες, Κιβισίλι, Γέρι, Άγιο Ιωάννη Μαλούντας, Αυγόρου, Άχνα, Ξυλοτύμπου, Πύλα, Τρούλλους, Αβδελλερό και Ποτάμι. Σχεδιάζει, επίσης, την εγκατάσταση 16 ακόμη φωλιών σε άλλες περιοχές, στις οποίες προτίθεται να αναπτύξει πάρκα το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, η Bioland Energy Group Ltd έχει τοποθετήσει τις συντεταγμένες των φωλιών σε χάρτες, ώστε να τις κοινοποιήσει στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για σκοπούς καταγραφής και επίβλεψης.

 

Τα ανθρωποπούλια είναι νυκτόβια αρπακτικά πουλιά, η δράση των οποίων ωφελεί τη γεωργία, καθώς ένα μεγάλο μέρος της διατροφής τους αποτελείται από τρωκτικά που προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες. Μέσω της τοποθέτησης τεχνητών φωλιών, τα ανθρωποπούλια υποβοηθούνται στην εξεύρεση ασφαλισμένων και ικανοποιητικών χώρων φωλιάσματος και στην ανάκαμψη των πληθυσμών τους, ενώ προσφέρουν προστασία από τα τρωκτικά σε μια έκταση περίπου τριών χιλιομέτρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι καταφύγιο εντός των τεχνητών φωλιών μπορούν να βρουν και άλλα είδη πτηνών, τα οποία επίσης θα καταγραφούν για σκοπούς προστασίας, παρακολούθησης αλλά και δημιουργίας ενός πιο ασφαλούς περιβάλλοντος για αυτά.

Η Bioland Energy Group Ltd αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες του τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Κύπρο. Διαθέτει 67 φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 78 MW που είναι συνδεδεμένα στο εθνικό δίκτυο, ενώ ταυτόχρονα παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα σε επιχειρηματικούς καταναλωτές.